De ce este important sa invatam copilul ca fara efort nu poate avea succes

/ / Modificat: 2021-05-15
De ce este important sa invatam copilul ca fara efort nu poate avea succes

Nu exista parinte care sa nu-si doresca succesul pentru copil. De cele mai multe ori, pentru parinti acest noroc in viata, sau succes, se rezuma la a fi sanatosi, fericiti si a reusi tot ce isi propun. Insa cum definim cu adevarat ce insemna succes? Ei bine, succesul este diferit pentru fiecare persoana in parte, in functie de nevoile pe care le au si locul in care-si doresc sa ajunga.

Pentru copii poate fi castigarea unui concurs la gradinita sau la scoala, performanta excelenta in cazul unui show de talente, obtinerea unei note bune la examen sau admiterea la un liceu/ o facultate de renume.

Ce stim noi, adultii, iar cei mici nu constientizeaza inca (chiar daca sunt deja adolescenti) este ca pentru a avea succes trebuie sa muncesti. Insa cum ii putem invata pe copii acest lucru? Care este cea mai sigura cale prin care-i putem face constienti ca trebuie sa munceasca din greu (in cazul lor sa invete sau sa faca repetitii) pentru a reusi?

Indiferent de ceea ce vor sa obtina este important sa invete sa faca acel lucru cu drag. In niciun caz nu trebuie sa spui ca vor primi jucaria dorita daca iau nota 10 la test. In acest fel vor fi motivat sa invete doar pentru acel test si atat. Iata patru modalitati prin care-ti poti invata copilul ca doar cu efort poate avea seucces.

1. Spune-i “Ai incredere in tine si vei obtine tot ce-ti doresti”

Este important ca inca din primii ani de viata sa-l inveti pe copil sa aiba incredere in el. Odata ce invata sa aiba incredere in el, va fi mult mai usor pentru el sa constientizeze ca poate face orice-si doreste daca munceste pentru asta.

2. Pastreaza o atitudine pozitiva fata de viata

Daca tu esti pozitiva si copilul va fi pozitiv. In schimbi daca te plangi constant ca viata este grea si nu reusesti sa faci nimic din ce iti propui, copilul va adopta acelasi comportament, chiar daca tu il spui contrariu. Tine minte, exemplul personal este cel mai bun profesor pentru un copil.

Si, pentru ca tot vorbim de pozitivism, este important sa ai o atitudine pozitiva si in momentul in care copilul greseste ceva sau ia o nota mica. Spune-i “Nu se intampla nimic daca ai gresit. Din greseli invatam. Mai repeta si sigur o sa-ti iasa bine data viitoare”.

3. Invata-l sa puna energie in tot ceea ce face

De multe ori, chiar si pentru noi, adultii, poate fi epuizant sa tot faci acelasi lucru. In cazul copiilor acest lucru se traduce prin teme, in al nostru prin efectuarea taskurilor de la locul de munca. Cu toate acestea nu renunti si iti pui toata energia pentru ca acel lucru sa iasa bine. Invata-l pe copil sa faca acelasi lucru. Spune-i ca in tot ceea ce investeste timp si energie se extinde si il ajuta sa devina mai bun in ceea ce face si sa aiba succes.

4. Odihna este foarte importanta

Indiferent de varsta, omul are nevoie de odihna. Creirul functioneaza la capacitate maxima doar cand este odihnit. Prin urmare este esential ca cei mici sa doarma minim 8 ore pe noapte, iar in cazul copiilor mici este important si un somn de odihna la pranz, de o ora, doua. Doar in acest fel vor putea da randament si vor putea invata mai usor si cu mai multa placere.

Tine mine si insufla-i si copilului, faptul ca viata este un echilibru intre optimism, perseverenta, rezisenta, invatat din greseli, oportunitati si odihna.

Sursa foto: pexels.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre