Cum ii invatam pe copii sa citeasca ora, pas cu pas

/ / Modificat: 2022-03-30
Cum ii invatam pe copii sa citeasca ora, pas cu pas

A citi ora pe un ceas analogic poate fi un proces complex pentru copii. A identifica in mod corect ora si minutele presupune a stapani mai multe concepte, printre care matematica si felul in care trece timpul. Inainte de a incerca sa-l inveti pe copil sa citeasca ceasul, trebuie sa pornesti de la baza: este fundamental sa inteleaga ce este timpul si cum se scurge acesta, ce sunt secundele, minutele, orele.

In al doilea rand, nu trebuie sa il grabiti pe copil. Varsta la care are instrumentele cognitive pentru a putea citi ceasul este de 6-7 ani, adica atunci cand merge la scoala. Psihologii arata ca in jurul acestei varste copiii incep sa inteleaga concepte precum prezent, trecut si viitor. Tot la aceasta varsta stiu cat de cat matematica, astfel incat sa poata citi corect ora si minutele. Procesul de invatare poate dura pana in jurul varstei de 8 ani, insa la 6-7 ani sunt pregatiti sa inteleaga si sa identifice ora si concepte precum: si un sfert, si jumatate, fara un sfert. Este suficient pentru inceput, spun specialistii, iar dupa ce le stapanesc bine pe acestea putem trece la invatarea din 5 in 5 minute sau identificarea cu acuratete a minutelor care au trecut peste ora.

Cum le explicam copiilor trecerea timpului

Atunci cand sunt mici, copiii nu au notiunea timpului, asa ca trebuie sa le explicam tot timpul ce inseamna mai tarziu, mai devreme, 5 minute etc. Psihologii recomanda sa folositi notiuni care se refera la timp atunci cand le vorbiti copiilor. „Vom face clatite mai tarziu”, „Vom merge la cumparaturi dupa-amiaza” sau „Mai stam in parc 10 minute, dupa care vom pleca” sunt doar cateva exemple in acest sens.

Pentru a-i ajuta pe copii sa inteleaga mai usor trecerea timpului, va puteti folosi de un cronometru sau de o clepsidra si le puteti da provocari, de exemplu, sa termine un puzzle in 10 minute.

Cum ii invatam sa citeasca ora, pas cu pas

In primul rand, copilul trebuie sa stie bine numerele de la 1 la 12. Il vom invata mai intai elementele ceasului: indicatorul mare, indicatorul mic si ce indica fiecare. Apoi, vom putea trece la invatatul orei. Puteti lua un ceas si sa il rugati pe copil sa seteze ora. Dupa ce stie sa identifice ora fixa, puteti trece la explicarea minutelor.

Pentru inceput, va fi suficient sa ii explicati conceptele de: si un sfert, si jumatate, fara un sfert. Dupa ce este capabil sa identifice orele din sfert in sfert, putem sa ii spunem, de exemplu, ca la ora 12:30 vom servi pranzul sau ca la ora 9:00 va merge la culcare. In acest fel, copilul va identifica el singur cand este ora indicata, iar acest lucru il poate ajuta foarte mult pe viitor la stabilirea unor rutine.

In faza a doua, puteti trece la citirea orelor din 5 in 5 minute, insa numai pentru prima jumatate de ora trecuta de fix. Dupa 5:30, de exemplu, indicatorul orei se apropie mai mult de ora 6, iar copilul ar putea fi derutat. Multi copii indica gresit, mai ales dupa ce este trecut de si 45, iar indicatorul orei este foarte aproape de ora urmatoare.

Nu va faceti griji daca vor axista confuzii, este firesc. Lucrurile se vor regla de la sine, pe masura ce copilul va exersa si va intelege ca odata trecuta prima jumatate de ora, indicatorul va fi mai aproape de ora urmatoare. O modalitate care ii poate ajuta sa inteleaga mai usor este sa desenati ceasul pe foaie si sa il impartiti in felii ca de pizza. In acest fel ii veti arata ca, desi indicatorul este aproape de ora 6, el inca nu se afla in cea de-a 6-a „felie”, cand ceasul indica 5:45.

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Citire ceas copii

Articole recomandate

Citeste si despre