Cum controlezi rivalitatea dintre frati. Sfaturi care pot ajuta parintii

/ / Modificat: 2019-04-23
Cum controlezi rivalitatea dintre frati. Sfaturi care pot ajuta parintii

Parintii, intr-o anumita etapa a cresterii copiilor, trebuie sa medieze conflictele care exista intre ei si de multe ori se intreaba cum sa controleze rivalitatea dintre frati, ca sa nu se transforme in violente, atat fizice, cat si verbale.

De multe ori, fratii lupta si se certa unul cu celalalt. Acest lucru se intampla in anumite intervale de varsta, cand sunt mai mici sau adolescenti, dar chiar si atunci cand sunt adulti.

De ce se lupta fratii?

Conflictele apar, de obicei, dupa aparitia celui de-al doilea copil, deoarece intotdeauna primul nascut poate simti un sentiment de respingere fata de fratele sau sora lui si un sentiment de abandon din partea parintilor.

Pe masura ce cresc, conflictele vor fi legate de o multitudine de motive care vor depinde foarte mult de personalitatile fiecaruia si de interesele lor. Dar depind si de educatia pe care o primesc cu privire la tipul de relatie dintre frati, care trebuie sa se dezvolte si sa se cultive.

Prin urmare, luptele, argumentele, istericalele, gelozia si invidia pot avea mai multe cauze si pot varia de la nevoia de proeminenta, de a fi in centrul atentiei, de la obiectele materiale sau din dorinta de a avea dreptate in orice situatie.

Din orice motiv, fratii, desi petrec timp impreuna - se joaca, impartasesc idei si isi iau apararea in fata altora, in acelasi timp, concureaza si isi marcheaza teritoriul.

Si pentru parinti este complicat, dar si obositor sa medieze razboaiele lor si se gandesc mereu cum sa controleze rivalitatea dintre frati.

Cum controlezi rivalitatea dintre frati?

Nu exista retete magice, ci unele sfaturi care pot ghida parintii in cautare pacii si linistei, in relatia dintre frati.

rivalitate frati

  • Fa-l sa se simta intotdeauna special, in mod egal. Poate parea absurd, dar exista multe situatii de zi cu zi in care acestia simt ca sunt tratati diferit.
  • Invata-i de la o varsta frageda sa imparta absolut totul. Dar, in acelasi timp, invata-i sa imprumute tot ceea ce nu este al lor.
  • Invata-i sa negocieze pentru a ajunge la o intelegere. Ei trebuie sa invete sa ia decizii. Daca unul face ceva, celalalt poate astepta si data viitoare va fi el primul. Astfel vor invata termenii tranzactiilor pe care le ating. Lucrul cel mai important este ca ei sa dialogheze.
  • Evidentiaza comportamentele. Sublinierea importantei unei relatii bune intre ei in ceea ce priveste sprijinul emotional, increderea, loialitatea si siguranta inseamna o relatie puternica si unita intre frati.
  • Asigura-te ca activitatile lor nu presupun acte de violenta, nici fizica, nici verbala. Totul trebuie sa treaca prin filtrul parintilor pentru a evalua ce este adecvat, in functie de varsta, cat si din punct de vedere al continutului.
  • Trebuie sa eviti comparatiile intre frati. Dimpotriva, ei trebuie sa simta ca, prin greselile lor, sunt oameni unici si speciali.
  • Asculta-i mereu, chiar daca stii ce vor sa-ti spuna sau cunoasti justificarile dupa o "lupta". Dar trebuie sa asculti motivele lor si sa-i intelegi, prin dialog, in cazul in care gresesc.

Copiii trebuie educati prin exemplu. Fratii nu se vor lupta intre ei daca vor creste intr-un climat de coexistenta pasnica si dialog constant. Si, desigur, daca nu gasesc contradictii intre discursuri si actiunile din mediul lor.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Rivalitate fraternala Rivalitate frati

Articole recomandate

Citeste si despre