Alti copii isi bat joc de copilul tau? Cum il inveti sa faca fata unei astfel de situatii

/ / Modificat: 2020-07-13
Alti copii isi bat joc de copilul tau? Cum il inveti sa faca fata unei astfel de situatii

Fenomenul de bullying este tot mai intalnit in randul copiilor de orice varsta, dar si in randul adolescentilor. Oricat si-ar dori un parinte sa-si protejeze copilul de agresiuni este practic imposibi. Cea mai buna solutie este insa sa-l inveti pe copil cum sa faca fata fenomenului de bullying.

Bullyingul, chiar si sub forma de tachinare, isi poate pune serios amprenta asupra dezvoltarii copiilor. Cu atat mai mult cu cat unii copii sunt mai usor de impresionat decat altii si iau totul personal. La fel de important este insa sa ii invatam sa fie toleranti si sa nu devina chiar ei agresorii.

Bullyingul nu se refera doar la a fi agresiv fizic, ci si la agresivitate verbala. Chiar si in contextul in care bullyingul pare doar o tachinare, aceasta poate lasa urme adanci in viata copiilor. De aceea este foarte important sa-i invatam pe copii sa aiba incredere in ei si sa nu asculte tot ce le spun alte persoane, mai ales persoanele care au tendinta spre agresivitate.

Stiai ca un copil care acasa este ridicularizat de parinti este mult mai susceptibil de a deveni tinta agresorilor?

Invata-ti copilul cum sa faca fata unei situatii de abuz

Unii copii pot depasi momentele in care sunt ridicularizati de alti copii sau chiar de adulti, insa pentru altii aceste probleme persista si le afecteaza iremediabil stima de sine. Asadar, oricare ar fi motivul pentru care un copil cade prada bullingului este important sa stie cum sa actioneze si cum sa gestioneze situatia. Un copil sanatos emotional va putea depasi cu usurinta tachinarile, fara sa-l afecteze pe termen lung.

Pentru ca un copil sa nu cada prada agresiunilor continue si sa nu fie afectat de acestea trebuie invatat de acasa sa aiba incredere in sine si sa nu plece urechea la oricine are ceva de spus despre el. De asemenea, este foarte important ca un copil sa fie respectat de parinti, sa fie lasat sa aiba propriile pareri si opinii si, cel mai important, sa nu fie comparat cu alte persoane.

Un copil pot face fata tachinarilor cu atitudinea lui sau folosind cuvinte inteligente. Putini au insa aceasta abilitate de a evita ironiile agresorilor, la varste fragede. In schimb, poate invata sa-i ignore pe agresori, care, in cele din urma, il vor lasa in pace.

Cu toate acestea, daca simti ca cel mic este lipsit de aparare impotriva acestui tip de agresiune, fie ca este agresat la scoala, pe strada, sau chiar de prieteni ori de frati trebuie sa il inveti ca doar cu incredere deplina in propriile forte poate depasi aceste momente si, in acelasi timp, sa fii acolo pentru el, ori de cate ori are nevoie de un sfat sau de o consolare.

Iata cativa pasi pe care trebuie sa-i urmezi in situatia in care copilul este tinta frecventa a agresorilor:

1. Afla care este motivul pentru care copilul este tachinat. Poate exista un motiv clar si il poti ajuta sa treaca cu mai multa usurinta peste acel lucru.

2. Asigura-te ca nu are legatura cu atitudinea sa. De exemplu un copil nerespectuos poate cadea capcana agresiunilor.

3. Nu uita sa-i arati constant ca-l iubesti si ca il apreciezi pentru tot ceea ce face.

4. Invata-l ca exista lucruri mai importante de apreciat la scoala si ca poate intalni copii buni, alaturi de care poate lega prietenii frumoase si sanatoase.

5. Incurajeaza-l sa-si faca prieteni printre copiii cuminti. Astfel, daca nu va mai fi singur va fi mai protejat de atacurile agresorilor.

6. Sfatuieste-l sa ceara ajutor daca are nevoie, fie ca apeleaza la tine sau la profesori.

7. Exerseaza acasa, alaturi de copil, modalitati de a face fata agresiunilor. Astfel il poti invata cum sa actioneze, ce cuvinte sa foloseasca si va invata cum sa reactioneze corect in situatii dificile.

Sursa: https://eresmama.com/

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre