Tehnica semaforului. Metoda pentru a EDUCA un copil IMPULSIV

/ / Modificat: 2019-08-29
Tehnica semaforului. Metoda pentru a EDUCA un copil IMPULSIV

Una dintre problemele cu care se confrunta pedagogii in salile de clasa este atunci cand lucreaza cu copii impulsivi, care nu sunt constienti de nivelul lor de activare.

Impulsivitatea este o trasatura temperamentala a celui mic care se manifesta cu o intensitate si o frecventa deosebita din cauza stilurilor de viata moderne actuale sau lipsei de resurse din partea parintilor si a educatorilor pentru a face fata situatiei.

Dar poti imbunatati comportamentul copilului tau cu "tehnica semaforului," dupa cum spune psihologul Borja Quicios.

"Tehnica semaforului" pentru un copil impulsiv

Trasaturile caracteristice impulsivitatii se manifesta la o varsta frageda, iar asta duce la modificarea vietii de zi cu zi a familiei. Unele dintre caracteristicile care iti arata ca cel mic este impusiv sunt urmatoarele:

- Nu tolereaza frustrarea.

- La copiii mici apar crize necontrolate.

- Face lucruri fara sa se gandeasca.

- Ii enerveaza pe altii.

- Are autocrontrol scazut.

- Nu stie sa isi astepte randul la jocuri.

- Niciodata nu asculta.

- Recunoaste ca a gresit, dar nu se poate controla.

- Nu suporta sa piarda cand se joaca.

Daca un copil cu varsta sub 5 ani manifesta acest tip de trasaturi impulsive (plans, tipat, crize), pentru ca nu este inca in stare sa constientizeze nivelul sau de activare, trebuie sa folosesti metoda retragerii atentiei fizice si afective printre altele, in functie de intensitatea cu care apar.

Pe masura ce copiii cresc, este important sa lucrezi cu ei senzatiile interne care le preced comportamentele impulsive. Astfel, micutul dobandeste abilitati pentru a analiza si a realiza ce se intampla cu el. Daca copilul devine constient, in viitor ii va fi mai usor sa aplice tehnici de autocontrol. Una dintre cele mai functionale este "tehnica semaforului."

"Tehnica semaforului" pentru imbunatatirea comportamentului copilului

Datorita acestei tehnici, cel mic va putea sa constientizeze semnalele de activare fiziologice care apar atunci cand devine furios, cum ar fi: agitatia in respiratie, transpiratia mainilor, incordarea muschilor sau gura uscata. Asa copilul poate implementa strategii pentru a evita aceste manifestari.

Aceasta tehnica se aplica pentru a-l invata pe cel mic sa gestioneze acele comportamente si emotii negative. El stie perfect cum functioneaza semafoarele, intelegand ca lumina rosie inseamna sa nu traverseze, cea galbena il atentioneaza, iar verdele inseamna ca poate traversa.

Ce reprezinta culorile semaforului pentru un copil impulsiv

Culoarea rosie. Copilul trebuie sa se opreasca si sa inceapa sa detecteze semnalele care provoaca aparitia emotiilor negative. Este primul pas pe care trebuie sa-l faca pentru a-si determina propria dispozitie.

Culoarea galbena. Este momentul in care cel mic gandeste si devine constient de ceea ce simte si poate determina cauza a ceea ce i se intampla.

Culoarea verde. Acordarea de timp pentru a se gandi la ce se intampla implica faptul ca pot aparea alternative sau solutii la conflicte sau probleme. Este timpul sa alegi cea mai buna cale de a iesi din emotia negativa pentru a reveni la starea normala.

Dincolo de gestionarea situatiei emotionale a copilului, aceasta "tehnica a semaforului" se concentreaza, de asemenea, pe realizarea unei imbunatatiri a comportamentului micutului, ca raspuns la circumstantele care il inconjoara.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre