7 greseli ale parintilor care ii impiedica pe cei mici sa invete

/ / Modificat: 2021-06-03
7 greseli ale parintilor care ii impiedica pe cei mici sa invete

Parintii joaca un rol esential in modul in care copiii vor reusi sa invete la scoala. In functie de modul in care parintii gestioneaza acest lucru copilul poate deveni productiv, motivat si poate invata singur.

Insa, de multe ori parintii, din dorinta de a-i ajuta pe cei mici, fac greseli care duc la demotivarea copiilor, la lipsa acestora de atentie si la lipsa de interes fata de scoala. Este normal ca micutilor sa nu le placa toate materiile, insa modul in care parintii gestioneaza provocarile care apar in viata copiilor in timpul scolii isi va pune amprenta asupra modului in care micutii vor percepe si vor actiona cand vine vorba de invatat si facut teme.

Iata care sunt cele mai frecvente greseli pe care le fac parintii din dorinta de a-i ajuta pe cei mici, dar le fac mai mult rau:

1. Fac temele copiilor. De multe ori parintii, aproape fara sa-si dea seama, ajung sa faca temele copiilor. Este mai usor si mai rapid sa le oferim copiilor raspunsurile la intrebarile pe care nu le stiu decat sa-i ajutam sa gaseasca singuri raspunsul. Aceasta este una dintre cele mai mari greseli, deoarece duce la demotivarea copiilor si la lispa de interes fata de scoala. Copiii trebuie motivati sa invete singuri, sa-si rezolve singuri problemele si sa-si faca temele fara sa ceara ajutorul parintilor.

2. Ignorarea metodelor de invatare predate la scoala. De multe ori parintii nu tin cont de modurile de predare din scoala, mai ales cand vine vorba de matematica. Aici exista exercitii care se pot rezolva prin mai multe metode. Cand parintele refuza sa-i arate copilului cum sa rezolve o problema in modul in care i se cere la scoala, ci il invata sa o rezolve in alt mod, nu numai ca il debusoleaza pe copil, dar nici nu-l ajuta sa invete. Acesta va ajunge sa nu inteleaga metoda predata la scoala si ii va fi tot mai greu sa inteleaga problemele care vor urma.

3. Cer prea multe de la copii. Adesea parintii pot fi excesivi in cerinte. Le cer copiilor sa ia cele mai bune note, sa fie cei mai buni din clasa sau din scoala, sa nu ia note mai mici de 9, etc. Acest comportament nu este deloc unul sanatos si nu il ajuta pe copil sa invete cu placere ci din frica. In plus, copiii crescuti de astfel de parinti ajung sa sufere de anxietate si chiar depresie.

4. Nu acorda atentie activitatilor scolare. Exista si parinti care se afla la capatul opus. Nu ii intereseaza ce face copilul la scoala, ce note ia, nu merge la sedinte si nici nu se asigura ca cei mici isi fac temele. De cele mai multe ori, copiii crescuti de astfel de parinti sunt cei care au cele mai multe probleme la scoala si iau cele mai mici note. De asemenea, abandonul scolar este mult mai mare in cazul acestora.

5. Folosirea temelor ca pedeapsa. Temele nu sunt o pedeapsa si nu trebuie sa fie percepute ca atare de catre copii. Cand parintele isi ameninta constant copilul cu teme in plus si il pune sa lucreze excesiv dupa scoala, nu va duce la o mai buna performanta a copilului. Din contra! Copilul va fi mai obosit, mai stresat si nu va avea incredere in el.

6. Il lauzi cand nu este cazul. Laudele sunt bune, insa nu in mod excesiv, si cu atat mai mult nu atunci cand nu sunt necesare. Din dorinta de a nu-si supara copiii, unii parinti ajung sa-i laude chiar si atunci cand iau o nota mica sau fac un exercitiu gresit. Acest comportament nu face decat sa-i transmita copilului ca nu trebuie sa invete mai mult.

7. Fac totul sa se invarta in jurul studiului. Scoala si studiul sunt extrem de importante, insa nu sunt totul in viata. Asta nu inseamna insa ca trebuie sa vorbiti constant doar despre scoala si sa reduceti totul la acest capitol. Este important sa acordati atentie si altor activitati si sa inveti copilul cum sa se dezvolte emotional si sentimental, dar si cum sa se recreeze dupa ce termina temele.

Sursa foto: pexels.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre