La ce varsta ii invatam pe copii sa foloseasca tacamurile

/ / Modificat: 2022-06-01
La ce varsta ii invatam pe copii sa foloseasca tacamurile

Odata ce incep sa manance bine alimente solide, copiii isi doresc sa se hraneasca singuri. La inceput o fac folosind manutele, dar dupa ceva timp vor fi interesati sa manevreze si tacamurile. Si este recomandat sa ii lasam sa o faca, sub supraveghere si in siguranta, sa ii invatam sa foloseasca lingurita, furculita si cutitul cat mai devreme.

Manevrarea tacamurilor depinde de abilitatile lor motorii si de dezvoltarea sistemului nervos al copiilor. Din acest motiv, nu exista o varsta ideala pentru a face acest pas, pentru ca fiecare copil are un ritm diferit de dezvoltare. Cu exercitiu si cu rabdare, cei mici se vor familiariza cu folosirea tacamurilor si vor deveni din ce in ce mai priceputi in a manca folosind lingura si furculita.

Unul dintre avantajele faptului ca invata sa manevreze tacamurile este ca micutii invata mai usor si sa manevreze instrumentele de scris, atunci cand va fi cazul. Sa nu uitam un aspect important: copiii invata multe comportamente prin imitatie, iar daca isi vor vedea parintii ca mananca folosind tacamurile, isi vor dori si ei sa faca la fel. Bunele maniere se deprind inca din primii ani de viata, iar daca ii lasam pe copii sa bage mainile in mancare si dupa varsta la care ar putea folosi tacamuri sau daca nu ii corectam atunci cand plescaie sau mananca cu gura deschisa, va fi cu atat mai greu sa corectam aceste comportamente pe masura ce ei cresc.

Cand invata copiii sa manance singuri

De obicei, micutii incep sa se hraneasca singuri intre 12 si 18 luni. La aceasta varsta ar trebui sa le dam in mana lingurita si furculita si sa ii incurajam sa se hraneasca singuri. Pe masura ce cresc, le vom da si cutitul. Este nerealist insa sa va asteptati ca micutii sa manipuleze si furculita si cutitul in acelasi timp. Tacamurile trebuie sa aiba dimensiunea si greutatea adecvate varstei lor si copiii sa le poata folosi in siguranta. Pana la doi ani, copiii au nevoie de tacamuri cu manerul lat, din material care sa nu alunece usor, astfel incat copiii sa le poata prinde si manevra bine.

Evitati tacamurile din plastic, deoarece copiii pot musca din acestea si se pot rupe bucati, aparand pericolul de inghitire si inec. In plus, tacamurile din plastic nu sunt tocmai eficiente cand vine vorba despre a lua alimentele.

In ceea ce priveste cutitul, la inceput trebuie sa fie unul neted, care nu taie, iar copiii doar se ajuta de el pentru a pune alimentele in furculita. Dupa varsta de patru ani, puteti oferi copilului un cutit care taie, dar cu varful bont si il puteti invata cum sa il foloseasca. La varsta de sase ani, copiii ar trebui sa fie capabili sa foloseasca furculita si cutitul impreuna, sa taie singuri alimente moi precum carnea de pui, legume fierte etc.

Ce trebuie sa ii invatam pe copii in legatura cu tacamurile:

  • cum sa le tina corect in mana
  • sa foloseasca in acelasi timp furculita si cutitul
  • sa nu linga tacamurile
  • sa manevreze cutitul cu mana dreapta si furculita cu stanga (invers in cazul copiilor stangaci)
  • sa taie alimentele moi cu furculita, nu cu cutitul (cum ar fi pastele)

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre