Temperamentul unui copil PREZICE caracterul sau 20 de ani mai tarziu, potrivit cercetatorilor

/ / Modificat: 2020-05-05
Temperamentul unui copil PREZICE caracterul sau 20 de ani mai tarziu, potrivit cercetatorilor

Temperamentul este caracterul, modul de a fi sau de a reactiona al oamenilor. Temperamentul in timpul copilariei poate servi drept baza a personalitatii noastre 20 de ani mai tarziu.

Acest lucru este mentionat intr-un studiu recent realizat de Institutul National al Sanatatii Mintale din Statele Unite, care evidentiaza natura caracterului in copilarie si ofera modalitati de a-i identifica pe cei care prezinta cel mai mare risc de a dezvolta anxietate si depresie la varsta adulta.

Un copil inhibat va fi un adult introvertit

Expertii vorbesc despre un tip de temperament, numit inhibitie comportamentala, caracterizat prin comportament prudent si temator fata de persoane, obiecte si situatii necunoscute.Inhibitia comportamentala este relativ stabila de-a lungul copilariei, ceea ce implica faptul ca cei care se confrunta cu ea prezinta un risc ridicat de a dezvolta tulburari de anxietate si izolarea sociala.

Pentru a descoperi daca inhibiția comportamentala din copilarie poate prezice trasaturile de personalitate la varsta adulta, o echipa de cercetatori americani a studiat 165 de copii la varsta de patru luni, 14 luni si 15 ani. S-au intors la 26 de ani, pentru evaluari de psihopatologie, personalitate, functionare sociala si funcționalitatea lor in educatie si angajare.

Daniel Pine, autorul studiului si seful Sectiei de neurostiinta afectiva si dezvoltare a Institutului National de Sanatate Mintala din Statele Unite (NIMH) subliniaza importanta acestei cercetari ample.

"Studiul nostru a evaluat temperamentul la o varsta foarte frageda, legandu-l de rezultatele care au aparut 20 de ani mai tarziu prin diferente individuale in procesele neuronale."

Rezultatele publicate In "Proceedings of the National Academy of Sciences," au relevat faptul ca inhibitia comportamentala la varsta de 14 luni a prezis, la varsta de 26 de ani, o personalitate mai rezervata, mai putine relatii romantice si mai putina socializare cu prietenii si membrii familiei.

De asemenea, au prezis niveluri mai ridicate de internalizare a comportamentelor la varsta adulta, in special in randul celor care au prezentat semne mai mari de introversie la 15 ani.

Nathan Fox din cadrul Departamentului de Dezvoltare Umana si Metodologie Cantitativa de la Universitatea Maryland si un alt autor al studiului afirma ca rezultatele nu lasa loc de interpretari.

"Am studiat biologia inhibitiei comportamentale de-a lungul timpului si este clar ca are un efect profund care influenteaza rezultatul dezvoltarii."

Desi este un studiu foarte important, cercetatorii subliniaza ca esantionul trebuie extins.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Caracter Studiu

Articole recomandate

Citeste si despre