Activitati pentru copii in timpul vacantei de vara! Ghid pentru parinti, in functie de varsta copilului

/ / Modificat: 2021-06-27
Activitati pentru copii in timpul vacantei de vara! Ghid pentru parinti, in functie de varsta copilului

Vacanta de vara le ofera copiilor o pauza binemeritata de la educatie si oportunitatea de a petrece timp cu familia si prietenii. Daca pentru copii este o perioada de veselie, pentru parinti este o perioada dificila. Fie ca este vorba grija copiilor care nu mai merg la scoala, fie de posibiltatea de a crea un echilibru intre viata profesionala si cea profesionala, sau de situatia financiara, parintii au o multime de griji in timpul vacantei de vara.

Si cum copiii se afla intr-un proces de continua dezvoltare, parintii sunt nevoiti sa le ofere sansa de a participa la diverse cursuri, activitati specifice si ateliere. O grija in plus, mai ales cand vine vorba despre bani.

Daca te afli printre adultii care sunt in cautare de activitati specifice pentru copii, in functie de varsta acestora, avem pentru tine cateva idei la care poti apela in functie de varsta copilului.

Idei de activitati pentru copii

Cand alegi activitatile de vara pentru copilul tau este important sa tii cont de varsta acestuia si de interesele pe care copilul le are, precum si de etapa dezvoltarii in care se afla. Poti alege intre doua sau mai multe activitati pe care copilul le poate face in timpul vacantei.

Sa stii ce program ii poti face copilului in timpul verii poate fi o provocare pentru parinti, indiferent de varsta copilului. In alegerea programului potrivit trebuie sa tii insa cont de etape de baza ale dezvoltarii acestuia. In acest fel activitatile alese vor fi facute in functie de varsta si interesele copilului astfel incat sa il ajute sa-si dezvolte increderea si abilitatile.

Idei de activitate in functie de varsta:

3-5 ani – La acesta varsta li se dezvolta curiozitatea, dezvoltarea senzoriala, abilitatile de comunicare, incearca tot mai mult sa inteleaga lumea din jurul lor si li se dezolta imaginatia.

La aceasta varsta, cele mai antrenante activitati constau in joaca cu plastelina, in care sa creeze diverse modele sau figurine, desen, pictura, cantat impreuna, citirea de povesti, crearea un teatru de papusi. Tot la aceasta varsta, va puteti ocupa de mici treburi de gradinarit impreuna, precum plantarea de flori.

6-8 – La aceasta varsta copiii incep sa-si dezvolte propriile interese. Leaga prietenii care sunt de durata, incep sa exploateze lumea inconjuratoare cu o curiozitate mai mare, se bucura de momentele petrecute in aer liber si incep sa planifice activitati cu alti prieteni.

La aceasta varsta, in functie de preferinte, pot invata sa cante la un instrument muzical, pot invata sa mearga pe bicicleta sau sa practice un alt sport, pot viziteze o gradina zoologica, se pot bucura de plimbari in aer liber si de descoperirea unor locuri noi. De asemenea, poate invata sa citeasca singur povesti adecvate varstei.

9-12 ani – la aceasta varsta incep sa apara schimbarile hormonale si de comportament. Interesele se schimba, copiii devin din ce in ce mai independenti si constienti de corpul lor.

Pot urma diverse cursuri, in functie de hobby-urile pe care le au, pot vizita muzee, pot incerca un nou sport sau pot invata sa joace bowling. De asemenea, pot invata sa gateasca sau sa faca prajituri.

Peste 12 ani – la aceasta varsta dezvoltarea fizica si emotionala este semnificativa. Incepe dezvoltarea valorilor personale si a moralei, iar copiii incep sa fie preocupati de acceptarea generala si de relatiile sociale.

La aceasta varsta pot fi preocupati de participarea la cursuri pentru tineret, isi pot face prieteni noi, pot invata sa mearga cu rolele sau sa practice un nou sport, sa gateasca, sa faca fotografii sau sa-si deschida un blog.

Acestea sunt insa doar cateva idei pe care le poti lua in calcul pentru activitatile de vara ale copilului. Trebuie sa tii cont de preferintele si inclinatiile copilului daca vrei ca aceste activitati sa fie pe placul lui si sa le practice cu interes.

Sursa foto: pexels

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre