8 moduri prin care poti sa-ti disciplinezi copilul fara sa-l bati

/ / Modificat: 2019-02-26
8 moduri prin care poti sa-ti disciplinezi copilul fara sa-l bati

Bataia este unul dintre cele mai discutate subiecte de educatie parentala. Desi cei mai multi pediatri si experti in parenting condamna bataie, marea majoritate a parintilor, din intreaga lume, recunosc ca isi mai bat copiii.

Pentru multi parinti, bataia este vazuta ca cel mai rapid si mai eficient mod de a schimba comportamentul copilului. Si adesea functioneaza pe termen scurt. Dar, studiile arata ca pedeapsa corporala are consecinte pe termen lung pentru copii.

 

8 moduri de disciplina fara bataie

Daca esti in cautarea unei alternative la bataie, mai jos gasesti 8 moduri de a-ti disciplina copilul fara sa folosesti pedeapsa fizica.

1. Time-out

Lovirea unui copil pentru un comportament necorespunzatoare (in special pentru agresiune) ii va transmite acestuia un mesaj ambiguu. Copilul tau se va intreba de ce este in regula ca tu sa-l lovesti, dar nu este in regula ca el sa-si loveasca sora.

Plasarea copilului in time-out poate fi o alternativa mult mai buna. Cand este facut corect, time-out ii invata pe copii cum sa se calmeze singuri, ceea ce reprezinta o abilitate utila in viata.

Dar pentru ca time-out sa fie eficient, copiii trebuie sa petreaca mult timp de calitate cu parintii lor. Apoi, cand sunt eliminati din situatie, lipsa de atentie va fi inconfortabila si acel disconfort le-ar putea aminti sa se comporte mai bine in viitor.

2. Retrage-i privilegiile

Desi o bataie la fund dureaza cateva secunde, luarea unui privilegiu doare mai mult timp. Retrage-i dreptul de a folosi pentru ziua respectiva televizorul, jocurile video, jucaria preferata sau sa participe la o activitate distractiva. In felul acesta isi va aminti sa nu mai repete acea greseala.

Explica-i foarte clar cand pot fi recuperate privilegiile. De obicei, 24 de ore sunt suficient de lungi pentru a-ti determina copilul sa invete din greseala lui.

Ai putea sa-i spui: "Ai pierdut dreptul de a te uita la televizor pentru restul zilei, dar poti sa-l castigi maine, strangandu-ti jucariile de prima data cand te rog."

3. Ignora abaterile disciplinare usoare

Ignorarea selectiva poate fi mai eficienta decat bataia la fund. Aceasta nu inseamna ca ar trebui sa te uiti in cealalta parte cand copilul tau face ceva periculos sau necorespunzator. Dar poti sa ignori comportamentul care cauta atentia.

Atunci cand copilul tau incearca sa-ti atraga atentia prin smiorcaiala sau plans, nu-i da atentie. Uita-te in alta parte, pretinzand ca nu-l poti auzi si nu-i raspunde.

Apoi, atunci cand te intreaba frumos sau se comporta bine, intoarce-ti atentia spre el. In timp, el va invata ca un comportamentul politicos este cel mai bun mod prin care poate sa-si satisfaca nevoile.

4. Invata-l noi abilitati

Una dintre principalele probleme cu bataia este ca nu va invata copilul cum sa se comporte mai bine. Sa-ti lovesti copilul pentru ca ti-a facut un tantrum temperamental in magazin, nu-l va invata cum sa se calmeze data viitoare cand este suparat.

Copiii pot avea beneficii daca invata cum sa-si rezolve problemele, cum sa-si gestioneze emotiile si cum sa faca compromisuri. Cand parintii ii invata aceste abilitati, pot reduce foarte mult problemele de comportament. Utilizeaza disciplina care are drept tinta invatarea, nu pedepsirea.

5. Prezinta-i consecintele logice

Consecintele logice sunt o modalitate excelenta de a ajuta copiii care se confrunta cu probleme specifice de comportament. Consecintele logice sunt legate in mod specific de un comportament necorespunzator.

De exemplu, daca micutul tau nu vrea sa manance la cina, nu-i da voie sa ia o gustare inainte de culcare. Sau daca refuza sa-si stranga masinutele, nu-i permite sa se joace cu ele pentru restul zilei.

Legarea consecintei direct la problema de comportament ii ajuta pe copii sa vada ca alegerile lor au consecinte directe.

6. Unda verde consecintelor naturale

Consecintele naturale permit copiilor sa invete din propriile greseli. De exemplu, daca copilul tau nu vrea sa poarte o jacheta, lasa-l sa iasa afara si sa vada cat ii este de frig - atata timp cat este sigur sa faca asta.

Foloseste consecintele naturale atunci cand crezi ca micutul tau va invata din propriile greseli. Monitorizeaza situatia pentru a te asigura ca pustiul tau nu se expune vreunui pericol.

7. Recompenseaza un comportament bun

In loc sa-i dai copilului una la fund pentru comportament necorespunzator, recompenseaza-l pentru un comportament bun. De exemplu, daca pustiul tau se bate deseori cu fratele sau mai mic, stabileste un sistem de recompense care sa-l motiveze sa se inteleaga mai bine cu el.

Oferirea unui stimulent pentru un comportament bun poate schimba rapid o atitudine nepotrivita. Recompensele ii ajuta pe copii sa se concentreze asupra a ceea ce trebuie sa faca pentru a castiga privilegii, mai degraba decat sa sublinieze comportamentul neadecvat pe care ei ar trebui sa-l evite.

8. Lauda un comportament bun

Poti sa previi problemele de comportament ale copilului tau surprinzand momentele in care se poarta frumos. De exemplu, atunci cand se joaca frumos cu fratele sau, nu lasa sa treaca acest lucru neobservat si spune-i: "Astazi faci o treaba foarte buna impartind jucariile cu fratiorul tau. Bravo!"

Cand sunt mai multi copii in camera, acorda cea mai mare atentie si lauda-l pe cel care respecta regulile si se comporta bine. Atunci cand si celalalt copil incepe sa se comporte frumos, acorda-i lui atentie si lauda-l pentru felul in care se poarta.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Disciplina Educatie Pedeapsa Bataie copii

Articole recomandate

Citeste si despre