De ce nu este bine sa fii prea ingaduitor cu copilul. Il poate afecta mai mult decat iti dai seama

/ / Modificat: 2022-05-13
De ce nu este bine sa fii prea ingaduitor cu copilul. Il poate afecta mai mult decat iti dai seama

Fiecare parinte isi doreste sa ii ofere copilului lui tot ce este mai bun si mai frumos, sa il fereasca de dezamagiri si sa ii arate doar partea frumoasa a vietii. Din pacate, aceste lucruri nu sunt posibile, iar odata ce copilul iese din bula in care a primit tot ce si-a dorit, cand si-a dorit, va avea parte de un soc.

A fi prea ingaduitor cu copilul poate duce la consecinte negative in viitor. Sigur ca rasfatul ocazional este in regula, insa a fi genul de parinte care nu ii refuza nimic copilului lui se poate transforma intr-un model periculos. Exista cateva aspecte in privinta carora este foarte usor sa gresesti si sa te transformi intr-un parinte hiper-protector, care are grija non-stop sa nu sufere copilul, sa nu fie trist si sa nu duca lipsa de nimic.

Capcana in care cad parintii-elicopter

A fi non-stop implicat in viata copilului si a-i controla toate aspectele vietii (scoala, prieteni, timp de relaxare) nu face decat sa il impiedice pe cel mic  sa fie capabil sa ia propriile decizii. A-l impiedica sa sufere, sa fie trist, dezamagit, oferindu-i imediat ce vrea ii transmite automat mesajul ca viata este facuta numai din momente frumoase si ca mereu va fi cineva acolo sa salveze situatia. Dar ce inseamna, mai exact, sa ii oferi copilului totul pe tava?

  • sa ii oferi prea mult din ceea ce le place, prea repede si pentru o perioada lunga de timp
  • sa ii oferi acces la lucruri care nu sunt potrivite pentru varsta lui
  • sa ii oferi lucruri care satisfac nevoia ta egoista, nu pe a lui (de exemplu, o jucarie noua pentru a compensa faptul ca nu poti petrece mult timp cu el)
  • sa ii acorzi resurse disproportionate fata de posibilitatile familiei (clasicul exemplu in care faci eforturi sa ii cumperi ultimul model de smartphone, doar pentru ca si-l doreste)
  • sa rezolvi sarcini in locul lui si sa nu il lasi sa devina responsabil

Desi pare ca esti foarte atent la nevoile lui pentru ca le satisfaci imediat, specialistii atrag atentia ca a fi un parinte care ii canta in struna copilului non-stop este o forma de neglijare, de fapt. Acest lucru ii impiedica pe copii sa experimenteze sentimente negative, sa invete lucruri despre viata si sa se dezvolte sanatos.

Ce consecinte poate avea acest tip de educatie in viitor

1. Copiii vor avea impresia ca sunt buricul pamantului. Orice copil trebuie sa inteleaga ca nu tot universul se invarte in jurul lui si nu toata lumea este datoare sa ii satisfaca nevoile la orice ora.

2. Lipsa de respect. Copiii nu mai apreciaza ceea ce au, pentru ca primesc prea usor. Iar de la lipsa de respect pentru lucrurile lor pana la lipsa de respect fata de altii nu este decat un pas.

3. Nu invata sa se descurce singuri. Pentru ca mama sau tata a facut mereu lucrurile in locul lui, copilul nu va fi capabil sa rezolve singur sarcini.

4. Se creeaza confuzie intre nevoie si dorinta. Pentru ca primesc totul de-a gata, copiii nu mai stiu sa diferentieze ce isi doresc de ce au nevoie.

5. Au impresia ca li se cuvine totul. Pentru ca au primit totul foarte usor, copiii au senzatia ca li se cuvine orice, uneori mai mult decat altora.

6. Nu sunt responsabili. A nu-i trage la raspundere pentru faptele lor le transmite mesajul gresit ca actiunile nu au consecinte. Cand vor creste, vor fi dispusi sa faca anumite lucruri doar daca primesc ceva la schimb.

7. Lipsa de recunostinta. Nu au cum sa fie recunoscatori atunci cand primesc totul foarte usor si ajung sa nu mai aprecieze nimic.

8. Lipsa autocontrolului. Copiii nu stiu sa isi regleze emotiile, pentru ca nu au fost invatati sa o faca. Intotdeauna a fost cineva acolo care i-a ferit de sentimentele negative.

9. Lipsa relatiilor profunde. Acesti copii sunt incapabili sa dezvolte relatii profunde, atat de prietenie, cat si sentimentale sau de colegialitate.

10. Pun pret pe lucruri materiale. Iar de aici este foarte usor sa ajunga sa fie egoisti si lacomi in viata adulta.

11. Nu au motivatie interioara. Sunt motivati doar de factorii externi pentru a face ceva si alearga dupa faima, bani, apreciere, fara sa puna pret pe dezvoltarea personala.

12. Pot ajunge sa fie depresivi. Daca in copilarie nu invata sa gestioneze sentimente precum tristetea, dezamagirea, pierderea etc, nu vor avea instrumentele pentru a le gestiona nici la maturitate, iar de aici pot aparea tot felul de tulburari psihologice.

13. Pot avea probleme in gestionarea banilor. Daca au primit totul pe tava cand erau mici, mai tarziu nu vor sti ce este responsabilitatea financiara.

FOTO: Pixabay

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Copii activi

Articole recomandate

Citeste si despre