De ce este IMPORTANT sa nu-i oferi totul copilului

/ / Modificat: 2019-08-12
De ce este IMPORTANT sa nu-i oferi totul copilului

Daca ii oferi copilului tau totul, el va deveni nu numai un rasfatat, ci va crede ca are dreptul sa aiba tot ceea ce cere fara efort, va deveni egoist, despot, dar mai ales o persoana superficiala.

Un zambet pe chipul unui copil este ceva ce isi doresc toti parintii, dar este mai bine sa-l educi corect pentru a-l determina sa devina un om cu valori santoase si de succes.

Multi parinti nu isi dau seama unde este limita: ce inseamna sa ii permiti prea mult unui copil si ce nu. Dar sa ii oferi tot ce vrea poate avea consecinte asupra dezvoltarii si viitorului lui, spune psihologul Jose Maria Roldan.

Uneori, cand un copil obtine note bune la scoala, este justificat sa-i acorzi un premiu sau sa-i faci un capriciu pe care si-l dorea de ceva timp. Sau cand faci o analiza a comportamentului sau si rezultatela sunt pozitive. Aceasta este o strategie buna pentru ca cel mic sa vada ca lucrurile bune sunt rasplatite.

Dar ce se intampla cand unui copil i se ofera tot ceea ce cere, in orice context si loc doar pentru a nu-l auzi plangand sau pentru a nu-l vedea trist? Cine invata ca poate obtine tot ce isi doreste cu frustrare si manie, nu va avea un viitor stralucit.

Ce se intampla cand ii dai unui copil tot ce-ti cere

Cand unui copil i se ofera tot ceea ce cere, nu i se da posibilitatea de a experimenta frustrarea, ceva atat de necesar in viata pentru a putea face fata problemelor, si, in plus, ii va determina pe parinti sa devina sclavii capriciilor copilului, oricare ar fi acestea.

Cel mic va simti ca parintii trebuie sa se supuna dorintelor sale pentru simplul fapt ca sunt parintii lui. Iar rezultatul va fi unul singur: micutul va deveni un copil tiran, pentru care parintii sunt niste sclavi supusi vointei lui. Dar nu numai atat. El va deveni o persoana egoista, tiranica, agresiva, intoleranta, fara empatie, materialista, superficiala, nu va sti care este valoarea efortului si nu va dori responsabilitati in viata lui.

Daca ii permiti prea mult si ii dai tot ce cere, nu il vei ajuta sa se dezvolte sau sa se maturizeze. Chiar daca va cere lucruri usor de realizat, pe masura ce va creste, pretentiile sale vor creste simtitor.

Cum sa eviti transformarea copilului intr-un capricios

Este simplu sa nu spui "da" la tot si sa incepi sa spui "nu" cand vrea ceva. Daca doreste sa joace cu un carucior nou, trebuie sa il castige facand activitati potrivite varstei lui. Dar cand ii spui "nu," nu ar trebui sa folosesti expresii de tipul "Nu, pentru ca asa spun eu" sau "Nu, pentru ca sunt mama / tatal tau." Este necesar sa folosesti un ton cald, dar in acelati timp, ferm.

Va trebui sa ai rabdare si, daca copilul tau doreste o jucarie si nu i-o dai, va fi suparat, dar ii va trece. Este bine sa ramai calm si sa arati stapanire de sine in orice moment, pentru ca daca iti pierzi rabdarea, micutul tau va sti sa-ti manipuleze emotiile si sa obtina ceea ce isi doreste. Daca ramai calm, il vei invata ca nu va putea sa obtina nimic.

Este foarte important sa nu-i faci toate capriciile.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Copil rasfatat Crestere copii Parenting

Articole recomandate

Citeste si despre