Un expert in parenting explica de ce copiii au nevoie de reguli: "Daca ai o vita-de-vie nobila, o lasi sa creasca cum vrea ea?"

/ / Modificat: 2023-09-22
Un expert in parenting explica de ce copiii au nevoie de reguli:

Atunci cand vine vorba despre cresterea copiilor, parintii pot pica foarte usor in anumite capcane si pot face unele greseli in ceea ce ii priveste pe copii. In timp ce unii sunt prea relaxati si ii lasa pe copii de capul lor, altii ajung sa ii cicaleasca prea mult si sa fie toata ziua cu ochii pe ei. Irina Petrea, psihoterapeut, cunoscuta publicului din emisiunea Super Nanny, a fost invitata recent la un podcast unde a vorbit, printre altele, despre importanta regulilor pentru copii.

Intrebata de Jorge, gazda podcastului, daca parintii isi folosesc prea mult autoritatea, Super Nanny a spus ca, de fapt, crede ca si-o folosesc prea putin.

"Au impresia (n.r. parintii) ca daca lasi copilul foarte liber, o sa creasca mult mai bine. Si eu vreau sa le spun: daca aveti o vita-de-vie nobila, o lasati sa creasca cum vrea ea? Sau o ingrijiti? Cu cat ai o planta de un soi mai bun, cu atat trebuie sa o ingrijesti mai tare. Vita-de-vie creste oricum. Copilul creste oricum. Problema e acest oricum. Nu poti sa lasi un soi nobil sa creasca oricum ca nu o sa faci nimic cu el, o sa pierzi mult din rod. Pacat de potential", a explicat Irina Petrea.

Care este cealalta extrema

Specialista a explicat ca exista si un alt curent, de supraparenting, care este la cealalta extrema. Aici se incadreaza parintii care fac totul pentru copiii lor si fac prea mult. Acest curent vine dinspre America, iar pericolul este ca micutii nu sunt destul de independenti, nu sunt autonomi si nu se desprind emotional de parintii lor.

Cel mai bine este ca parintii sa gaseasca o cale de mijloc intre cele doua extreme. Copiii au, asadar, nevoie de reguli, de rutine, de programe, dar au nevoie si sa invete sa fie autonomi, independenti si sa se individualizeze. Numai in acest fel ei se vor transforma in adulti sanatosi si functionali.

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Parenting modern

Articole recomandate

Citeste si despre