Jocuri si activitati pentru stimularea vederii copiilor cu varsta cuprinsa intre 3 si 5 ani

/ / Modificat: 2018-12-17
Jocuri si activitati pentru stimularea vederii copiilor cu varsta cuprinsa intre 3 si 5 ani

Vederea copiilor evolueaza si se dezvolta de la nastere, precum si alte abilitati, cum ar fi vorbirea, mersul de-a busilea sau abilitati motorii. Atunci cand bebelusii se nasc, ei nu vad in mod clar, vederea lor este neclara.

In timp ce cresc, bebelusii isi vor dezvolta vederea si isi vor imbunatati capacitatea vizuala, pana cand vor ajunge la stadiul de citire, in jur de 6 ani, cand ambii ochi pot lucra intr-un mod coordonat si precis. Pentru a-ti ajuta copilul, este mai bine sa folosesti o serie de jocuri pentru a-i stimula vederea.

Iata cateva sugestii de activitati pe care le poti face acasa, in functie de stadiul de dezvoltare in care se afla.

Jocuri de stimulare vizuala de-a lungul vremurilor

Cand bebelusii se afla in uter, unde este intuneric si spatiu mic, nu au nevoie de simtul vederii. De aceea ei sunt atat de deranjati de lumina de indata ce se nasc. La inceput, ei abia reusesc sa distinga unele lucruri care se afla in jurul lor. Putin cate putin, vederea se dezvolta si incep sa vada mai clar.

Pe masura ce cresc, copiii isi dezvolta capacitatea vizuala si, impreuna cu aceasta, coordonarea si invatarea. Parintii ar trebui sa fie atenti pentru a detecta daca micutul are probleme de vedere si, daca banuieste ca vederea este deficitara, este recomandat sa-l vada un specialist. In caz contrar, problemele de vedere se agrveaa si afecteaza calitatea vietii copilului.

Daca doresti sa ajutati copilul sa-si dezvolte abilitatile vizuale, poti incerca aceste jocuri si exercitii simple. Activitatile trebuie sa fie in functie de gradul de dezvoltare al copilului tau.

Jocuri vizuale pentru copii de la 0 la 5 luni

Intre 0 si 5 luni, bebelusii nu vad in mod clar si, de asemenea, percep doar alb si negru.

Iata cateva trucuri pentru a imbunatati vederea copilului:

  • foloseste stimuli luminosi: este vorba despre utilizarea obiectelor care au un contrast ridicat si care atrag atentia, adica obiecte de culoare alba. Foloseste obiecte de diferite dimensiuni, texturi si forme.
  • coordonarea ochilor: apropiati obiectele astfel incat sa incerce sa le prinda. El nu este inca in stare sa o facă, dar daca i-l dai foarte aproape de mana lui, va incerca sa faca miscari usoare. Asa, va lucra la periferia vizuala.
  • pune-l pe jos: aranjeaza un loc confortabil si sigur, unde exista multi stimuli vizuali. In acest fel, el se va misca in mod voluntar pentru a incerca sa-i prinda.

Jocuri vizuale pentru copiii de la 10 la 12 luni

De la varsta de 10 luni, bebelusii au deja o anumita mobilitate si pot vedea mai bine mediul inconjurator, insa il poti ajuta si prin desfasurarea activitatilor si jocurilor, care vor spori dezvoltarea capacitatii lor vizuale.

  • Plasati obiecte pe podea care nu sunt jucarii, astfel incat sa le poata evita. Este vorba despre invatarea calcularii distantelor.
  • Foloseste cutii si cuburi pentru a le umple sau a le goli. In felul acesta pot practica abordarea, deoarece vor trebui sa se uite la distante diferite.

Jocuri vizuale pentru copii de la 1 la 3 ani

Copiii cu varsta cuprinsa intre 12 luni si 3 ani au dobandit multe abilitati vizuale. Ei capteaza acum toate nuantele.

  • Aseaza-l pe un scaun si pune langa el o jucarie sau un element care sa-i atraga atentia, astfel incat trebuie sa se ridice si sa ajunga la ea.
  • Incurajeaza-l sa mearga pana la obiectele plasate la o distanta care sa-l oblige sa se miste si sa o ia.
  • Este bine sa stimulezi abilitatile motorii fine. Da-i culori sau acuarele pentru a desena sau colora.
  • Memorarea imaginii vizuale prin atingere. Astfel, da-i copilului obiecte de diferite marimi si texturi pentru a le recunoaste fara a se uita.
  • De asemenea, poate incepe sa faca puzzle-uri simple.

Jocuri vizuale pentru copii de la 3 la 5 ani

  • este important sa lucrezi coordonarea maini-ochi si abilitatile motorii fine. Idealul pentru a dezvolta aceste doua abilitati sunt activitati ca desenatul, coloratul, joaca cu plastilina, realizarea de batari din margele, etc.
  • tine-l in poala si citeste-i povesti, in acest fel vor asocia imagini cu texte si vor lucra in memoria vizuala.

Este recomandabil ca acestia sa dobandeasca obiceiuri de autonomie atunci cand vine vorba de imbracaminte - sa inchida nasturii sau sa poata lega sireturile.

- pot ordona obiectele dupa marime si culoare pentru a intari vederea.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Jocuri Jocuri copii Activitati Vedere copii

Articole recomandate

Citeste si despre