Numarul maxim de activitati extracurriculare la care poate participa un copil

/ / Modificat: 2023-09-07
Numarul maxim de activitati extracurriculare la care poate participa un copil

La inceputul fiecarui an scolar, parintii sunt intr-o cursa nebuna. Isi doresc tot ce e mai bun pentru copii lor, iar de aici si interesul pentru cat mai multe activitati extracurriculare. 

Va trebui sa stabiliti un ritm care sa fie sustenabil pe tot parcursul anului. Nu este usor sa fii mereu disponibil pentru a-i insoti la scoala. Dar oare copiii chiar au nevoie sa faca atat de multe? Chiar trebuie sa va epuizati pe tot parcursul anului pentru a le incadra toate activitatile in programul lor zilnic?

Este cu adevarat necesara o activitate extracurriculara?

Daca copilul vrea sa danseze, sa picteze sau sa faca judo, nu ezitati sa va interesati de inscrierea lui la activitatea sa preferata. Daca nu are insa preferinte, nu este cazul sa obligam copiii. 

Zilele micilor scolari sunt pline si obositoare. Asa ca adaugarea unei activitati suplimentare care ii obliga sa se concentreze si mai mult poate fi daunatoare. Copiii au nevoie sa se relaxeze si sa se joace dupa o zi de scoala. Pentru Claire Leconte, profesoara de psihologie educationala si cercetatoare specializata in ritmurile biologice ale copiilor si adolescentilor, dorinta copilului este THE sine qua non. Prin urmare, nu are rost sa va inscrieti copilul la scoli de muzica sau la o activitate sportiva daca nu simte dorinta sau nevoia de a face acest lucru. 

Pe de alta parte, a profita de weekenduri pentru a va relaxa in familie, a descoperi noi culturi etc. este o usa deschisa spre descoperirea lumii si spre dezvoltarea sanatoasa a copilului dumneavoastra.

Cate activitati extracurriculare sunt ideale?

Copilul tau o cere, minunat! Acum trebuie doar sa sperati ca puteti sa ii incadrati activitatile in programul familiei. Claire Leconte a explicat ca este periculos sa le supraincarcam programul.

"Nu ar trebui sa existe mai mult de doua activitati extracurriculare pentru fiecare copil, una culturala, artistica si una sportiva. Sunt in favoarea copiilor care au timp liber, timp pentru a nu face nimic. Ei trebuie sa observe ce se intampla in jurul lor, sa se gandeasca la lucruri care i-ar putea interesa. In scolile care au un loc unde pot merge copiii care nu vor sa faca nimic, am vazut ca acesti copii sunt mai creativi decat altii. Asadar, este foarte important sa le oferim copiilor timp pentru joaca libera", a explicat dascalul. 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Activitati Activitati extracurriculare copii

Articole recomandate

Citeste si despre