Ar trebuie să păstram secretele pe care ni le spun copiii?

/ / Modificat: 2022-04-19
Ar trebuie să păstram secretele pe care ni le spun copiii?

Un secret este definit ca fiind un lucru care este ținut ascuns cu grijă. În general, toți oamenii, inclusiv copiii, au un secret sau două. Vorbim despre lucruri intime, pe care nu ne place să le împărtășim cu alții sau pe care le facem doar cu câteva persoane, într-un act de încredere.

Atunci când mărturisim un secret, o facem în speranța că cealaltă persoană nu va spune nimănui, pentru că avem încredere în ea. Poate că vi s-a întâmplat și vouă, uneori, cu copiii voștri, care vă spun "este un secret, nu trebuie să spui nimănui". 

Ar trebui să păstrăm secrete față de copii? Ca în orice situație, nu există un răspuns unanim, definitiv și "mai corect decât altul"; prin urmare, trebuie să evaluăm fiecare situație și fiecare caz în parte. 

Există persoane care cred că micuţii nu ar trebui să aibă secrete, iar alții care cred că au tot dreptul să le aibă și că aceste secrete ar trebui să fie în siguranță.

Adevărul este că, așa cum am spus, cu toții avem lucruri pe care ne place să le păstrăm private, și asta este bine.

Cu toate acestea, în cazul copiilor trebuie să ținem cont de unele considerații prealabile. 

Dreptul la viață privată

De asemenea, copiii au dreptul la propria intimitate și trebuie să ne gândim că, dacă decid să ne împărtășească un secret, este pentru că au încredere în noi. Iar această încredere merită să fie răsplătită.

Faptul că au încredere în noi ca "păstrători ai secretelor lor", ceva care pentru ei este cu siguranță ca o comoară, este o veste bună.

Înseamnă că am cultivat această încredere cu ei. Cu toate acestea, va trebui să ținem cont de tipul de secret pe care ni-l mărturisesc, atunci când ne gândim dacă trebuie sau nu să-l păstrăm.

"Majoritatea relațiilor bune se bazează pe încredere și respect reciproc.

-Mona Sutphen

Ar trebui să ne gândim întotdeauna la interesul superior al copilului atunci când acesta ne spune anumite lucruri. Deci, în funcție de secret, vom fi sinceri cu ei și le vom explica că este mai bine să le spunem sau nu.

Există lucruri care pot fi "păstrate" (lucruri care sunt importante pentru ei, dar care nu le pot face rău; de exemplu, faptul că le place un băiat din clasa lor, că și-au uitat geaca la școală sau că într-o zi nu și-au făcut temele).

Cu toate acestea, există probleme mult mai sensibile care uneori trebuie "scoase la lumină" (cu ei) și discutate în mod deschis, fără tabuuri.

Tipuri de secrete

Vorbim despre subiecte grave, sau despre subiecte care implică terțe părți, care le-ar putea face rău sau care sunt periculoase...; de exemplu, faptul că au suferit abuzuri sexuale, ceva foarte grav.

În acest caz, trebuie să-i spunem copilului nostru că acest subiect este important de discutat, întotdeauna cu scopul de a-l ajuta.

Pe de altă parte, există și excepții de secrete pe care ar trebui să le păstrăm: de exemplu, atunci când organizăm o petrecere surpriză pentru mama sau tata în familie, sau când vrem să cumpărăm un cadou de ziua lui sau a ei etc.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre