Metode de educatie de moda veche de care am avea nevoie in prezent

/ / Modificat: 2020-07-03
Metode de educatie de moda veche de care am avea nevoie in prezent

Metodele de educare a copiiilor sunt foarte diferite in ziua de azi fata de cele folosite de parintii nostri, acum 20-30 de ani. Ne-am dezvoltat mult in ceea ce priveste educatia, inclusiv la nivel de sanatate si siguranta. Insa unele metode considerate acum de moda veche ar fi foarte utile in zilele noastre, atat pentru copii, cat si pentru adulti.

Copiii se cresc acum complet diferit, dar asta nu inseamna ca metodele folosite de parintii nostri erau gresite. Educatia de moda veche este, poate, ceea ce generatiile din ziua de azi are nevoie, iar cateva metode folosite de parintii nostri poate ar trebui reintroduse „in circulatie”.

Relatia dintre parinti este esentiala

Cand parintii nostri erau tineri, relatia dintre ei era pusa pe primul loc. In ultimii 20-30 de ani, copiii au devenit, insa, centrul universului parintilor, iar cuplul a trecut cumva pe locul al doilea. Azi pare, poate, absurd sa pui nevoile partenerului mai presus de cele ale copilului, dar sa nu iti neglijezi partenerul este esential pentru a avea o familie sanatoasa si fericita. 

Cand copiii intrerup o discutie intre parinti, ei trebuie atentionati sa astepte sfarsitul acesteia si invatati sa  intrerupa doar in cazul unei urgente. Doar asa va intelege ca nu totul se invarte in jurul lui si ca trebuie sa isi respecte parintii. 

Copiii trebuie sa se joace in aer liber

Amintirile adultilor de azi sunt pline de jocuri in aer liber. Mersul afara imediat dupa ce ajungeam de la scoala si joaca pana la inserare este doar un exemplu. 

Potrivit Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) din SUA, azi, copiii cu varste intre 8 si 18 ani petrec in medie 7,5 ore in fata unui televizor, computer, etc. Asta pe langa activitatile cu scop educational. Pe de alta parte, copiii petrec in medie intre 4 si 7 minute zilnic jucandu-se in aer liber!

Copiii nu au nevoie de un teren de sport sau de o piscina pentru a se juca in aer liber, ci au nevoie doar de imaginatie. Si de timp.

Parintii trebuie sa aiba incredere in copii

Aveti incredere in copiii vostri! Chiar daca vremurile s-au schimbat si e greu sa mai cresti un copil cu cheia de gat, cum au crescut multi dintre noi, trebuie sa le acordam incredere si independenta. Nu este nimic rau sa lasi un copil sa stea cu prietenii la alta scara de bloc sau sa mearga in parc.

Un copil poate fi supravegheat si de la distanta in zilele noastre, ceea ce oricum este mai mult decat aveau parintii nostri. Fricile noastre, de adulti, ii priveaza de multe ori pe cei mici de copilarie si nu este deloc cinstit!

Copiii nu trebuie sa fie academicieni de mici

Inainte de anii ‘80, prioritatea educatiei la gradinite era dezvoltarea creativitatii si a abilitatilor sociale. Copiii nu stiau sa citeasca inainte de a intra la gradinita, unii nu stiau nici macar alfabetul. Erau invatati sa fie respectuosi, sa imparta cu cei din jur si sa isi faca prieteni.

Poate nu ar fi rau sa ne intoarcem in timp si sa nu mai obligam copiii sa concureze academic inca de la varste prea fragede si sa ii coplesim cu activitati stresante, ce pot declansa stari de anxietate. Lasati copiii sa copilareasca! Voi ati facut-o si ati ajuns bine, nu?

Invatati copiii bunele maniere

Azi invatam sa ne crestem copiii fara sa le spunem nu, fara sa-i fortam sa faca anumite lucruri. Dar asta nu inseamna ca trebuie sa ii crestem si fara maniere. Un copil trebuie invatat  sa fie respectuos, sa multumeasca atunci cand i se ofera ceva, sa ceara permisiunea, etc. Un simplu multumesc sau te rog face minuni, iar uneori uitam de aceste lucruri, preocupati de cu totul si cu totul alte lucruri.

Cina se ia in familie

Poate ca nu stateai cu parintii la masa la micul dejun sau la pranz, insa cina se lua mereu in familie, lucru omis mult prea mult in prezent. Suntem prea grabiti si prea ocupati de multe ori ca sa mai luam macar o masa pe zi impreuna. Toti mancam pe apucate si la ora cinei parca nu ne mai este foame. 

Timpul petrecut impreuna, in familie, nu se va demoda niciodata, asa ca ar trebui sa ne facem o regula din asta. Copiii care, in general, mananca impreuna cu familia sunt mai putin predispusi la anxietate sau depresie, arata studiile.

Rata de delincventa in cazul lor este mai mica, realizarile academice sunt mai mari. In concluzie: Nu va programati mesele in functie de activitati, ci activitatile in functie de orarul meselor! Asa au facut parintii nostri si cu siguranta nu ar fi rau sa o facem si noi.

Puneti copiii la treaba

Pentru multi dintre noi, a ajuta la treburile casei era ceva obisnuit. Lasati copiii sa isi faca singuri ordine in camere, sa stearga praful, sa dea cu aspiratorul, sa spele vase, etc. Trasati-le responsabilitati potrivite pentru varsta lor si veti fi surprinsi de cate pot face. 

Disciplinati copiii altora

Cand noi eram copii, exista o regula nescrisa: orice copil se disciplina la nevoie asa cum faceai cu propiul copil. Astazi nimeni parca nu mai are curaj sa o faca. Dar ce faci daca prietenul de joaca al copilului tau face o criza de isterie sau chiar il loveste pe al tau? 

Lasati copiii sa aiba o viata simpla

Cea mai buna parte a copilariei de odinioara era simplitatea tuturor lucrurilor. Programul copiiilor nu era incarcat cu ore de fotbal, dans sau pian. Parintii nu ne duceau in fiecare vara la Disneyland sau nu ne cumparau fiecaruia cate o tableta. Daca ne plictiseam, ne foloseam imaginatia. Si, ce sa vezi, ne distram de minune!

Copiii nostri se vor descurca bine, chiar mai bine decat noi. Nu au nevoie sa le oferim totul pe tava si nici nu este indicat. Nu trebuie sa fie cei mai buni in toate. Este in regula cand cad si se ranesc. Asa invata si cresc. Si vor invata astfel cum sa dea dovada de compasiune, bunatate si dragoste.

Articole recomandate

Citeste si despre