Cand copilul iti spune ca esti o mama rea

/ / Modificat: 2021-05-08
Cand copilul iti spune ca esti o mama rea

„Esti cea mai rea mama din lume!” - este o fraza pe care multe dintre noi, mamele, o auzim cel putin o data in viata! Chiar daca pentru tine este unul dintre cele mai dureroase momente, trebuie sa intelegi ca cel mic nu intelege cu adevarat ceea ce spune si cat te afecteaza acest lucru.

Exista insa si reversul medaliei. Daca in aceste momente nu esti pregatita sa-l asculti si sa-i intelegi durerea, dar si sa-i explici de ce lucrurile nu pot fi cum isi doreste el, atunci trebuie sa-ti asumi ca cel mic va deveni un adult cu rani emotionale.

Mama, esti cea mai rea”

Indiferent cat de atent esti la nevoile copilului, cat ii explici anumite lucruri sau cata iubire ii oferi, la un moment dat in viata copilul iti va spune aceasta fraza. Acest lucru se petrece in special in momente in care el trece de la a face tot ce vrea la a face ce trebuie. De exemplu, cand incepe scoala si in loc sa se joace trebuie sa-si faca temele. Sau poate aparea mai taziu, cand este adolescent si vrea sa mearga la un concert in loc sa studieze pentru exemenul de a doua zi.

Sa fii mama este cea mai dificila misiune din lume. Mai ales ca intr-un fel sau altul copilul este seful tau, iar acesta va ajunge sa-ti aprecieze eforturile peste 20 sau 30 de ani. Spre deosebire de proiectele pregatite pentru munca, pentru care primim feedback imediat sau in cel mult cateva zile, cand vine vorba de copil trebuie sa asteptam ani de zile. Abia cand copilul va deveni adult responsabil, asezat la casa lui, vom putea spune “cu siguranta l-am crescut bine”. Pana atunci vom fi macinate de temeri si indoieli.

Cu toate acestea, trebuie sa constientizezi ca aceste aprobari, de care cele mai multe mame au nevoie, sunt date de viata si de cum se comporta copilul in diferite situatii si nu ce de spune.

Nici reversul medaliei nu este bun. Daca cel mic iti spune des ca esti cea mai buna mama din lume, inseamna ca faci ceva gresit. De cele mai multe ori acest lucru se intampla cand lasi copilul sa faca tot ce-si doreste si ii cumperi tot ce vrea, fara sa il si responsabilizezi. Chiar daca poate parea ca acest lucru nu il poate afecta in niciun fel, mai ales in prima faza a copilariei, vei incepe sa te confrunti cu greul in momentul in care acesta va merge la scoala, sau chiar mai tarziu, cand va deveni adult si va astepta in continuare sa-i oferi ce-si doreste fara sa faca nimic in schimb.

Nu esti o mama rea daca nu ii faci toate poftele copilului 

Ca parinte ai experienta in ceea ce inseamna cresterea unui copil si educarea acestuia. Cand copilul are un acces de furie deoarece trebuie sa faca un anumit lucru sau pentru ca nu ii cumperi o anumita jucarie, trebuie sa constientizezi ca acest lucru face parte din procesul de educatie si nu te transforma intr-o mama rea, chiar daca cel mic iti spune acest lucru.

Copiii trebuie sa invete de mici ca este imposibil sa faca intotdeauna doar ce vor. In acelasi timp trebuie sa invete sa fie responsabili prin atribuirea de responsabilitati adecvate varstei, dar sa inteleaga faptul ca in momentul in care refuza sa faca acele lucruri exista repercusiuni.

Oamenii, inclusiv copiii, au un cumul de emotii care sunt absolut normale. De la iubire, bucurie, la ura, furie, frustare si pana la acceptare, totul este absolut normal. Iar aceste emotii sunt cu atat mai puternice si mai fluctuante in cazul copiilor. Asadar, trebuie sa intelegi emotiile lor, sa le explici de ce lucrurile sunt asa si sa constientizezi totodata ca este normal ca cel mic sa te iubeasca si sa te urasca in acelasi timp, dar si ca ura este o emotie de scurta durata, care nu are nicio legatura cu tine ci cu sentimentul de neputinta pe care copilul il simte in acel moment.

Sa-i impui copilului limite este un lucru sanatos si benefic pentru dezvoltarea acestuia. Si este un lucru benefic si pentru relatia voastra. Cand ii impui copilului limite, dar ii si explici de ce sunt acestea utile si cum il ajuta, acest lucru ii va creste increderea in tine, dar si respectul. In schimb, daca ii spui copilul ca trebuie sa faca un anumit lucru, in stil poruncitor, si nu ii explici si de ce, aceste limite sunt toxice. Copilul va deveni irascibil si va refuza sa le faca iar tensiunea dintre voi va creste de la o zi la alta.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre