Intrebari pe care sa ti le pui cand te simti cea mai rea mama din lume

/ / Modificat: 2023-10-09
Intrebari pe care sa ti le pui cand te simti cea mai rea mama din lume

A fi parinte este probabil cea mai importanta provocare pe care ti-o vei asuma in viata si, pe masura ce te straduiesti sa iti dai seama cum sa fii un parinte bun, vei intalni pe parcurs multe intrebari profunde de ordin psihologic pe care sa ti le pui cu privire la modul in care vrei sa iti cresti copiii.

A fi parinte poate fi satisfacator si dificil in acelasi timp. Niciun copil nu vine cu manual de instructiuni. Fiecare prichindel este diferit si exista numeroase moduri prin care poti fi un parinte bun.

Niciun parinte nu e perfect, iar acest lucru este OK. A fi om inseamna a fi imperfect - asta nu inseamna ca esti un parinte rau. Dar, daca vrei sa stii cum sa fii unul, cel mai bun cadou pe care i-l poti oferi copilului este un parinte sanatos, atat fizic, dar mai ales emotional. Daca ai grija de tine din punct de vedere emotional, fizic si mental, vei fi in cea mai buna pozitie pentru a le raspunde copiilor tai cu dragoste, compasiune si indrumare.

Inca te intrebi daca esti un parinte bun pentru copilul tau? Sunt sanse sa fii unul mai bun decat crezi! Iata cateva intrebari pe care sa ti le pui atunci cand te simti cel mai rau parinte din lume:

1. Imi iert copilul pentru micile greseli?

Atunci cand copilul tau, in entuziasmul sau, iti sparge involuntar cana preferata, cum reactionezi la greseala lui?

Parintii care isi iau un moment pentru a se calma inainte de a vorbi cu copiii lor vor gasi oportunitati de a demonstra iubire neconditionata. Dandu-i copilului de inteles ca il ierti printr-o imbratisare sau printr-un alt gest, creezi un spatiu pentru invatare.

In timp ce iti coplesiti copilul cu dragoste, il poti incuraja sa fie mai atent si sa invete ca accidentele se intampla. Parintii care isi cearta copiii pentru ca au spart un anumit obiect, risca sa se separe emotional de copiii lor. Copilul poate incepe sa se teama de izbucnirile tale emotionale pe viitor si se va retrage in lumea lui interioara. 

2. Incerc cu adevarat sa aflu mai multe despre copilul meu?

Ai fost chemat la scoala pentru a-ti lua copilul acasa pentru ca acesta a fost nepoliticos cu profesorul. Ce facei?

Parintii care stau de vorba cu profesorul pentru a afla ce s-a intamplat - in prezenta copilului lor - deschid oportunitati de invatare. De exemplu, este posibil ca copilul sa se confrunte cu hartuirea, iar comportamentul sau inadecvat sa fie un strigat de ajutor. Sau, poate copilul a avut o zi proasta si trebuie sa invete cum sa se poarte mai bine cu ceilalti.

Comunicarea este cheia! Atunci cand vorbesti cu copilul tau, poti intelege mai bine ce se intampla.

Parintii care presupun ca copilul lor este vinovat fac presupuneri fara sa le verifice. Atunci cand va enervati fara sa incercati sa discerneti ce s-a intamplat din perspectiva copilului tau, risti sa ii pierzi increderea.

3. Imi invat copilul despre valoarea banilor?

Primiti ultima factura de telefonie si descoperiti ca copilul tau a descarcat jocuri si ca ai o factura de telefon exorbitanta. Cum reactionezi?

Parintii care se calmeaza si isi fac un plan de rezolvare a problemei inainte de a vorbi cu copilul lor vor considera ca aceasta este mai usor de gestionat. Va trebui sa iti ajuti copilul sa inteleaga de ce nu poate descarca toate aceste aplicatii.

Exista o consecinta pentru toata lumea atunci cand un membru al familiei cheltuieste mai mult decat isi poate permite familia. Trebuie sa il ajuti sa inteleaga valoarea banilor, gasind o modalitate prin care sa returneze banii familiei, ceea ce ar putea fi o reducere a alocatiei sau punandu-l sa faca treburi casnice suplimentare.

Parintii care isi lasa copiii sa scape cu asta vor risca ca acestia sa aiba putin respect pentru bani. Acest lucru nu numai ca va insemna ca tu, parintele, vei avea mai multe surprize in viitor, dar le va impiedica si cresterea lor pentru a deveni adulti responsabili.

4. Imi trag copilul la raspundere pentru actiunile sale?

Copilul a tras de coada pisicii si s-a ranit grav. Ce trebuie sa faci?

Parintii care au grija de ranile copilului lor si acorda pisicii spatiu creeaza loc pentru invatare si compasiune. Dupa ce s-a linistit, iti ajuta copilul sa inteleaga ca pisica are nevoie de respect si de ingrijire.

Ii poti cere copilului sa isi imagineze ca este pisica si ca i se trage coada. Ajuta-l pe cel mic sa vada ca atacul pisicii a fost un rezultat direct al faptului ca ea sau el a maltratat-o.

Parintii care invinovatesc si pedepsesc pisica, fara a-si trage copilul la raspundere, vor crea probleme pentru viitorul copilului lor si pentru bunastarea propriei familii. Este important de mentionat faptul ca copilul nu va invata nimic despre importanta respectarii animalelor.

Copiii care nu invata sa aprecieze animalele vor avea adesea dificultati in ceea ce priveste modul in care ii trateaza pe oamenii din viata lor.

5. Incurajez in mod pozitiv responsabilitatea in cazul copilului meu?

Dupa serviciu, va luati copilul de la gradinita si constatati ca si-a murdarit hainele noi. Cum reactionezi?

Parintii care au un bun simt al umorului ii va ajuta sa faca fata oricarei provocari pe care o prezinta copilul lor. Nu uita ca exista intotdeauna o modalitate de a ocoli incidentul care il va ajuta pe copilul tau sa invete din greseala facuta. Il poti incuraja sa fie mai atent cu hainele sale si il poti lauda atunci cand vine de la scoala cu hainele nedeteriorate.

6. Copilul meu stie ca il iubesc?

Intri in camera copilului tau si descoperi ca a mazgalit peretele. Ce faci?

Parintii trebuie sa inteleaga ca joaca face parte din procesul de maturizare. Nu trebuie sa iti ascunzi dezamagirea, dar este important sa ii spui copilului tau ca nimic nu te va impiedica sa il iubesti. Daca cel mic este suficient de mare, il poti ruga sa te ajute sa cureti mizeria.

Parintii care isi cearta copiii pentru ca au facut mizerie nu ii vor descuraja neaparat pe acestia sa o faca din nou. Daca ii enervezi suficient, o vor face din nou si probabil chiar mai rau. Unii copii vor reactiona la faptul ca ii certati prin depresie, automutilare, dependenta si stima de sine scazuta.

7. Imi ascult activ copilul?

Ai avut o zi stresanta, iar copilul tau vrea sa-ti povesteasca ceva important care s-a intamplat la scoala, dar tu vrei sa fii lasata in pace. Ce faci?

Parintii care au grija de ei insisi vor avea abilitatile necesare pentru a sti cum sa faca fata unei astfel de situatii. Daca nu ii poti asculta in acel moment, stabileste o ora pentru a-i asculta povestile de peste zi cat mai curand posibil.

Spune-i copilului tau ca esti nerabdatoare sa il asculti, dar ca ai nevoie de cateva minute pentru a te linisti inainte de a-i acorda toata atentia. Nu iti dezamagi copilul. Fa-ti timp pentru a auzi ceea ce ii entuziasmeaza, indiferent daca este bun sau rau.

Parintii care sunt epuizati trebuie sa fie atenti sa nu se dezintegreze de viata copiilor lor, pentru ca acestia se afla intr-un moment al vietii in care au nevoie de toata atentia lui mami si lui tati. Atunci cand ii indepartezi pe copii, acestia incep sa simta ca nu prea au valoare.

Acest sentiment negativ fata de ei insisi se va manifesta in moduri distructive, care includ dependente, comportament negativ si schimbari de dispozitie. Acest lucru nu are impact doar asupra copilariei lor, ci le poate afecta intreaga viata.

8. Imi sprijin copilul atunci cand are o zi proasta?

Copilul tau este intr-o dispozitie proasta. Nu reuseste sa spuna nimic frumos. Acest lucru are un impact asupra intregii familii. Esti la capatul puterilor. Cum reactionezi?

Parintii care stiu ca unele zile sunt grele vor gasi o cale de a trece peste aceasta perioada dificila. Faci tot posibilul sa treci peste zi cat de bine poti, indiferent de cum se comporta copiii tai

Copiii sunt ca si adultii. Au si ei zile proaste, ca si noi. Uneori nici macar nu stim de ce suntem suparati si acest lucru este valabil mai ales pentru copii. Uneori, singura modalitate de a rezolva o zi proasta este sa te odihnesti bine si sa o iei de la capat a doua zi.

Parintii care isi descarca furia pe copiii lor si intre ei nu vor face decat sa inrautateasca situatia. Tipand la copilul tau te poate face sa te simti mai bine pe moment, dar agraveaza comportamentul.

9. Imi invat copilul sa imparta?

Este vacanta de vara si copiii tai se tot cearta pentru a decide cine are dreptul sa se joace pe computer. Tu ce faci?

Parintii care vad aceste dispute ca pe niste oportunitati de invatare vor profita din plin de ele, ajutandu-si copiii sa invete sa imparta. A le permite copiilor tai sa se plictiseasca poate fi o ocazie excelenta pentru a-i incuraja sa-si foloseasca imaginatia. Iti ajuti copiii sa invete ca nu vor obtine tot timpul ceea ce vor dori. Viata inseamna sa inveti sa cooperezi si sa iti astepti randul.

Parintii care renunta imediat, tipand la copiii lor si impunand totul prin masuri punitive, vor pierde respectul acestora. Copiii tai vor crede ca poti obtine ceea ce doresti atunci cand esti cel mai vocal si cel mai aspru. Iar cumpararea mai multor computere nu ii va ajuta pe copiii tai sa invete sa imparta. A imparti este o abilitate esentiala care imbunatateste relatiile.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Mama Tata bun

Articole recomandate

Citeste si despre