De ce copiii au nevoie sa se joace in aer liber: trei motive pentru care joaca afara ii ajuta sa se dezvolte

/ / Modificat: 2021-04-28
De ce copiii au nevoie sa se joace in aer liber: trei motive pentru care joaca afara ii ajuta sa se dezvolte

Copiii petrec astazi mai putin timp in aer liber decat orice alta generatie. In medie, stau afara aproximativ sapte minute, in timp ce timpul petrecut in fata ecranelor poate ajunge pana la sapte ore. Ca urmare, obezitatea infantila a atins niveluri fara precedent si continua sa creasca.

Copiii au nevoie sa se joace pentru a se dezvolta armonios si cel mai bun loc unde pot face acest lucru este in aer liber. In primul rand, jocul este important pentru dezvoltarea neurologica a celui mic, pentru ca activitatile educative si recreative contribuie la intarirea mai multor legaturi neuronale. In absenta unor astfel de practici, aceste legaturi neuronale ar disparea sau s-ar slabi. Totodata, copiii au nevoie sa interactioneze intre ei, iar timpul petrecut in aer liber ii ajuta sa isi dezvolte abilitati sociale.

Exista numeroase motive pentru care un copil ar trebui sa petreaca, in fiecare zi, timp in aer liber. In randurile urmatoare iti prezentam cateva dintre acestea:

Activitatea fizica

Copiii ar trebui sa fie activi cel putin o ora in fiecare zi, iar iesirea afara la joaca este o modalitate prin care acest lucru se intampla. Cand ies afara cu o minge sau cu biciclete copii ori trotinete, mai mult ca sigur isi vor gasi parteneri de joaca si vor desfasura activitate fizica cel putin o ora. Incurajandu-ti copilul sa iasa la joaca afara, acompaniindu-l la inceput cu bicicleta ori jucandu-te impreuna cu el cu mingea il vei ajuta sa isi formeze obiceiuri sanatoase.

Socializarea

Copiii trebuie sa invete cum sa se joace impreuna, cum sa se imprieteneasca, cum sa imparta si sa coopereze. Ei au nevoie sa invete sa se descurce in comunitate. De aceea, este vital sa petreaca timp in aer liber, sa mearga la locurile de joaca, sa cunoasca alti prichindei, de varsta cu ei, mai mici sau mai mari, si sa creeze o legatura cu fiecare dintre acestia. Astfel, nu doar ca vor invata sa comunice mai bine, dar vor deveni mai increzatori, vor invata ce inseamna responsabilitatea, ce inseamna castigul ori esecul si vor fi stimulati sa isi depaseasca propriile limite.

Expunerea la soare

Corpul uman are nevoie de soare, iar copiii cu atat mai mult. Cei mici trebuie sa se expuna la soare pentru vitamina D, care joaca un rol esential in multe procese ale organismului, de la dezvoltarea osoasa la cea a sistemului imunitar. Nu e de mirare sa observi ca starea emotionala a prichindelul tau se imbunatateste semnificativ sau ca doarme mai bine dupa ce s-a jucat in aer liber. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca atat copiii, cat si adultii functioneaza mai bine cand se expun la soare in fiecare zi. Insa totul trebuie facut cu moderatie. Foloseste crema cu factor de protectie solara, pentru tine si copilul tau, cand iesiti in parc, si evita orele in care razele soarelui sunt extrem de puternice.

Copiii au nevoie sa isi asume anumite riscuri. Chiar daca, in calitate de parinte, ai tendinta de a-l proteja, nu trebuie sa il inveti sa traiasca in cercuri restranse. Cei mici trebuie sa descopere toate provocarile copilariei, sa fie activi si sa se invete cu prezenta altor copii in viata lor, dar si cu micile incidente care se pot intampla in timpul activitatilor fizice (cazaturi, zgarieturi, certuri). Astfel, vor fi pusi in fata unor situatii diverse, de care, ulterior, se vor lovi in viata.

Sursa foto: MPH Photos/ Shutterstock

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre