De ce al doilea copil este mai rebel si mai neascultator fata de primul

/ / Modificat: 2019-02-21
De ce al doilea copil este mai rebel si mai neascultator fata de primul

"Am educat toti copiii la fel, dar fiecare se comporta in mod diferit", este o expresie pe care o folosesc mamele destul de des, ca pe o scuza, atunci cand unul dintre copii este mai razvratit, indisciplinat sau agresiv cu alti copii. Totusi, cercetatorii spun ca nu poti sa-ti educi toti copiii la fel.

Poate ca iti mentii aceeasi filosofie sau reguli generale, dar pentru fiecare dintre copii ai cerinte diferite si ii tratezi diferit.

Intotdeauna fratii mai mari au mai multe responsabilitati si sunt mai disciplinati, iar cei mici sunt mai rebeli, nelinistiti, obraznici sau neascultatori.

Personalitatea celui de-al doilea copil

Cercetatorii spun ca ordinea nasterii conteaza si influenteaza dezvoltarea personalitatii copilului. Este vorba despre teoria ordinii, descrisa de nenumarati psihologi din secolul trecut.

Si spune ca parintii au roluri diferite, cu fiecare dintre copii:

- Cu primul suntem incepatori, totul este nou, primeste intreaga noastra atentie, suntem superprotectivi, il rasfatam, ne facem griji, temeri, gresim ... De asemenea, suntem mai exigenti cu primul, mai fermi si mai stricti.

- Cu cel de-al doilea, ne relaxam. Deja stim ca atunci cand are febra de 37,5° nu trebuie dus la camera de garda sau nu se intampla nimic daca micutul cade in parc. Avem mai multi copii si mai mult de lucru de facut, astfel incat cerem mai mult de la primul, in timp ce cel mic scapa de multe reguli si sarcini.

Asta il face pe cel de-al doilea copil sa fie:

  • mai rebel: este, totusi, un mod de a atrage atentia de la fratele sau mai mare, care este principalul sau rival. Este posibil ca el sa-si ceara propriul spatiu in casa, ceea ce il face sa fie mai razvratit sau sa vrea sa "sparga" regulile pentru a lupta impotriva a ceea ce s-a stabilit acasa.
  • mai rasfatat: este considerat mai mic pentru mult timp, in timp ce cel mare trebuie sa-si asume sarcina de ingrijire a fratilor sai. Daca este si ultimul copil, parintii isi doresc sa nu creasca, pentru ca raman fara copii mici in casa.
  • indisciplinat: parintii sunt mai stricti cu copiii mai mari si cer de la ei mai mult, astfel incat cel mic sa se simta confortabil intr-un mediu in care este solicitat mai putin si prin urmare, va da mai putin.
  • neascultator: de obicei este acceptat faptul ca fiind cel mai mic, poate sari peste anumite obligatii.

In orice caz, si in ciuda tuturor teoriilor si cartilor scrise despre ordinea nasterii, este adevarat ca este o relatie de probabilitate, nu de cauza si efect, asa cum spun unii psihologi.

Aceasta inseamna ca al doilea copil nu este obligatoriu sa fie este mai razvratit, indisciplinat sau neascultator, dar posibilitatea de a avea o astfel de atitudine creste.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Educatia copiilor Al doilea copil Crestere al doilea copil

Articole recomandate

Citeste si despre