Jucarii pentru copii creativi. Cum stimulam imaginatia si inventivitatea prin jocuri si jucarii

/ / Modificat: 2021-02-10
Jucarii pentru copii creativi. Cum stimulam imaginatia si inventivitatea prin jocuri si jucarii

Copiii nu cresc doar cu hrana si somn, cu ingrijire si dragoste. Ei trebuie sa fie stimulati si incurajati sa se dezvolte psihic si emotional, trebuie invatati cum sa faca fata provocarilor din viata, iar pentru a invata sa se descurce si sa fie independenti trebuie sa invete in primul rand sa fie creativi.

Jocul este prima si cea mai la indemana metoda pentru a stimula creativitatea si imaginatia unui copil. Jucariile sunt in primii ani de viata cei mai buni prieteni ai sai si cu ajutorul lor va invata foarte multe lucruri utile

Cum sa crestem un copil creativ

A stimula creativitatea si imaginatia unui copil nu este o misiune complicata, ci poate cea mai usoara si frumoasa pentru un parinte. Lasa copilul sa aiba fantezii, invata-l cum sa se dezvolte intrand in jocul lui. Acorda-i timp pentru jocuri si jucarii, fara a-i incarca programul cu prea multe activitati. Nu il descuraja daca iti povesteste despre un prieten imaginar si da-i voie sa faca anumite lucruri asa cum ii trece prin cap, atat timp cat asta nu il pune in pericol.

Cel mai important: pune-i la dispozitie jucariile potrivite pentru el si evita sa il "ingropi" cu atat de multe, incat sa nu mai stie ce sa faca cu ele si sa isi piarda rapid interesul pentru toate.

Lasa copilul sa isi imagineze si sa aiba fantezii

Pentru copii este natural sa isi imagineze lucruri, mai ales atunci cand ies din etapa de "bebelusie", dupa varsta de 1 an. Desi pare foarte devreme, imaginatia lor atunci incepe sa se dezvolte, intre 1 si 3 ani, iar sarcina ta, ca parinte, este sa nu contesti orice isi imagineaza sau inventeaza copilul tau. Nu rade de el, chiar daca ti se pare ridicol ce spune, nu ii infrana creativitatea "din fasa"!

Care este rolul imaginatiei in stimularea creativitatii?

Persoanele cu imaginatie bogata o folosesc pentru rezolvarea neconventionala a problemelor. Copiii si oamenii creativi reusesc sa dezvolte o capacitate incredibila de a se comporta chiar si in situatii dificile, combinand cunostintele, experienta si imaginatia pentru a gasi uneori cele ma uimitoare solutii.

In copilarie, imaginatia ajuta la inventarea de jocuri noi, spre exemplu. Un copil creativ nu se va plictisi si nu va plange din orice doar pentru ca nu are ocupatie.

Indiferent de situatie, ca este singur la parinti sau nu, ca iti faci timp sa te joci cu el sau nu, copilul se va descurca pe cont propriu si isi va gasi singur ocupatie.

Imaginatia ajuta copilul sa vada in mintea lui ceea ce va desena sau va construi mai tarziu.

Ajuta-l si stimuleaza-l, chiar daca este foarte mic, cu jucarii zornaitoare, cu un centru de activitati, jucarii muzicale, cuburi educative sau jucarii senzoriale; profita in aceasta perioada de campania de reduceri “Zile de iubire” pentru a-i cumpara celui mic, la preturi deosebit de avantajoase, o salteluta interactiva “Sensory Toys” sau un carusel muzical “Sensory Toys” de care se va bucura cu siguranta, desi este foarte mic.

Permite-i sa aiba prieteni imaginari

Este stiut faptul ca atunci cand deprind "arta" jocului, cand sunt inconjurati de jucarii si papusi, copiii obisnuiesc sa vorbeasca "singuri". Mai mult, s-ar putea sa il surprinzi purtand conversatii imaginare cu cineva, insa ultimul lucru pe care ar trebui sa-l faci este sa-l opresti sa o mai faca.

Orice copil cu o imaginatie bogata are un prieten imaginar si este chiar o "relatie" sanatoasa pentru el. Prietenul "invizibil" ajuta copilul sa isi dezvolte nu doar imaginatia, ci si vocabularul, abilitatile de comunicare si limbajul verbal si non verbal.

Un copil care vorbeste mult cu prietenul imaginar va comunica foarte mult si cu parintii si ceilalti membri ai familiei pentru ca va simti nevoia sa le impartaseasca "noutatile". Mai mult, daca stii ca micutul tau are prieteni "invizibili", in loc sa iti faci griji, mai bine implica-te si tu in joaca lor si vei avea, astfel, ocazia sa afli multe despre copil si despre felul in care se dezvolta.

Permite-i copilului sa nu faca nimic

Un copil foarte ocupat nu este un copil neaparat mai fericit, chiar daca ai crede ca acumuleaza mai multa informatie si are ocazia sa socializeze mai mult. Copiii au nevoie de acele momente in care nu fac nimic sau in care decid ei insisi ce vor sa faca. Daca ii aglomerezi programul cu tot felul de activitati planuite atent dinainte, ii ingradesti optiunile, imaginatia si creativitatea.

Cand are timp sa se relaxeze, copilul incepe sa gandeasca singur si nu numai la modalitati in care ar putea sa se distreze atunci cand "se plictiseste". Daca ai un copil cu o imaginatie antrenata, lui nu ii va fi deloc greu sa inventeze jocuri, sa creeze propriile reguli si sa dezvolte actiunea cum ii este pe plac. Daca nu recunosti jocul jucat de copil, nu interveni sa-l "corectezi". Da-i voie sa fie el, asa cum se simte cel ma bine. Urmareste-l cu atentie, incurajeaza-l sa experimenteze si, eventual, intra si tu in jocul lui. Atat timp cat joca lui nu il pune in vreun fel in pericol, orice este permis si il va ajuta sa descopere singur lucruri noi.

Da-i voie sa decida ce si cum vrea sa faca

Evident ca unele jocuri au reguli bine stabilite, insa iesi putin din rutina atunci cand copilul o "cere". Cand va jucati impreuna, lasa-l sa faca anumite lucruri asa cum poate sau cum isi doreste, mai ales daca este foarte mic. Evident ca va veni momentul sa invete ca unele jocuri au reguli ce trebuie respectate, pentru a invata ca dupa acelasi principiu functioneaza si multe lucruri in viata, insa vei avea timp sa ii explici si despre aceste lucruri. Daca ii vei repeta mereu "asta nu e bine" sau "asta e gresit", nu vei reusi decat sa il descurajezi si sa il inhibi.

Copilului ii place sa deseneze? Foarte bine, aprovizioneaza-l cu tot ce are nevoie si da-i voie sa se exprime asa cum simte. Nu trebuie sa respecte reguli, nu trebuie sa ii alegi subiectul sau culorile si sa ii ingradesti imaginatia si creativitatea.

Renunta la a-i dicta copilului ce sa faca, cu ce sa se joace, cu ce sa coloreze, cu ce sa modeleze! Da-i voie sa isi aleaga propriile metode, sa aiba propriile idei si sa gaseasca propriile solutii pentru ca doar experimentand va reusi sa invete cu adevarat lucruri noi. Si, cu atat mai mult, nu face tu lucrurile in locul lui pentru a-i arata cum e "corect". Rolul tau este doar de a-l ghida si de a-i acorda libertate de expresie si de alegere, asigurandu-te, in acelasi timp, ca este in siguranta.

Nu ingropa copilul in munti de jucarii

Fiecare prilej de sarbatoare - ziua de nastere, onomastica, Pastele, Craciunul etc. - vine cu jucarii noi pentru copii. Sunt cele mai la indemana cadouri de cand lumea, insa nu este neaparat un lucru bun sa ai camera copilului ticsita cu plusuri, papusi, masinute, trenulete, mingii si mingiute, puzzle-uri, plastilina si cate si mai cate. Ai crede ca un copil cu multe jucarii este un copil mai fericit, insa nu este neaparat asa.

Pastreaza pentru copilul tau doar acele jucarii care sunt cu adevarat interesante pentru el, care il pot stimula cu adevarat. Daca este suficient de marisor, puteti tria impreuna toate jucariile sale si il poti convinge ca acelea care nu i se par suficient de interesante ar putea fi, spre exemplu, donate altor copii care nu sunt la fel de norocosi ca el. Il inveti, astfel, si despre importanta altruismului. De asemenea, poate fi un moment potrivit sa ii explici de ce o anumita jucarie se poate dovedi foarte interesanta, cu toate ca pana acum nu a bagat-o mai deloc in seama.

Decat sa cheltui o multime de bani pe jucarii pe care cel mic poate le va ignora sau cu care se va juca o saptamana, cel mult, poti sa-i stimulezi creativitatea si altfel: puteti fabrica impreuna o jucarie din materiale pe care le aveti la indemana in casa sau sa le folositi pe cele pe care le are deja. Nu ai nevoie de gadgeturi sau de investitii pentru a stimula imaginatia si creativitatea copilului. Papusile pe care le are pot devenii actorii unui teatru de papusi amenajat cu ajutorul unor scaune si al unor paturi. Cratite si craticioare pot deveni instrumente muzicale intr-o orchestra a papusilor. Imaginatia si creativitatea nu au limite atunci cand vrei sa gasesti intrebuintari noi pentru obiecte vechi si, in plus, cel mic va experimenta si o multime de emotii pozitive in timpul acestui proces.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre