Cinci greseli pe care multi parinti le fac atunci cand aleg un sport pentru copil

/ / Modificat: 2022-06-17
Cinci greseli pe care multi parinti le fac atunci cand aleg un sport pentru copil

Sportul are nenumarate beneficii in viata copiilor si cu cat ii incurajam sa faca miscare mai devreme, cu atat este mai bine. Atunci cand alegem sportul la care sa ii ducem pe copii, trebuie sa tinem cont de pasiunile si dorintele lor si sa evitam anumite greseli care ii pot influenta negativ pe micuti. Cel mai potrivit sport este acela pe care copilul il practica cu pasiune si cu placere, oricand si oricat.

Alegerea ar trebui sa ii apartina sau, in orice caz, sa tinem cont de atitudinea si calitatile lui, daca alegem sa il ducem sa faca un sport cand este inca prea mic si nu se poate exprima cu privire la preferintele lui. Cu alte cuvinte, nu ducem copiii la ce sporturi ne-ar fi placut noua sa practicam, daca ei nu au niciun fel de chemare pentru ele.

Cum alegi sportul potrivit pentru un copil

Copiii nu sunt datori sa indeplineasca visurile ratate ale parintilor, iar a nu fi constienti de acest lucru este doar una dintre greselile pe care le fac multi parinti atunci cand isi duc copiii la sport.

1. Nu judeca alegerile copilului

Multi parinti au tendinta de a judeca alegerile copiilor prin propriile filtre si rigori si de a-i critica pe acestia, daca alegerile nu sunt in conformitate cu asteptarile lor. Exista parinti conservatori care nu ar accepta, de exemplu, ca baiatul lor sa practice un sport specific mai mult fetelor. Incercati sa ii intelegeti si sa ii sustineti pe copii, sa nu le criticati alegerile si sa nu ii umiliti. Respectati-le pasiunile si sustineti-i in tot ce fac, pentru ca ei au nevoie de iubire neconditionata, nu sa li se spuna cum ar trebui sa fie.

2. Respecta ce-i place si ce nu

Multi parinti trec cu vederea opiniile si alegerile copiilor, mai ales la varste mici. Nu tin cont atunci cand micutii le spun ca vor sa se imbrace intr-un anumit fel, sa manance ceva anume sau sa practice un anumit sport. Atunci cand alegeti un sport pentru el si vedeti ca nu ii place, nu faceti greseala sa il fortati sa continue, pentru ca va fi o corvoada pentru el. Testati mai multe sporturi, pana cand isi da seama ce i se potriveste.

3. Nu il compara cu alti copii

Faptul ca prietenii lui sunt buni la fotbal nu inseamna ca si el ar trebui sa se indrepte catre acelasi sport. Nu ii fortati pe copii sa faca ceva ce nu le place, doar pentru ca altor copii le place. Motivatia trebuie sa vina din interior, nu din exterior. In plus, daca nu sunt buni la sportul respectiv, mereu vor simti presiunea comparatiei, iar acest lucru le va afecta stima de sine. Lasati-i sa isi aleaga singuri sportul pe care vor sa il practice, nu influentati de alegerile prietenilor lor.

4. Nu te gandi la perspectiva de viitor

Multi parinti isi doresc ca ai lor copii sa practice sporturi de performanta, tocmai din acest motiv ii indruma de mici catre sporturi precum fotbal sau tenis, luand in calcul si faptul ca in aceste domenii se castiga bine, daca ajung sa faca performanta. Pana acolo este drum lung si tine de disponibilitatea si talentul copilului, asa ca nu e cazul sa il priviti la cinci ani ca pe o potentiala fabrica de bani. Alegeti un sport care sa ii placa, de dragul miscarii si al socializarii, nu pentru ca i-ar putea aduce castiguri substantiale in viitor.

5. Nu il obliga sa faca sport daca nu vrea

Nu ar trebui sa ii fortam pe copii sa faca nimic, daca ei nu vor. Un copil care merge la antrenamente de nevoie si nu de placere nu va ajunge niciodata sa iubeasca acel sport, dimpotriva. Va fi frustrat si anxios de fiecare data cand stie ca are antrenament, iar in cele din urma va ajunge sa urasca sportul pe care parintii l-au obligat sa il practice.

In concluzie, rolul nostru de parinti este sa ii ghidam si sa ii sustinem pe copii in tot ce fac. Sa ii ajutam sa isi descopere pasiunile si sa le oferim tot sprijinul nostru pentru a-si indeplini visurile. Iar sportul este doar unul dintre domeniile in care se aplica aceste lucruri. Miscarea ar trebui sa fie facuta de placere, nu din obligatie, iar copiii ar trebui sa profite la maximum de pe urma ei. Sportul este ocazie de socializare, ajuta la dezvoltarea armonioasa a organismului si il invata pe copil sa aiba un stil de viata sanatos, chiar daca nu face performanta. A avea un stil de viata in care sportul este inclus este un obicei care se deprinde in copilarie. Nu uitati ca exemplul propriu este si el important: nu ne putem astepta ca un copil cu parinti sedentari sa iubeasca sportul si sa aiba initiative sa incerce diferite forme de miscare.

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Greseli educatie Sport copii

Articole recomandate

Citeste si despre