Cum se tin ocupati copiii cand parintii au treaba

/ / Modificat: 2023-04-26
Cum se tin ocupati copiii cand parintii au treaba

Copiii care se plictisesc sunt cea mai mare problema a parintilor care au treaba. Daca lucrezi de acasa si este dificil sa ii faci pe cei mici sa inteleaga ca nu poti fi la dispozitia lor, daca trebuie sa gatesti sau sa faci curatenie, iar copiii insista sa le dai atentie sau sa faci ce vor ei, in loc sa te rastesti la ei si sa le spui lucruri pe care ulterior le vei regreta, mai bine ai cauta modalitati de a-i tine ocupati, adecvate varstei lor.

Iata o lista de activitati care vor tine ocupati copiii cand parintii au treaba, mult mai eficiente decat a-i lasa ore intregi cu ochii in ecranul televizorului, al tabletei sau al telefonului mobil.

Construiti impreuna un fort in care sa se joace cand mama si tata sunt ocupati. Veti petrece astfel timp impreuna, va veti distra, iar copilul va avea ceva de facut cand nu te poti concentra asupra lui. Folositi paturi, mese, canapeaua, cutii si tot ce va trece prin cap si aveti la indemana. Asterneti pe jos paturi si perne, decorati cu carti si jucarii, gasiti o solutie pentru a lumina „cazemata” (evitand totodata riscul de incendiu”, iar intr-o astfel de ascunzatoare copilul va uita ore in sir ca nu ii dai atentie.

Daca ai acasa cel putin doi copii, da-le o provocare amuzanta si care cu siguranta le va capta toata atentia. Roaga-i sa puna in scena o piesa de teatru pe care ti-o vor putea prezenta cand iti vei fi terminat treburile. Provoaca-i sa construiasca un castel din carti de joc sau chiar din cartile pe care le aveti prin casa.

Incurajeaza-i sa deseneze, sa coloreze sau sa picteze. Copiii sunt foarte atrasi de activitatile artistice si, mai ales daca le promiti ca opera lor cea mai reusita va fi asezata la loc de cinste in casa, isi vor dedica toata atentia acestui task. Daca ai nevoie de mai mult timp, roaga-i sa faca un desen pentru fiecare camera din casa sau pentru bunici. Te va surprinde cat de serios vor trata „misiunea” primita.

Puzzle-urile sunt poate cea mai mare provocare pentru copii si una dintre putinele activitati pe care le pot face in liniste. Cumpara-i copilului un puzzle cu grad de dificultate potrivit varstei sale si lasa-l sa reconstruiasca imaginea. Te va surprinde cata concentrare va arata, iar la final satisfactia sa va fi uriasa.

Daca este suficient de mare, incat sa stie deja sa scrie, copilul poate primi o misiune importanta pentru toata familia: sa faca un borcan al dorintelor. El trebuie sa scrie 30 sau 50 de activitati pe care si-ar dori sa le faceti impreuna, ca familie, iar biletelele vor fi apoi pliate si puse intr-un borcan. La fiecare sfarsit de saptamana veti extrage de acolo o hartiuta si veti incerca sa puneti in aplicare dorinta scrisa pe ea. Desigur, imaginatia copiilor poate fi foarte bogata, iar unele misiuni s-ar putea dovedi imposibile. Cand aveti timp liber, insa, puteti face si voi un efort sa-i faceti copilului o placere. Aveti nevoie doar de spirit de aventura si de imaginatie.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Activitati copii

Articole recomandate

Citeste si despre