9 lucruri marunte care au o importanta majora pentru copilul tau

/ / Modificat: 2021-05-10
9 lucruri marunte care au o importanta majora pentru copilul tau

Gesturile marunte sunt cele care conteaza cel mai mult. Acest lucru este valabil nu doar in viata adultilor, ci mai ales in viata copiilor. Copiii sunt atenti la tot ce se intampla in jurul lor si la tot ce spun parintii, chiar daca uneori pare ca nu sunt atenti.

Tocmai de aceea, lucrurile marunte pe care le faci sau le spui au o amprenta deosebita asupra dezvoltarii copilului. Anumite actiuni, aparent nesemnificative pentru adulti, sunt extrem de valoroase pentru cei mici.

Gesturi mici cu importanta majora pentru copii

Iti petreci ore in sir muncind pentru a-i oferi copilului tot ce are nevoie. Cu toate acesta, pentru copii mai importante sunt gesturile marunte, lucrurile pe care le spui sau le faci fara sa-ti dai seama de impactul puternic pe care il au. Gesturile care ii atrag atentia, care il fac sa vada ca ii iubesti si ca il respecti, il ajuta sa-si consolideze personalitatea si sa se dezvolte armonios.

1. Ii citesti inainte de culcare

Cititul inainte de culcare este un lucru aparent banal, insa are o importanta deosebita asupra dezvoltarii copilului. Citindu-i seara de seara copilul va invata sa iubeasca lectura atat la varsta scolara cat si la maturitate. In plus, acest lucru intareste relatia dintre parinte si copil.

2. Nu-l grabesti sa mearga la culcare

De multe ori, seara, parintii sunt epuizati si isi doresc doar sa doarma. Acest lucru ii poate face sa-l zoreasca pe copil sa se culce mai devreme. Copiii, in special copiii mici, au nevoie de un parinte alaturi pana adoarme, mai ales daca doarme in camera lui. In acest fel nu apare anxietatea de separare si copilul se va simti in siguranta si ocrotit. In schimb, daca il grabesti pentru ca esti obosit sau iti doresti un moment pentru tine, nu vei face decat sa il agiti, sa ii creezi o stare de incertitudine si sa il faci sa adoarma mult mai greu.

3. Il tii de mana cand isi doreste

De multe ori copiii vin sa isi tina parintii de mana, mai ales daca se afla intr-un alt mediu, necunoscut pentru ei. Este important ca in momentul in care copilul tau isi doreste sa se simta protejat sa nu il respingi ci sa ii oferi sprijinul de care are nevoie. Chiar daca ai prefera sa se joace si sa ai parte de un moment de liniste, tine-l de mana si vorbeste cu el calm. Afla ce il sperie, ce il face sa se simta nesigur si asigura-l ca esti intotdeauna langa el.

4. Nu te superi cand vrei sa-l pupi te respinge

Fie ca sunteti doar voi doi, sau exista si alte persoane in jur, copiii au momente in care nu vor sa fie tinuti in brate sau pupati de parinti. In astfel de momente parintele se simte deseori jignit. Trebuie sa tii cont ca, indiferent de varsta, copilul are nevoie de momente in care sa nu se simta cocolosit sau pupat. Iar pe masura ce creste aceste momente vor fi tot mai dese, mai ales cand sunt de fata si alte persoane. Este o etapa normala in dezvoltarea lor.

5. Ai o atitudine pozitiva

Cand tu ai o atitudine pozitiva fata de viata, la fel va avea si copilul tau. Daca tu spui “Iar e luni maine. Iar trebuie sa merg la munca”, va invata sa priveasca acest lucru ca pe o corvoada. Va gandi la fel cand va merge la scoala, dar si mai tarziu in viata, cand va deveni adult si va merge, la randul lui, la munca. In schimb, daca spui “Ce zi frumoasa va fi maine! Vom putea face lucruri noi si interesante, eu la munca, tu la scoala/gradinita”, copilul va privi cu entuziasm acest lucru. O atitudine pozitiva este extrem de importanta in viata copiilor.

6. Nu ii recompensezi pentru notele bune

Sa inveti copilul ca primeste o jucarie daca ia o nota buna la scoala, pentru a-l motiva sa invete, este una dintre cele mai mari greseli. Copilul va invata doar ca trebuie sa-l recompensezi pentru fiecare nota, iar in momentul in care nu vei mai face acest lucru nu va mai dori sa invete. Cel mai bine este sa-i explici de ce este important sa invete si ce se intampla cand nu invata. Motiveaza-l petrecand duminicile impreuna, facand activitatile favorite si relaxandu-va pentru a avea energie intreaga saptamana.

7. Incalca, din cand in cand, propriile reguli

Regulile au un rol important in viata copiilor. Exista insa momente in care acestea pot fi incalcate, fara a deveni un obicei. De exemplu, daca cel mic se simte stresat cu privire la un test pe care urmeaza sa-l dea a doua zi, desi a invatat si stie totul foarte bine, il poate ajuta sa se relaxeze un film sau un desen animat. Chiar daca regula impusa este sa se uite la televizor doar in weekend, dupa ce isi termina toate temele, in astfel de momente poti face mici exceptii.

8. Te uiti la el cand ii raspunzi la intrebari

Este important ca in momentul in care copilul iti pune intrebari si vorbeste cu tine sa ii acorzi atentie. Chiar daca muncesti de acasa si te intrerupe cu o intrebare, acorda-ti cateva secunde pentru a-ti lua ochii din calculator si a-i raspunde politicos la intrebare, fara sa-l repezi. Copilul se va simti apreciat si va sti ca jobul tau nu este mai important decat el, chiar daca iti petreci multe ore in fata calculatorului.

9. Inveti si tu de la ei

Chiar daca esti adult nu inseamna ca nu ai ce invata de la copii. Desigur, nu ne referim la personajele lor preferate, ci trebuie sa inveti ceea ce functioneaza pentru fiecare copil in parte, mai ales daca ai doi sau mai multi. De exemplu, daca unul dintre copii este mai independent, nu trebuie sa ii tratezi pe toti la fel. Altii pot avea nevoie de mai multa atentie. Totodata, trebuie sa inveti sa nu ii etichetezi, oricat de dificil ar parea cest lucru in unele momente. Este foarte important sa respecti nevoile copiilor si sa le intelegi personalitatea.

Sursa foto: pexels.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre