Un cuplu a decis sa-si creasca copilul de gen neutru: 4 lectii pe care le-au invatat in acest proces

/ / Modificat: 2021-10-05
Un cuplu a decis sa-si creasca copilul de gen neutru: 4 lectii pe care le-au invatat in acest proces

Pe masura ce anii trec, acceptarea comunitatii LGBTQ+ si conversatia despre gen au inceput sa se extinda si sa devina tot mai populare si cunoscute de toata lumea.

Sexul se refera la partea biologica, organele sexuale si cromozomii cu care se naste o persoana, in timp ce identitatea de gen are legatura cu caracteristicile asociate cu feminitatea sau masculinitatea, care ne fac barbati sau femei.

Potrivit organizatiei australiene Pregnancy, Birth & Baby majoritatea copiilor incep sa-si arate identitatea de gen la 3 ani, alegand jucarii, haine si culori specifice.

Dar pana la varsta de 7 ani devine mai permanent din cauza a ceea ce spune societatea despre ei, dar si despre modul in care ar acestia ar trebui sa actioneze. Acesta este motivul pentru care, de exemplu, multi baieti la varsta respectiva se indeparteaza complet de papusi, deoarece societatea le-a spus ca sunt pentru fete.

Dar tot mai multi parinti nu sunt de acord cu aceasta diviziune si cred ca tocmai copiii sunt cei care ar trebui sa decida cu ce sa se joace si cu ce sa se imbrace, fara sa simta ca ceva este specific pentru un baiat sau pentru o fata, deoarece jucariile si culorile sunt pentru toata lumea.

In 2020, dr. Kyl Myers, un sociolog cu o specialitate in studii de gen, a scris un articol pentru revista Time, vorbind despre experienta ei de a creste un copil de gen neutru din punct de vedere al sexului.

In 2016, Myers si partenerul ei Brent, au devenit parintii lui Zoomer si au decis sa nu-i atribuie un sex special, referindu-se la bebelus ca „ei /ei” (they/them), pana cand Zoomer si-a ales pronumele.

Potrivit medicului, acest tip de crestere nu este despre a „elimina genul - scopul este de a elimina opresiunea, discrepantele si violenta bazata pe gen”.

De aceea Zoomer alege sa poarte uneori rochii si alteori pantaloni, uneori alege sa se joace cu papusi si alteori cu masinute.

La a patra aniversare, cel mic a decis sa foloseasca pronume masculine, intelegand cine este si stiind ca genul este fluid. Insa pana la varsta de patru ani dr. Myers a declarat ca ea este cea care a invatat multe lucruri din aceasta experienta. Iata care sunt cele mai importante:

Este mereu colorat

Unii oameni cred ca, pentru a nu atribui un anumit gen, ar trebui alese culori neutre, precum gri sau bej, dar in realitate culorile sunt pentru toata lumea, indiferent de identitatea de gen.

In cazul lui Zoomer, ei l-au lasat sa-si aleaga culorile preferate, uneori era roz, alteori portocaliu. Indiferent ce nuanta isi doreste micutul pentru haine sau ce tip de jucarii vrea sa aiba, acestea sunt ale lui. 

Nu este confuz pentru copii

Uneori se crede ca micutii nu vor intelege ce se intampla cu ei. Daca sunt crescuti fara gen, acestia vor creste confuzi nestiind cine sunt, sustin multe persoane. Insa daca sunt educati corect, acest lucru nu trebuie sa se intample.

Dr. Myers si partenerul ei l-au invatat pe Zoomer inca de la inceput despre diferentele de gen, anatomia organelor sexuale si spectrul larg de identitati.

Te regandesti la propria identitate

Acest mod de a-si creste copilul a determinat-o pe dr. Myers sa-si puna la indoiala propriile idei despre identitatea ei de gen. Era cea reala sau era impusa de societate. Aceasta a experimentat diferite expresii posibile pentru a afla raspunsul.

Nu toata lumea sustine acest tip de crestere

Desi devin subiecte din ce in ce mai populare, nu toata lumea intelege si accepta diferitele identitati de gen. In cazul dr. Myers, familia ei a fost intotdeauna sustinatoare, insa unii dintre prietenii acesteia nu au fost de acord cu aceasta metoda. 

Tocmai de aceea dr. Meyers a decis sa vorbeasca public despre acest lucru. Aceasta isi doreste sa-I sprijine pe toti cei care au resursele necesare sa faca acest lucru sa nu renunte din cauza parerilor persoanelor din celor din jur. 

La sfarsitul articolului, el a mentionat: „In loc sa le spunem copiilor cine ar trebui sa fie, poate copiii ne vor invata cum sa fim. Trebuie doar sa iesim din calea lor.”

Sursa foto: instagram.com

Articole recomandate

Citeste si despre