Regula celor 4 cadouri de Craciun. De ce e bine sa o respecti

/ / Modificat: 2018-12-17
Regula celor 4 cadouri de Craciun. De ce e bine sa o respecti

Printre luminite, decoratiuni si o multime de reclame, petrecem aceasta perioada magica a anului scotocind dupa cadouri prin magazine. Cautarea frenetica e pentru darurile celor mici, fiindca bucuria lor e cea care ne aduce veselie in case de Craciun.

Sa decizi ce anume sa pui in pachetele de sub brad, aceasta este marea provocare a sezonului. Pentru ca de multe ori oscilam intre ceea ce isi doresc micutii nostri si ceea ce consideram noi ca le-ar fi util. Si asa ajungem sa nu ne oprim la un singur dar, ci facem 5, 7 sau chiar 10 pachete mai mari sau mai mici, pentru a fi siguri ca “il nimerim” cu ceva pe pretentios.

Este clar ceva in neregula cu aceasta atitudine a noastra si de aceea, inainte de a pleca la shopping dupa cadourile de Craciun ar trebui sa ne raspundem nu la intrebarea ce anume sa cumparam, ci cat si care sa fie criteriile de selectie.

Multumirea copilului e determinata de valoarea cadourilor? Cate cadouri de Craciun trebuie sa facem? Potrivit unor experti, 4 ar fi numarul perfect. Acestea, insa, trebuie sa se supuna unei serii de reguli pentru a determina satisfactia copilului.

Regulile care trebuie urmate la alegerea cadourilor de Craciun

1. Un articol vestimentar: haine, incaltaminte, accesorii.

2. O carte sau un joc educativ.

3. Un lucru pe care si-l doreste: de regula, dintre cele care apar in reclame si pe care copilul le cere.

4. Un lucru de care are nevoie.

Regula celor patru cadouri de Craciun incearca sa dea un sens acestui ritual, asa incat sa nu devina prea putin educativ si prea mult un rasfat. Stim cu totii ce simte un parinte cand vede cum copilul nu da doi bani fix pe acele cadouri in care a investit cei mai multi bani si care era convins ca ii vor placea cel mai tare.

Excesul de cadouri ii poate face rau copilului. In schimb, urmand regula celor patru cadouri, vom incuraja valorile si responsabilitatile copiilor nostri, pastrand magia Craciunului si a ritualului oferirii de daruri.

Multe cadouri nu inseamna mai multa dragoste. Afectiunea este aceeasi, atat cu patru, cat si cu 20 de cadouri. Trebuie sa incercam sa evitam excesele.

In loc sa facem zeci de cadouri, incercam sa petrecem mai mult timp cu cei mici, ajutandu-i sa-si canalizeze creativitatea si imaginatia.

In acest fel, copiii vor putea sa se joace cu jucarii, sa se distreze, oferind versatilitate si identitate acestor obiecte.

Putem face un copil incredibil de fericit cu o cutie de carton, care devine o casa mica, o pestera sau o corabie de pirati, cu un bat care se transforma intr-o clipa intr-o bagheta magica, cu niste coji de nuca ce devin mici barcute.

Daca ii privam pe copiii nostri de toate acestea, ii vom face victime sigure ale consumerismului. Prea multe cadouri nu numai ca vor degrada semnificatia acestei sarbatori, ci vor sacrifica tot efortul pedagogic pe care l-am facut pe tot parcursul anului.

Daca, in schimb, vom urma regula celor patru cadouri de Craciun si vom incuraja distractia cu lucruri simple, copiii se vor bucura mult mai mult de momentele lor de joaca. Vor pastra amintiri frumoase, pline de bucurie pentru fiecare dintre lucrurile pe care le poseda.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Cadouri Cadouri copii Cadouri craciun

Articole recomandate

Citeste si despre