Cercetarile spun: Daca iti minti copilul, il va afecta ca adult

/ / Modificat: 2020-01-23
Cercetarile spun: Daca iti minti copilul, il va afecta ca adult

Mintirea copilului poate avea consecinte grave in viata lui de adult si exista cercetari care dovedesc acest lucru. S-a descoperit ca si minciunile albe, care ajuta la disciplina zilnica a celui mic, pot avea efecte negative. Copilul poate ascunde adevarul atunci cand va mai creste. 

Minciunile albe

Toti parintii le-au spus vreodata copiilor ca magazinul este inchis doar pentru ca nu aveau chef sa merga la cumparaturi, ca vine politistul si ii ia daca nu sunt cuminiti sau ca spiridusii lui Mos Craciun ii urmaresc si daca nu se comporta frumos nu vor mai primi cadouri. 

Parintii fac acest lucru pentru ca sunt tehnici care functioneaza pentru ei. Dar este o idee buna? Este bine sa minti copilul chiar si intr-un mod pios? Ganditi-va la acest aspect si poate incercati alte tipuri de strategii

Nu sunt adevaruri, sunt MINCIUNI

Nu vine politistul sa-l ia si magazinul nu este inchis in orele de lucru, asa ca tot ceea ce ii spui copilului tau este minciuna. Astfel, cuvantul "minciuna" poate suna ofensator. Pentru ca, se pare, in acele momente, aceste minciuni albe te pot ajuta cu adevarat sa eviti certurile si sa tii lucrurile sub control.

Dar cercetarea spune ca si o minciuna nevinovata afecteaza copilul. Poate functiona acum, dar are efecte negative pe termen lung.

Ce spune studiul despre efectele minciunilor asupra copilului

Cercetatorii din Singapore au descoperit ca participantii la studiu care au fost mintiti cand erau copii au spus ca si-au mintit parintii cand au devenit adulti. De asemenea, au avut mai multe dificultati in a face fata provocarilor psihologice si sociale. Au devenit persoane egoiste si au experimentat mai multa vinovatie si rusine.

Va dati seama cum va poate afecta acest lucru copilul? Ceea ce pare acum o minciuna fara nicio importanta si fara repercusiuni pe termen lung, poate fi de fapt o sabie cu doua taisuri pe viitor.

Alternative pentru minciuni. Ce sa-i spui copilului ca sa nu-l mai minti

Ce ar trebui sa faca un parinte atunci cand apar situatii dificile? Vrei doar sa eviti o criza de nervi a celui mic? Incearca sa-i explici motivele, pentru ca asta il va face mai receptiv. De asemenea, incearca sa folosesti fraze pozitive, cum ar fi: "Da, putem merge cu bicicleta maine, dar acum avem altceva de facut." Dar trebuie sa te tii de promisiune si sa mergi cu bicicleta pentru a avea incredere in tine.

La sfarsitul zilei, accepta ca cel mic nu va fi intotdeauna multumit de deciziile tale. Un mic protest nu este sfarsitul lumii. Increderea si o buna comunicare pe termen lung te vor ajuta sa-ti sprijini copilul pe masura ce creste. Investeste in onestitate acum, chiar daca este dificil.

Este mai bine sa faci acest lucru, pentru ca atunci cand copilul tau va fi adolescent, tanar sau chiar adult, el va putea sa-ti spuna adevarul cu curaj, oricat de greu i-ar fi. In acest fel il poti ghida cu dragoste. Nu uita sa folosesti cuvintele potrivite in conversatia cu el si sa adaptezi dialogul la varsta si la capacitatea lui de a intelege.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Minciuna Adult Copil

Articole recomandate

Citeste si despre