De ce trebuie sa lasi copiii sa se joace cu plastilina

/ / Modificat: 2018-11-08
De ce trebuie sa lasi copiii sa se joace cu plastilina

Una dintre activitatile preferate ale copiilor de aproape toate varstele este de a modela plastilina. Lucru verificat: pot petrece o intreaga dupa-amiaza, imaginandu-si si creand tot felul de lucruri.

Dar plastilina este mult mai mult decat un joc de divertisment si vom explica si care sunt beneficiile multiple pe care le are asupra copiilor. Nu ezita sa-ti cumperi si tu un set de plastilina si sa te joci cu copilul tau.

8 beneficii pe care le aduce jocul cu plastilina

1. Dezvolta creativitatea

Copiii sunt genii ale imaginatiei, dar daca nu este alimentata atat acasa cat si la scoala, acea creativitate moare putin cate putin. Prin urmare, expertii recomanda sa oferi copilului tot felul de materiale care sa-i permita sa creeze din nimic sau sa dea forma ideilor pe care le are in cap.

Printre aceste materiale se numara markerele, creioanele colorate, acuarelele, vopseaua cu degete si bineinteles, plastilina.

Lasa-l sa se exprime liber si sa-si puna in prcatica ideile cu ajutorul plastilinei. Fara comenzi si fara sa intervii in creatia sau in culorile pe care le foloseste. Pur si simplu, respecta ideile lui si nu impune limite imaginatiei.

2. Stimuleaza simturile

Modelarea plastilinei permite copilului sa descopere prin atingere o mare varietate de forme geometrice si texturi. Dar stimuleaza si alte simturi, cum ar fi vederea (prin culori, de exemplu) si mirosul, deoarece, in general, mirosul de plastilina este foarte placut.

Modelarea plastilinei ii va face copilului o idee mult mai clara despre dimensiunea obiectelor de zi cu zi . Ei vor invata, de asemenea, ce se intampla cu culorile atunci cand sunt amestecate impreuna mai multe nuante de plastilina.

3. Lucreaza la motricitatea copilului

Abilitatile motorii fine implica utilizarea tuturor muschilor mainilor. Promovarea abilitatilor motorii fine este importanta pentru dezvoltarea copilului, atat din punct de vedere cognitiv, emotional, dar si social. In plus, copilul mic va pregati mainile pentru utilizarea instrumentelor de scris.

Dar modelarea plastilinei duce si la dezvoltarea coordonarii ochilor cu mainile, imbunatateste dexteritatea si agilitatea degetelor.

4. Are un efect relaxant

Joaca cu plastilina este, conform expertilor, una dintre cele mai relaxante si mai linistitoare activitati ale copiilor. Se recomanda pentru calmarea anxietatii sau pentru copiii care sufera de stres, sunt agitati sau chiar in caz de hiperactivitate sau ADHD.

5. Dezvolta concentrarea

Asa cum se intampla cu sahul, plastilina mareste capacitatea de concentrare a copilului, il ajuta sa stabileasca obiective pe termen scurt si lung si sa se concentreze asupra muncii lui pentru a o termina.

6. Imbunatateste respectul de sine

Si in timp ce copilul avanseaza in modelarea plastilinei, stima sa de sine va creste, deoarece el va fi capabil sa proiecteze tot ceea ce si-a propus, precum si sa caute solutii la problemele care pot aparea.

Pe de alta parte, este important sa-i lauzi capacitatea de efort, dar mai ales rezultatul final. Nimic nu este mai valoros pentru un copil decat recunoasterea celor dragi.

7. Promoveaza relatiile sociale

Daca activitatile cu plastina se desfasoara in grupuri (intre frati, membri ai familiei, prieteni), copilul isi va promova si aptitudinile sociale si de comunicare, deoarece in timp ce se joaca va explica celorlalgi ceea ce face sau chiar va invata sa spuna anumite cuvinte.

Un alt aspect important este promovarea muncii in echipa. Toti membrii grupului vor putea sa creeze figuri comune, sa faca schimb de materiale si sa se ajute reciproc.

8. Ajuta copilul sa se simta bine

Si ca intotdeauna, atunci cand copilul se joaca si isi stimuleaza imaginatia, corpul va elibera endorfinele (celulele fericirii) care vor oferi fericire si o stare buna, dar si alti neurotransmitatori cum ar fi acetilcolina si dopamina, care ajuta nu numai la imbunatatirea starii de spirit, ci si la dezvoltarea cerebrala.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Joaca Beneficii joaca Beneficii joaca copii Joc plastilina copii

Articole recomandate

Citeste si despre