Jocuri care contribuie la dezvoltarea imaginatiei copilului tau

/ / Modificat: 2020-06-18
Jocuri care contribuie la dezvoltarea imaginatiei copilului tau

Copiilor le place sa se joace, iar parintilor le place atunci cand copiii lor isi pun imaginatia la contributie. Deci, ce poate fi mai bun decat jocurile care ajuta copiii sa isi dezvolte imaginatia si creativitatea?

In copilarie, dezvoltarea creierului este foarte importanta, iar creativitatea si imaginatia joaca un rol esential in acest sens, ajutandu-i pe copii sa isi creasca increderea in sine si  imbunatatindu-le capacitatea de concentrare si abilitatea de a rezolva probleme. Asadar, iata cateva jocuri pe care le poti propune copilului tau si care contribuie la dezvoltarea imaginatiei sale.

Jocul avantajelor

Un exercitiu foarte util pentru imaginatie, jocul avantajelor este foarte simplu si il poti juca impreuna cu micutul tau oricand. Este, de asemenea, foarte util cand pleci undeva cu el si vrei sa faci ca timpul sa treaca mai usor pentru amandoi. Tot ce trebuie sa faci este sa ii ceri copilului tau sa se gandeasca si sa enumere avantajele de a fi un anume animal, de exemplu, o pisica, sau de a avea o anumita meserie, precum cea de mecanic de tren. Pe baza acestei tehnici, poti sa ii creezi diferite scenarii. In acest context, copilul este pus in situatia de a-si imagina diferite lucruri despre animalul sau meseria respectiva. Incurajeaza-i raspunsurile si, daca vezi ca se incurca, ii poti oferi chiar tu cateva sugestii. 

Jocul asocierilor

Acesta este un alt joc bazat pe asocieri de cuvinte, foarte simplu si amuzant, care poate fi jucat oriunde. Primul jucator incepe prin a spune orice cuvant ii trece prin minte, de exemplu, „elefant”. Urmatorul jucator il repeta, apoi mentioneaza orice cuvant sau concept care ii vine in minte la auzul cuvantului anterior, cum ar fi „elefant, roz”. Jocul continua apoi in urmatorul fel: „roz, trandafir”, „trandafir, gradina”, „gradina, bunica” si asa mai departe. Amuzamentul vine din crearea unor asocieri de cuvinte neasteptate si surprinzatoare.

Lego

Fiecare creatie Lego a copilului tau este o forma de exprimare artistica. Imaginatia unui copil este singura sa limita! Avand la dispozitie zeci de piese de diferite marimi, copiii devin creatorii unei lumi. Nu numai ca joaca cu piesele Lego este distractiva sau chiar terapeutica, dar ii ajuta pe micuti sa isi dezvolte capacitatea de concentrare, iar atunci cand se joaca si cu alti copii, cu fratii sau surorile lor, invata si primele notiuni despre lucrul in echipa. De asemenea, finalizarea unui proiect Lego le ofera copiilor sentimentul de implinire, privind cum lumea din imaginatia lor prinde viata.  

Jocul in bucatarie

Cand sunt ceva mai mari, copiii pot fi asociati unor treburi din bucatarie si de multe ori sunt mai mult decat dornici sa ajute. Pentru a le stimula creativitatea, le poti sugera sa isi creeze propria salata sau propriul desert, invitandu-i sa faca diferite experimente cu unele ingrediente.

Privitul norilor

Oricand esti cu copilul in parc sau mergeti la plaja sau la picnic, propune-i sa priviti impreuna norii si sa descoperiti in forma lor diferite animale sau obiecte. Este un joc amuzant pentru copii, punandu-i in situatia de a vedea lucrurile dintr-o perspectiva noua si de a-si folosi imaginatia pentru a descoperi noi forme. Poti merge si mai departe si, alaturi de cel mic, sa inventati o poveste pentru fiecare imagine descoperita.

Copiii au din plin imaginatie, dar trebuie incurajati sa si-o exprime. Aici intervine rolul parintilor: prin activitatile potrivite, precum cele sugerate mai sus, le pot stimula aceasta calitate extraordinara, care le va fi de mare folos atat in dezvoltarea personala, cat si in viata de adult.

Credit foto: Unsplash.com

Articole recomandate

Citeste si despre