Jucariile simple stimuleaza creativitatea si imaginatia copiilor. Sfatul specialistilor privind cadourile pentru cei mici

/ / Modificat: 2021-12-16
Jucariile simple stimuleaza creativitatea si imaginatia copiilor. Sfatul specialistilor privind cadourile pentru cei mici

Craciunul se apropie cu pasi repezi si toata lumea este in cautarea cadoului perfect. Atunci cand vine vorba despre copii, fiecare parinte se straduieste sa aleaga ceva de care micutul se va bucura si pe care il va folosi timp indelungat. Din acest motiv, de multe ori, pe parinti ii ia valul si cumpara jucării sofisticate, poate chiar nepotrivite varstei copiilor.

Oferta din magazine ne ia ochii si o masinuta cu telecomanda, un robot de jucarie de ultima generatie sau un gadget precum o tableta sau o drona (in cazul copiilor mai mari) pot parea cadourile ideale. In realitate, nu este tocmai asa, iar Academia Americana de Pediatrie atrage atentia ca jucariile cele mai potrivte pentru copii sunt cele simple. Mai exact, cuburi, seturi de construit, domino, jocuri de stivuit si orice le mai provoaca imaginatia si creativitatea.

"Cele mai bune jucarii sunt cele care sprijina parintii si copiii sa se joace si sa interactioneze impreuna. Pur si simplu nu obtineti aceleasi satisfactii de pe o tableta sau de pe un ecran. Atunci cand copiii se joaca cu parintii se intampla adevarata magie, fie ca se prefac ca sunt personaje fictive sau construiesc sau fac puzzle-uri impreuna”, a spus Alan Mendelsohn, co-autor al studiului privind felul in care ii influenteaza jucariile pe cei mici.

Relatiile se construiesc prin joaca

Autorii studiului au subliniat faptul ca promisiunile de pe ambalajul jucariilor, cum ca ar ajuta la dezvoltare sunt, de cele mai multe ori, nejustificate, menite sa le ia ochii parintilor. Studiile arata ca timpul petrecut in fata unui ecran poate avea impact negativ asupra dezvoltarii abilitatilor sociale si lingvistice ale copilului.

„Cu cat stim mai multe despre dezvoltarea timpurie a creierului, cu atat intelegem mai mult nevoia de joc care se bazeaza pe interactiunea umana. Nu exista niciun ecran, joc video sau aplicatie care sa poata inlocui relatiile construite prin joaca”, a spus Aleeya Healey, principalul autor al raportului.

Nu numai ca ecranele si gadget-urile nu ii ajuta pe copii sa se dezvolte, dar le pot face mai mult rau decat bine. Cei mici nu ar trebui sub nicio forma expusi la astfel de device-uri inainte de varsta de doi ani, iar dupa aceea totul trebuie sa fie cu moderatie, pana la varsta adolescentei.

Alternative pentru copii si parinti

Daca eliminam gadget-urile din viata copiilor, ce metode de distractie vor mai avea? Probabil ca aceasta intrebare si-o pun multi parinti, intr-o era in care tehnologia este la tot pasul.

Raspunsul este simplu: interactiunea umana, jocurile care presupun punerea in comun a eforturilor celor mari si celor mici, activitatile care le stimuleaza imaginatia, creativitatea, gandirea critica - toate acestea sunt ideale pentru dezvoltarea sanatoasa a copilului vostru.

Indreptati-va atentia catre jocuri din lemn, cuburi de construit sau de stivuit, potrivite pentru varsta copiilor. Acestea le pot pune la incercare imaginatia, indemanarea, dar si rabdarea, concentrarea si echilibrul. Jocurile de rol (doctor – pacient, invatator – elev etc), jocul de-a animalele, jocurile de modelat, de desenat sau de ghicit, toate acestea sunt sugestii nemaipomenite pentru a petrece timp de calitate impreuna cu micutii vostri, pentru a va conecta cu ei si a-i ajuta sa invete ceva.

FOTO: pixabay.com

Articole recomandate

Citeste si despre