Cand sa stii daca un copil este pregatit sa invete sa citeasca

/ / Modificat: 2021-10-05
Cand sa stii daca un copil este pregatit sa invete sa citeasca

Multi parinti isi doresc ca micutii lor sa invete sa citeasca de la varste foarte fragede. Insa pentru a incepe acest proces cu succes, este esential ca micutul sa fie pregatit pentru acest pas. Acest lucru nu tine doar de varsta ci si de maturitatea copilului. Iata cativa indicatori care iti arata cand copilul tau este pregatit sa invete sa citeasca cu succes.

Procesul de invatare a cititului este complex. Aceasta implica coordonarea si maturitatea diferitelor sisteme cerebrale, dar si dezvoltarea si maturizarea copilului.

Desi este recomandat sa familiarizati copiii cu cititul inca de cand sunt sugari, nu inseamna ca, acesta va invata sa citeasca singur la o varsta prea frageda. Desigur, acest lucru ajuta procesul de citire al copilului, insa inainte ca micutul sa poata invata sa citeasca trebuie sa se dezvolte suficient din punct de vedere psihomotoriu, emotional si neuronal.

5 cerinte fundamentale pentru ca un copil sa invete sa citeasca

Dezvoltarea intelegerii citirii se bazeaza pe maturizarea copilului pentru a se integra si atinge acest obiectiv. Exista copii care se maturizeaza mai rapid si altii mai incet. Toti sunt complet normali. Prin urmare trebuie sa tii cont de acest aspect inainte de a-ti invata copilul sa citeasca. Iata cateva cerinte pe care copilul trebuie sa le aiba pentru a invata sa citeasca

1. Sa aiba mobilitate adecvata. Poate parea ciudat, insa pentru a invata sa citeasca este esential ca micutul sa se poata misca corect si sa aiba o buna coordonare. Pentru a sti daca un copil are o coordonare motorie adecvata, este esential ca acesta sa stie cum sa sara pe un picior sau sa mearga pe bicicleta. Un copil neindemanatic, care cade usor, este mult mai probabil sa dezvolte probleme de invatare in viitor.

2. Poseda o organizare vizuala corecta. In procesul de invatare a cititului este esential ca micutul sa aiba o vedere buna, miscari vizuale bune si o buna coordonare a miscarii ochilor. Copiilor cu probleme de vedere le este dificil sa invete sa citeasca, mai ales daca problemele de vedere nu sunt detectate.

3. Dobandeste un vocabular bogat. In procesul de invatare a cititului, este important, de asemenea, ca micutul sa aiba deja un vocabular bogat, adecvat pentru a invata sa-si exprime clar ideile.

Un copil care nu se exprima corect sau care vorbeste cu greseli masive, cu greu poate invata sa citeasca.

4. Dezvolta abilitati de ascultare. Pentru a citi, copiii trebuie sa aiba abilitati de ascultare. Copiii care au dificultati de auz si carora le este greu sa inteleaga ce incearca cei din jur sa comunice cu ei, vor invata mult mai greu sa citeasca. Acelasi lucru este valabil si in cazul copiilor care aud bine, dar nu au rabdarea necesara pentru a-si asculta interlocutorul.

5. Au motivatie. Pentru a invata sa citeasca este necesar ca cei mici sa aiba si o motivatie. Daca micutul nu are motivatie, nu isi doreste acest lucru sau are o stima de sine scazuta, va citi cu dificultate. Daca parintii sunt severi si stricti cu procesul de invatare, atat dupa inceperea scolii, dar si inainte de aceasta etapa, copilul se va simti descurajat.

Sursa foto: pexels.com

Articole recomandate

Citeste si despre