Copilul se contrazice din orice? Invata-l sa o faca respectuos prin metoda Montessori

/ / Modificat: 2020-07-07
Copilul se contrazice din orice? Invata-l sa o faca respectuos prin metoda Montessori

Copiii mici spun „nu” din principiu, insa pana cand ajung la varsta prescolara, ajung sa aiba opinii legitime, care nu sunt mereu aceleasi cu ale altora. Este un lucru bun, minunat chiar, pentru ca ne dorim sa avem copii care sa gandeasca pentru ei, sa poata evalua informatia pe care o primesc, sa isi formeze pareri personale, in loc sa ii urmeze orbeste pe altii.

Una dintre principalele preocupari ale metodei Montessori este sa incurajezi copiii sa exploreze, sa descopere si, astfel, sa poata gandi liber, sa fie autodidacti si capabili sa descopere lucruri noi si sa traga propriile concluzii.

Cand copiii sunt suficient de mari pentru a avea propriile opinii, s-ar putea sa para obraznici atunci cand le sustin si cand isi impartasesc gandurile. Ei nu stapanesc arta argumentarii si de a purta cu respect discutii in contradictoriu, insa o pot invata. Ca mama, poti trece peste limbajul aparent obraznic si, cu calm, sa speculezi oportunitatea de a-ti invata copilul sa se faca auzit fara sa tipe, fara sa bata din picior, fara sa para lipsit de respect si de educatie.

Fraze care invata copilul sa poarte cu respect o discutie in contradictoriu

Ce parere ai despre asta?

Cand copilul pare gata de cearta, puteti sa i-o luati inainte si sa ii cereti parerea in legatura cu subiectul discutiei. Calmul tau ii va arata deschidere si va schimba dinamica interactiunii, devenind cooperativa in loc de combativa.

Ai o alta parere?

Cand copilul spune „Nicio sansa!” sau „Gresesti,” invita-l sa isi expuna propria parere. Daca ramaneti calm si nu veti incerca sa-i impuneti nimic, ii veti arata ca sunteti deschis pentru a discuta si vor lasa garda jos. Cu cat faceti mai des acest „exercitiu”, cu atat copilul va deveni mai putin conflictual.

Vrei sa spui si tu ceva?

Este nevoie de mult exercitiu pentru a invata un copil sa nu intrerupa o persoana care vorbeste. Ajuta copilul spunandu-i ca va putea lua cuvantul cand termini de vorbit. Daca va insista sa incerce sa intrerupa, in loc sa folositi un ton dur, care il va irita si va creste tensiunea, folositi un semn sugestiv, precum ridicatul degetului, care sa ii atraga atentia ca nu ati terminat de vorbit. La final, dati-i cuvantul si ocazia sa isi argumenteze pozitia.

Poti spune “Eu sunt de alta parere”

Cateodata trebuie sa ii spui copilului explicit ce trebuie sa spuna, ca si cand i-ai da un scenariu. Este valabil si cand discutati in cotradictoriu. Daca cel mic se contrazice cu tine intr-un mod nepoliticos, ofera-i o varianta mai buna de a se exprima. Respira adanc, incearca sa te convingi ca nu se contrazice cu tine doar ca sa te enerveze si ofera-i sansa de a incerca din nou.

Inteleg ca nu esti de acord. Cum poti spune asta in alt fel?

Dupa ce ati exersat suficiente moduri respectuoase de a discuta in contradictoriu, provoaca-ti copilul sa incerce sa reformuleze argumentele, in loc sa ii oferi un scenariu. Asta il va ajuta sa asimileze si sa practice maniere acceptabile social de a purta o discutie in contradictoriu.

Chiar ai o parere puternica in aceasta privinta

De cele mai multe ori, copiii au nevoie sa sa simta ascultati. Prin validarea opiniei diferite a copilului, atunci cand este cazul, poti dezamorsa o situatie neplacuta.

Nu cred ca este corect, lasa-ma sa verific

Pentru copii cel mai bine functioneaza puterea exemplului. In loc sa ii vorbesti toata ziua despre a discuta in contradictoriu cu respect, te poti folosi de anumite ocazii pentru a-i demonstra cum se face. Poate fi ceva simplu, precum a cere explicatii cu privire la o chitanta care nu pare in regula sau a oferi partenerului o alta varianta de restaurant pentru cina. Arata-i copilului ca este in regula sa nu fii de acord cu ceva si ca poti face asta fara furie.

Hai sa jucam un joc!

Joaca este pentru cei mici o modalitate de invatare, iar jocul pe roluri este o unealta puternica si distractiva, folosita frecvent in metoda Montessori. Orice incident se poate transforma intr-un scenariu cu mai multe finaluri posibile. De exemplu, cand doi copii se ciocnesc si nu isi cer scuze sau cand un copil intrerupe pe altcineva in timp ce vorbeste, se poate organiza rapid o mica „piesa de teatru” care sa prezinte variante corecte de rezolvare.

Metoda „trandafirul pacii”

Trandafirul pacii este o alta unealta a metodei Montessori care s-a dovedit eficienta in cazul multor copii.

Cum functioneaza: doi copii care au o neintelegere trec de la unul la celalalt un trandafir in momentul cand e randul fiecaruia sa vorbeasca. Ei sunt incurajati sa isi exprime sentimentele si opiniile asupra unei situatii si sa gaseasca impreuna o solutie.

Cand copilul tau pare ca te contrazice in orice, nu dezarma! Aminteste-ti ca trebuie sa-l cresti si sa-l educi astfel incat sa poata  gandi pe cont propriu si sa fie capabil sa conteste autoritatea si presiunea semenilor cand va fi necesar. De tine depinde ca el sa invete sa o faca intr-un mod care ii  va fi de folos.

Articole recomandate

Citeste si despre