7 responsabilitati esentiale ale parintilor

/ / Modificat: 2019-03-21
7 responsabilitati esentiale ale parintilor

Responsabilitatile esentiale ale parintilor nu reprezinta doar furnizarea bunurilor economice pentru copii.

Exista si alte indatoriri, la fel de importante, pe care oamenii le dobandesc atunci cand decid sa aiba un micut. Desi nu exista un ghid exact pentru educarea corecta a copiilor, exista criterii care ajuta la stabilirea prioritatilor.

Daca s-ar rezuma intr-o singura propozitie, sarcina principala a parintilor este aceea de a proteja drepturile si indatoririle copiilor. Acest lucru se realizeaza prin luarea deciziilor constiente care se concentreaza asupra bunastarii familiei, in special a micutilor.

Care sunt responsabilitatile esentiale ale parintilor?

1. Asigurarea unui mediu sigur si fericit

Prima responsabilitate este sa se asigure ca micutii se dezvolta intr-un mediu sanatos si stabil. Petrecerea timpului de calitate, asigurarea unei diete bune si practicarea activitatilor recreative fac parte din acest aspect. In acest sens, este important sa se clarifice ca locuinta ar trebui sa fie un spatiu in care sa ai intimitate, atunci cand ai nevoie.

2. Iubirea neconditionata

Parintii sunt obligati sa-si corecteze copiii pentru comportamente inadecvate. Aceste masuri ii ajuta sa devina adultii de luat in seama si empatici, care stiu sa adere la norme si sa convietuiasca intr-un mediu sanatos. Foarte important este sa te asiguri ca micutii se simt la fel de iubiti si respectati, chiar daca nu iau in seama recomandarile si sugestiile oferite de tine.

3. Grija si protectie

Siguranta copiilor este una dintre responsabilitatile esentiale ale parintilor. Astfel, micutii trebuie sa fie pregatiti pentru pericolele cu care se pot confrunta. Nu-i poti inchide intr-o bula de sticla pentru a evita suferinta, dar daca ii inveti sa se apere, vor fi mai putin vulnerabili.

4. Monitorizarea starii de sanatate

Prin sanatate nu se intelege doar dimensiunea fizica a copiilor, ci este esential sa ai grija de starea lor emotionala. In timpul copilariei, baza dezvoltarii este foarte importanta, astfel incat asistenta medicala de calitate in primii ani va garanta ca acest proces are loc intr-o maniera adecvata si in timp util.

5. Consolidarea stimei de sine

Stima de sine incepe sa se manifeste din primele luni ale vietii. Copiii sunt vazuti prin ochii parintilor si conceptul lor de sine este construit pe tratamentul si limbajul pe care le primesc.

Invata-i sa se iubeasca, sa se respecte, sa se autocritice, fara pedespse si severitate excesiva. In felul acesta, vor invata sa-si recunoasca greselile si sa incerce sa actioneze asertiv in viitor.

6. Stabilirea limitelor si respectarea regulilor

Acesta este, probabil, unul dintre aspectele cele mai complicate pentru parintii din ziua de astazi. Nu este confortabil sa stabilesti reguli si sa arati uneori raufacatorul, dar este esential sa-ti instruiesti copiii.

Disciplina pe care o predai in primii ani de viata este materia prima a succesului de care va avea parte in viitor. Normele permit dezvoltarea tolerantei fata de frustrare.

7. Bun model de comportament

Daca vrei sa-i faci pe copiii tai sa se comporte intr-un anumit fel, cel mai bun mod este sa invete de la tine. Exemplul este intotdeauna un invatator mai bun decat cuvantul, si o actiune vorbeste de la sine despre valorile care au fost cultivate. Fii genul de persoana pe care doresti sa o vezi in copiii tai cand vor ajunge la maturitate.

Concluziile privind responsabilitatile esentiale ale parintilor

Desi exista multe alte aspecte carora trebuie sa le acorzi atentie, acestea sunt responsabilitatile esentiale ale parintilor pentru formarea copiilor. Cu aceste actiuni consecvente vei realiza ca micutii au o dezvoltare sanatoasa si echilibrata si vor construi fundatii solide pentru maturitate.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Responsabilitate Responsabilitati parinti Parenting

Articole recomandate

Citeste si despre