Cum negociem cand avem puncte de vedere diferite in privinta educatiei copilului

/ / Modificat: 2021-03-12
Cum negociem cand avem puncte de vedere diferite in privinta educatiei copilului

E aproape imposibil sa nu existe diferente intr-un cuplu, s-ar putea ca tu sa preferi filmele de dragoste si el pe cele de actiunesau ca ideea ta de o zi petrecuta impreuna inseamna o escapada la munte, iar pentru el ar merge mai bine o pizza si un show de comedie. Oricum ar fi, sunteti in punctul in care nu doar ca ati acceptat ca aceste diferente exista, ci ati si gasit o cale de mijloc pentru a fi amandoi multumiti. Dar ce se intampla cand viziunile voastre difera asupra unui aspect mult mai important decat genul filmului ales sau a restaurantului in care urmeaza sa luati cina? Daca descoperiti ca aveti viziuni total opuse in ceea ce priveste eduatia copilului?

Sa ajungem la un acord cand avem conceptii diferite este una dintre cele mai mari provocari careia trebuie sa ii faca fata un cuplu atunci cand decide sa aiba copii.

Ce ne influenteaza modul de a educa

Perceptia noastra de educatie corecta este influentata mai multi factori, cum ar fi: valorile noastre, credintele, personalitatea, educatia primita la randul nostru - toate acestea joaca un rol important in felul nostru de a vedea viata si, prin urmare, de a avea un anumit punct de vedere in ceea ce priveste cresterea unui copil.

 De asemenea, educatia implica o a treia persoana si cea mai importanta – copilul, pentru care ambii parinti vor ce este mai bine. Si, in cele din urma, consecintele deciziilor luate de catre cei doi parinti sunt cele care pun o presiune asupra lor si ii fac sa simta ca au o responsabilitate enorma.

 
Ce facem cand avem moduri diferite de educare

 Cel mai important aspect de care nu trebuie sa uitati, in ciuda diferentelor de gandire si abordare dintre voi, este sentimentul de echipa si faptul ca faceti front comun in aceasta situatie.

1. Nu va certati niciodata de fata cu copilul. Puteti sa aveti discutii si pareri diferite atat timp cat ajungeti la un acord comun si astfel sa-l invatati ca exista o cale de intelegere chiar si atunci cand opiniile difera.

2. Nu-ti descredita partenerul in fata celui mic, astfel il vei invata ca va poate pune la indoiala deciziile oricand

3. Spijiniti-va unul pe altul. Asa il veti invata pe cel mic ca sunteti uniti. Chiar daca este ceva cu care nu esti de acord in discursul partenerului tau, trateaza acest subiect doar cu el, cand ramaneti singuri.

 
Cum ne putem intelege mai usor

 1. Stabiliti-va prioritatile.

 Decideti impreuna ce aspecte din educatia celui mic sunt cu adevarat importante si care sunt mai putin importante sau chiar deloc. Nu puteti fi de acord in toate, dar esential este sa intelegem ce aspecte din cele pe care le consideram noi importante sunt cu adevarat utile in educatia celui mic.

 2. Pune la indoiala ce crezi si ce stii

 Renuntati la ideile fixe despre educatie si incercati sa vedeti de unde vin ele si daca puteti deveni mai flexibili in privinta lor. Uneori, actionam din inertie, nu ca si rezultat al unei chibzuiri, si uitam sa ne gandim la utilitatea sau beneficiul acelei actiuni. Aceste mici discrepante ce apar in cuplu sunt scuza perfecta pentru a reflecta asupra modului nostru de a gandi.

 3. Stabileste-ti limitele

 Este absolut normal sa ai limite si sa existe unele pe care sa nu le depasesti. Dar conteaza felul in care le comunici - fa-o cu delicatete, astfel incat partenerul tau sa te inteleaga si sa nu se simta desconsiderat.

 4. Respecta-ti partenerul

 Aminteste-ti ca partenerul tau este o persoana diferita de tine, care are propria personalitate, valori si crezuri. Respectul tau pentru toate acestea este absolut fundamental.

Cum ajungem la un acord

 1. Revizuiti-va pozitia- inainte de a lua orice decizie, planificati-va cu calm pozitia si incurajati-va partenerul sa faca acelasi lucru. Empatizati unul cu altul si intreabati-va daca e cu adevarat atat de irational ceea ce propune celalalt.

2. Creati un mediu de siguranta intre voi - Comunicati-va intr-un mod respectuos punctul de vedere si ascultati-l atent pe partener cand face acelasi lucru. Amintiti-va ca nu exista adevar absolut.

3. Nu fiti orgoliosi– Cautati solutii la conflictele aparute, cu care sa va simtiti ambii confortabil, respectand valorile fiecaruia.

4. Nu boicotati deciziile partenerului – Chiar daca nu sunteti de acord cu partenerul, boicotul nu va face decat sa creeze un climat de neincredere reciproca. Nu creati un mediu dusmanos, in schimb, lasati armele jos si explicati-va punctul de vedere

5. Evaluati impreuna rezultatele – Cum va simtiti cu deciziile luate? Aveti rezultatele dorite? Discutati despre aceste lucruri din cand in cand si revizuiti ce schimbari aveti de facut.

6. Sarbatoriti cand ajungeti la un compromis- Felicitati-va pentru faptul ca ati reusit sa ajungeti la o cale de mijloc, nu e un lucru deloc usor, iar asta inseamna a fi o echipa unita.

E ok sa existe dezacordul, dar nu si conflictul

 E important sa intelegem diferenta dintre acestea doua: Un lucru este sa avem opinii distincte si cu totul altceva este sa ne certam, sa ne aratam lipsa de respect sau sa tipam unul la altul.

Foarte multe studii arata ca certurile intre parinti genereaza dificultati copiilor, precum instabilitate emotionala, anxietate si depresie.

Diferentele nu sunt mereu negative

 Diferentele dintre modul de crestere a copilului, dar si diversitatea opiniilor parintilor pot fi benefice pentru micut, atat timp cat sunt gestionate cu calm si intr-o maniera pozitiva. Sa demonstram ca in ciuda diferentelor dintre noi ne putem intelege, ne respectam si continuam sa actionam ca o echipa il ajuta pe cel mic sa inteleaga ca vor exista mereu si alte opinii diferite de ale sale, dar ca asta nu presupune sa ii trateze pe ceilalti fara respect.

 De asemenea, copilul ca invata sa fie un bun negociator, daca vede acest exemplu la parintii sai. In acest caz, el intelege ca diferentele de opinii pot fi benefice in multe situatii si nu reprezinta neaparat un aspect negativ. Diferit nu inseamna mai rau sau mai bun. Nu in ultimul rand, cel mic va intelege ca nu exista o singura modalitate de a rezolva problemele si ca totul depinde de el.

Indiferent de diferentele dintre tine si partenerul tau, important este sa va purtati ca o echipa si sa va reamintiti constant ca bunastarea copilului vostru este esentiala.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre