Ce este aritmetica mentala si cum ii ajuta pe copii?

/ / Modificat: 2023-11-12
Ce este aritmetica mentala si cum ii ajuta pe copii?

Predarea matematicii folosind modelul aritmeticii mentale pentru copii este o modalitate de a imbunatati dezvoltarea cognitiva generala a acestora. Aceasta metoda a fost folosita de-a lungul istoriei pentru a preda inca din copilarie, nu numai pentru a invata regulile matematice in practica, ci si pentru a imbunatati memoria.

5 motive pentru a folosi aceasta tehnica si beneficiile ei

Aspecte precum memoria, gandirea relationala, independenta si rationamentul logic pot fi optimizate cu ajutorul unor metode alternative de predare, inclusiv aritmetica mentala.

1. Imbunatatirea abilitatilor mnemotehnice

Matematica mentala necesita ca mintea copilului sa fie capabila sa stocheze o cantitate semnificativa de informatii pe termen scurt. Memorarea numerelor, care vor fi folosite ulterior pentru a efectua o anumita operatie matematica, este o modalitate de antrenare a memoriei. Pentru a perfectiona memoria, creierul foloseste scurtaturi pentru a-si aminti ordinea numerelor. In mod similar, tehnicile de studiere a aritmeticii mentale permit, printre altele, utilizarea analogiilor de culoare.

2. Dezvoltarea independentei personale inca din copilarie

Matematica mentala exclude orice obiect extern, cum ar fi hartia, creionul, calculatorul, pc-ul sau telefonul mobil. De fiecare data cand un copil face un calcul matematic in mod individual si intern, el este capabil sa isi sporeasca sentimentul de autonomie in fata provocarilor academice si existentiale. Este evident ca a fi capabil sa faci ceva cu succes fara a folosi instrumente este un mod in care creste stima noastra de sine. In cazul copiilor, acest sentiment este sporit de faptul ca mintea copilului cauta mereu sa depaseasca reperele personale.

3. Capacitate relationala crescuta

Relationalitatea este una dintre cheile memoriei. Aceasta capacitate consta in utilizarea informatiilor deja cunoscute si consolidate pentru a retine date sau cifre noi, in cazul calculelor mentale. Specialistii in aceste materii folosesc tot felul de ancore prin intermediul simbolurilor, culorilor, obiectelor, zilelor etc. In acest fel, ei reusesc sa retina cifre foarte mari si sa le foloseasca ulterior intr-o operatiune matematica. Aceasta abilitate sta la baza memoriei pe termen scurt, care este cea mai frecvent utilizata in aritmetica interna.

4. Evolutia rationamentului logic

Matematica si limbajul sunt factori intre care se realizeaza o punte de legatura intre logica. In invatarea calculului psihologic, copiii invata regulile matematicii pe masura ce le aplica atunci cand efectueaza operatiile respective, ceea ce dezvolta structura logica a modului in care copilul percepe lumea. Astfel, copilul va interioriza atat regulile numerelor, cat si legile realitatii. Copilul va invata sa lege conceptele de semnificatiile lor si va putea apoi sa-si reprezinte un model de cunoastere care porneste de la necesitatea de a intelege cauzele si efectele pentru a fi cunoscut.

5. Accelereaza capacitatea de concentrare

Concentrarea este capacitatea pe care o avem de a ne abstractiza de realitate pentru a stapani  domenii foarte precise de cunoastere. In cazul aritmeticii mentale, aceasta inseamna capacitatea de a transforma creierul intr-o tabla alba pe care sa scriem numere mici sau uriase care sa fie adaugate, scazute, impartite, inmultite sau folosite in orice alta operatiune. Dezvoltarea concentrarii in lumea de astazi este o adevarata provocare, iar importanta sa este primordiala. Cu o concentrare imbunatatita, copiii vor fi mai bine pregatiti sa reziste dependentei de dispozitivele electronice, printre alte vicii.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Educatia copilul Matematica copii

Articole recomandate

Citeste si despre