Incepe vacanta de vara! Trebuie sa-i stimulam pe copii sa invete si cand nu merg la scoala

/ / Modificat: 2021-06-24
Incepe vacanta de vara! Trebuie sa-i stimulam pe copii sa invete si cand nu merg la scoala

Copiii incep vacanta de vara. Este o perioada lunga de odihna, in care cei mai multi nu au teme si renunta la rutina zilnica, obisnuita, in care invata.

Facand pauza de la studiu atata timp pot uita anumite noutiuni. Tocmai de aceea, multi dintre parinti se intreaba daca in timpul vacantei de vara ar trebui ca cei mici sa continue sa studieze materiile invatate la scoala sau sa faca pauza pana in toamna. Nu exista insa un raspun concret la aceasta intrebare. Totul depinde de la un copil la altul. Trebuie sa tii cont, in primul rand, daca micutul a ramas sau nu in urma cu materia.

A ramas in urma cu materia? Trebuie sa recupereze!

Exista copii care, din diverse motive, raman in urma cu anumite materii. Este clar ca in cazul acestora vacanta de vara este prilejul de a recupera materia. Prin urmare, un program strict in care sa recupereze ceea ce a pierdut, dar si cu ore zilnice in care sa se relaxeze este esential in cazul acestor elevi.

Pentru a studia in timpul vacantei de vara, trebuie sa te asiguri ca micutul tau are:

  • Lista cu materiile si capitolele care trebuie recuperate – in functie de varsta copilului poti alcatui tu lista sau o puteti face impreuna. Notati si perioada de timp alocata pentru fiecare capitol.

  • Un program regulat si strict – pentru a avea spor si a se tine de treaba copilul trebuie sa aiba un program strict de la care sa nu se abata. Rezerva-i cel putin 2-3 ore de studiu pe zi, de preferat dimineata, dupa micul dejun, cand este odihnit. In acest fel va avea restul zilei la dispozitie pentru a face orice altceva isi doreste.

  • Recompense pentru efort – efortul acestuia trebuie recompensat. Prin urmare, daca isi respecta programul il poti lasa se mearga la un film cu prietenii, sa joace jocuri video, sa se uite la un film, etc. Mici bucurii care sa il motiveze.

Copii care nu au materie de recuperat

In cazul copiilor care nu au meterii de recuperat, lucrurile se schimba. Ca recompensa pentru efortul depus in timpul anului scolar, elevul se poate bucura de mai mult timp liber. Cu toate acestea, copiii trebuie motivati sa continue sa invete si sa petreaca cat mai putin timp in fata monitoarelor. Iata cum:

  • Lectura: invata-ti copilul sa iubeasca lectura. Profita de vacanta de vara pentru a-i oferi cartile care nu sunt in programa scolara, dar care ii plac sau pe care ar dori sa le citeasca. Totodata, daca au deja lista cu lecturile pentru anul urmator, pot incepe sa citeasca romanele respective.

  • Trimite-l in excursii sau tabere: Calatoriile sunt o sursa de invatare. Trimite-l in tabere si excursii pentru a se relaxa, pentru a cunoaste locuri noi si a interactiona cu alti copii. Poti alege tabere tematice care sa imbine vacanta cu activitatile preferate. Poate fi o tabara de lectura, de pictura sau sportiva. Indiferent de alegere insa, faptul ca se va afla departe de aglomeratia orasului si va schimba peisajele il va ajuta enorm sa se dezvolte si sa-si imbogateasca cultura generala.

  • Realizarea de mici proiecte pe timp de vara: incurajeaza copilul sa-si petreaca timpul liber creand un blog, invatand sa gateasca, sa construiasca un avion sau o masina, sa picteze sau chiar sa-si redecoreze camera. Orice proiect care il atrage este o sursa de dezvoltare si de imbunatatire a cunostintelor. In plus, cand vor termina proiectele vor fi mandri de ei si de rezultatele obtinute.

Sursa foto: pexels.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre