De ce sunt copiii mici agresivi si cum ii putem corecta

/ / Modificat: 2022-08-02
De ce sunt copiii mici agresivi si cum ii putem corecta

Agresivitatea poate sa isi faca aparitia la copii inca de la varste mici, iar parintii, de multe ori, se vad depasiti de situatie.

Ce este de facut cand cel mic tipa, loveste, arunca cu lucruri si isi pierde controlul? Acest tip de comportament apare din senin, iar parintii sunt luati prin surprindere si nu stiu cum sa reactioneze. Comportamentul agresiv nu este ceva care sa starneasca panica, pentru ca este doar o modalitate de a-si exprima furia si frustrarile. Acest tip de atitudine poate fi corectat si devine ingrijorator doar dinolo de un anumit punct.

Gestionata corect, agresivitatea poate fi tinuta sub control si diminuata

Copiii mici nu au filtre si tot ce fac este instinctiv. La fel este si in cazul agresivitatii.

Exista mai multi factori care influenteaza agresivitatea la copii. Atunci cand copilul nu se simte iubit, cand nevoile sale nu sunt satisfacute, cand are o suferinta emotionala, micutul poate deveni agresiv.

Mediul in care copilul creste poate accentua acest tip de comportament. Este de asteptat ca un copil care creste intr-un mediu agresiv sa aiba, la randul sau, un comportament agresiv. Insa trebuie sa retineti ca iesirile nervoase se intalnesc si la micutii care cresc inconjurati cu iubire si armonie.

Ce facem cand copilul devine agresiv?

Fie ca agresivitatea apare natural sau este corelata cu alti factori, precum cei descrisi anterior, modul in care adultul se raporteaza la actiunile celui mic poate sa determine rezolvarea sau, dimpotriva, accentuarea acestui tip de comportament. Exista cateva lucruri pe care le puteti face si care ajuta la diminuarea furiei celor mici.

Controlul reactiilor este important, deoarece copiii invata multe tipuri de comportament prin imitatie. Evitati iesirile nervoase in situatiile de criza. Ramaneti calmi si incercati sa le explicati ca nu este in regula la loveasca, spre exemplu.

Stabiliti limite clare si ferme si sub nicio forma nu ignorati comportamentul agresiv al copiilor. Mesajul transmis ar fi ca este normal sa se comporte astfel. Stabiliti reguli clare si comunicati-le celui mic pe intelesul lui, insa fiti fermi si nu va abateti de la ele. Este important sa inteleaga ca actiunile lui vor avea consecinte si aplicati-le, insa nu sub forma de pedeapsa.

Sugerati-i comportamente alternative atunci cand copilul devine agresiv. Incercati sa negociati cu el, sa ii explicati pe un ton bland lucrurile si sa ii distrageti atentia catre alt tip de activitate.

Subliniati-i calitatile in loc sa va concentrati pe elemente negative si asupra a ceea ce copilul nu are voie sa faca. Este de preferat sa incurajati si sa felicitati copilul pentru comportamentele lui pozitive, pentru ca in acest fel el intelege ce este bine sa faca si capata incredere in el.

Cand este cazul sa apelati la ajutor specializat

Desi agresivitatea la copii este fireasca, exista o limita de la care ea poate deveni patologica si poate indica o tulburare de comportament.

Este important sa analizati frecventa si intensitatea acestor iesiri ale copiilor. Daca apar in mod regulat si cauzeaza conflicte in familie sau in societate (la gradinita, scoala) si nu se imbunatatesc nici dupa ce ati aplicat sugestiile anterioare, este cazul sa apelati la ajutorul unui specialist. Depistata din timp, problema se poate rezolva usor.

Articole recomandate

Citeste si despre