6 FRAZE pentru a CALMA un copil furios

/ / Modificat: 2020-05-05
6 FRAZE pentru a CALMA un copil furios

Copiii, ca si adutții, au si ei zile proaste. Uneori se enerveaza, urla si lovesc. Iar parintii, de multe ori, nu stiu cum sa gestioneze aceste crize.

Ei au tendinta sa raspunda la fel, suparandu-se si urland. Insa nu fac altceva decat sa inrautateasca lucrurile, nu sa le rezolve. Dar exista modalitati care te ajuta sa calmezi copilul.

Ce fraze sa folosesti pentru a calma un copil furios?

Cuvintele pot rani sau vindeca. Ele pot fi magice si, in functie de tonul pe care il folosesti, te pot ajuta sa opresti o criza de furie a copilului tau. Comunicarea este unul dintre cele mai importante lucruri in orice relatie.

1. "Sa ne linistim amandoi, bine?"

Sigur s-a intamplat ca micutul tau sa tipe sau sa loveasca in fata altor persoane. Si cel mai probabil furia ta a crescut, insotita de rusine din cauza comportamentului micutului. Iar episodul s-a incheiat cu tine tapand la el, luandu-l de brat si ducandu-l intr-un loc ferit de ochii lumii.

Ceea ce copilul are nevoie sa inteleaga in aceasta situatie este ca trebuie sa tragi aer in piept si sa spui: "Si eu sunt foarte nervoasa, dar amandoi ne vom calma." Astfel, cel mic simte ca il intelegi si ca vrei sa-l ajuti.

2. "Impreuna vom gasi o solutie ca sa fie bine pentru tine"

In multe ocazii, copiii se enerveaza si sunt suparati, deoarece sunt frustrati cand vad ca incearca sa faca ceva si nu le iese. Daca in acel moment ii spui fraze de genul: "Nu ai incercat suficient" sau "Nu plange si incearca din nou," nu il ajuti sa gestioneze acea manie, ci doar inrautatesti situatia.

In astfel de situatii cel mic  are nevoie de cuvinte de incurajare, motivare si incredere. Daca te implici si te oferi sa-l ajuti pentru a-si imbunatati performanta, furia va disparea.

3. "Si eu ma enervez, dar ma exprim intr-un alt mod"

Cand aude aceasta fraza, micutul tau simte ca empatizezi cu el. Este suparat si vrea sa arate asta, dar trebuie sa-i atragi atentia ca trebuie sa o faca intr-un alt mod. Nu-i spune ca se comporta ca un bebelus.

Fa-l sa inteleaga ca este normal sa fie furios, dar trebuie sa invate sa se manifeste intr-un alt mod. Propune-i sa va relaxati impreuna, sa desenati sau sa jucati un joc.

4. "Daca imi spui calm si fara sa tipi, voi intelege mai bine"

Daca copilul, cand este furios, reactioneaza tipand la tine, cu siguranta te vei enerva, dar nu este bine sa intri in jocul lui. Cel mai bine este sa incerci sa-l faci sa inteleaga ca vorbind in acest fel nu-l poti intelege. Este important sa te linistesti si sa-i vorbesti calm.

5. "Esti foarte suparat, nu? Si daca iti dau o super imbratisare care vindeca totul?"

Uneori, copiii, au si ei zile proate si se enerveaza din orice. Pana la urma, totul sfarseste cu o mare criza de nervi si chiar nu stii de ce.

Intr-o astfel de situatie, el nu cere decat intelegerea si dragostea ta si ii poti spune ca ai solutia magica: o super imbratisare care vindeca totul.

6. "De ce iti arunci jucariile? Nu-ti mai plac? Esti suparat pe ele?"

Multi copii, cand sunt suparati, arunca totul in jurul lor, de obicei jucariile. In acel moment s-ar putea sa te enervezi foarte tare si il certi, dar incearca sa eviti asta.

Cel mic este furios si probabil nu stie de ce. Are nevoie de cineva care sa il faca sa realizeze ca acest comportament nu este corect. Cu aceasta fraza, il vei face sa-si dea seama ca jucăriile nu i-au facut nimic si ca nu sunt de vina pentru furia lui. Si nu ar trebui sa se razbune pe ele.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre