Beneficiile parintilor pozitivi

/ / Modificat: 2019-04-23
Beneficiile parintilor pozitivi

Atitudinea pozitiva, capacitatea de empatie, absenta tuturor tipurilor de violenta fizica sau verbala de-acasa sunt factori care duc la un stil de viata sanatos pentru copiii nostri si o dezvoltare buna. Termenul care poate include toate aceste actiuni este acesta: parinti pozitivi.

De ce nu pariezi pe un model de parinti bazat pe empatie, respect si comportament iubitor? Beneficiile parintilor pozitivi sunt percepute pe termen scurt (aproape imediat) si dureaza intreaga viata adulta a micutilor.

Tipatul, lovirea, violenta ... transmit copiilor o baza foarte negativa, atat in prezent, cat si in viitor. Pe de alta parte, parintii pozitivi le elibereaza si le deschid multe cai. Desigur, schimbarea catre aceasta noua paradigma a parintilor trebuie acceptata ca un angajament al intregii familii.

Ce inseamna parinti pozitivi?

Principiile acestui model include educatia, atat la domiciliu cat si la institutii educationale si institutionale. Este important sa renunti la toate tipurile de actiuni autoritare, la sisteme arbitrare si rigide, la propria neputinta.

In practica, este necesar sa se faca un exercitiu pentru a invata sa vezi, sa empatizezi si sa intelegi copilaria. De fapt, copilul trebuie sa fie in centrul fiecarei decizii, cuvant si actiune in viata cotidiana a unei familii, scoli si chiar societati.

Sfaturi esentiale

Printre punctele importante ale acestei filosofii se afla acestea:

  • Evita pedeapsa, amenintarile, tipatul, deoarece ele influenteaza in rau dezvoltarea copilului. Beneficiile parintilor pozitivi sunt traduse, pe termen lung, in femei si barbati care nu se comporta din teama, ci din convingerea etica.
  • Empatizeaza. Intreaba-l pe copil cum se simte, ce crede el, ce are nevoie, incercand sa intelegi modul in care percepe lumea.
  • Ofera-i siguranta. Copiii trebuie sa se simta protejati si apreciati. In culturile sexiste sunt cazuri in care copiii de sex masculin nu sunt consolati sau protejati, chiar daca o cer. Aceasta abandonare nu face altceva decat sa consolideze inegalitatea dintre femei si barbati.
  • Arata-i afectiunea in mod deschis. Nu doar prin sarutari si imbratisari. Cei mici, de exemplu, se simt iubiti cand sunt ascultati, cand impartasesti momente de calitate cu ei, cand li se da spatiu.
  • Ofera-i un cadru de actiune si de izolare. Regulile coexistentei trebuie sa fie intotdeauna clare si transparente. Este o greseala sa crezi ca acest model de parenting "nu are limite". Dimpotriva, unul dintre cele mai mari beneficii ale parintilor pozitivi este ca micutii internalizeaza regulile intr-o maniera sanatoasa.
  • Creaza o coexistenta cu un sens democratic. Trebuie sa-si bazeze viata, acasa sau la scoala, pe consensul obtinut prin convingerea iubitoare si intelegerea continua.

Beneficiile parintilor pozitivi

Expertii contempla, atunci cand aprofundeaza acest model de educatie, gradul de "stres parental" al familiilor. In acest sens, parintii care adera la acest model vor fi mult mai multumiti de educatie.

Cu acest tip de masuri care favorizeaza paternitatea pozitiva, se imbunatateste abilitatea sociala, comunicarea si rezolvarea problemelor si conflictelor. Beneficiile influenteaza intreaga familie.

Ce spun studiile

Autorii studiilor mentioneaza urmatoarele beneficii:

  • Dezvoltarea optima a copilului sau a adolescentului este promovata intr-un climat de armonie si un tratament bun cu parintii si ingrijitorii lor.
  • Spre deosebire de modelele permisive sau autoritare, posibilitatea unui "stil democratic" de parenting si educatie deschide calea copilului sa inteleaga si sa participe la normele de coexistenta.
  • Pe masura ce copilul isi castiga increderea datorita respectului primit din partea parintilor, el dobandeste o eficacitate mai mare. Adica, va sti cum sa puna in practica ceea ce invata in diferite domenii.
  • Exista o scadere clara a comportamentelor antisociale la micuti si adolescenti, adica copiii dobandesc controlul de sine.
  • Stresul parental este redus. Frica de esec ca parinti sau sentimentul de vinovatie dispar atunci cand fiecare pas in educatie se bazeaza pe empatie, respect, incredere si reguli clare.

Beneficiile parintilor pozitivi incep sa fie percepute imediat, in interactiunile zilnice din cadrul gospodariei. Stilul democratic, regulile clare si lipsa oricarui tip de violenta deschid un orizont luminos, nu numai pentru acei copii bine ingrijiti, ci pentru intregul mediu.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Parenting Parenting acum Parenting democratic

Articole recomandate

Citeste si despre