Ce sa faci atunci cand alt adult ridica tonul la copilul tau

/ / Modificat: 2022-08-01
Ce sa faci atunci cand alt adult ridica tonul la copilul tau

Se poate intampla adesea ca un alt adult, fie din familie, din cercul de prieteni sau chiar strain sa incerce sa iti disciplineze copilul si sa il certe sau sa ridice tonul la el. Majoritatea parintilor simt cum le creste tensiunea in aceste situatii, insa trebuie sa avem grija la felul in care gestionam astfel de conflicte. In primul rand, pentru ca, de cele mai multe ori, copilul nostru este de fata. Reactia noastra trebuie sa ii dea lui sentimentul ca este protejat, dar fara sa facem scandal sau sa cream un conflict.

Sentimentele pe care le experimentam atunci cand cineva ridica tonul la copilul nostru sunt diverse: de la furie si nervi pana la frustrare si neputinta. Fie ca este vorba despre bunici, unchi, prieteni de familie sau parinti ai unor copii din parc, un lucru este cert: nimeni nu are dreptul sa strige la copilul nostru. Specialistii recomanda ca, atunci cand avem de-a face cu o astfel de situatie, in primul rand sa respiram adanc si sa incercam sa nu reactionam la primul impuls, astfel incat sa nu provocam un conflict, ci sa abordam situatia cu empatie si tact. Iata cateva sfaturi pentru a face fata acestor situatii delicate!

Cum sa reactionezi cand cineva tipa la copilul tau

Concentreaza-te pe copil. Atunci cand micutul tau este certat de un alt adult, concentreaza-te mai intai sa afli versiunea copilului, sa il linistesti daca este cazul si sa te asiguri ca el este in regula. Chiar daca a gresit, nu il forta sa isi ceara scuze imediat, poate ca nu este un moment bun. Poate copilul este agitat si nu intelege  exact ce s-a intamplat. Dupa ce il asiguri ca esti alaturi de el, poti intreba celalalt adult care a fost problema. Daca acesta are o atitudine recalcitranta, explica-i ca nu este in regula sa ridice tonul la copilul tau, insa daca pare ca porneste un conflict, cel mai bine este sa te retragi, spun psihologii, cu atat mai mult cu cat este copilul tau acolo si asista la intreaga situatie.

Arata compasiune. Poate ca adultul celalalt a strigat la copilul tau pentru ca l-a lovit pe al lui. Incearca sa te pui in situatia lui si sa intelegi de la ce a pornit totul. Sigur ca orice ar fi nu scuza comportamentul, insa puteti intelege reactia celuilalt adult daca va puneti cateva clipe in pielea lui.

Stabileste limite. Chiar daca este vorba despre cineva din familie, este important sa trasezi niste limite. Poti spune: „inteleg ca te-ai enervat, dar nu iti permit sa te porti asa cu copilul meu! Daca vrei sa mai fii in preajma lui, te rog sa nu mai ridici tonul la el!”

Clarifica situatia ulterior. Dupa ce va calmati, tu si celalalt adult puteti vorbi despre situatia respectiva cu calm, astfel incat fiecare sa inteleaga punctul de vedere al celuilalt. Psihologii spun ca nu este o solutie sa raspunzi cu agresivitate la agresivitate, pentru ca lucrurile pot escalada si se poate ajunge la un conflict, lucru pe care ne dorim sa il evitam, mai ales daca sunt si adulti prin preajma.

Ce ii spui copilului cand cineva tipa la el

Dincolo de cum gestionezi situatia cu adultul, este important si cum gestionezi lucrurile cu copilul. Daca acesta a gresit, ii vei explica ce a gresit, cu blandete si calm, dar este nevoie sa intaresti ideea ca nimeni nu are dreptul sa ridice tonul sau sa se poarte asa cu el.

Intreaba-l cum se simte, spune-i ca il intelegi daca s-a simtit rau atunci cand un alt adult a strigat la el si intareste ideea ca esti alaturi de el orice ar fi.

FOTO: Freepik

Articole recomandate

Citeste si despre