Pentru a creste un copil stabil emotional nu trebuie sa ai un partener. Ai nevoie doar de acest lucru

/ / Modificat: 2019-11-11
Pentru a creste un copil stabil emotional nu trebuie sa ai un partener. Ai nevoie doar de acest lucru

Multe persoane considera ca este necesar ca pentru a creste un copil stabil din punct de vedere emotional, trebuie neaparat ca figura tatalui si a mamei sa fie prezente in viata micutului. Dar realitatea este ca, daca aceste doua figuri exista, dar nu au o viata echilibrata emotional, va deprinde cel mic abilitatile de a fi fericit in viata? Cu greu, este de parere psihologul Maria Jose Roldan.

Realitatea este ca micutul nu are nevoie de ambii parinti in viata sa pentru a fi fericit. El are  de stabilitate emotionala. Cel mai important pilon pentru o buna dezvoltare emotionala este acela ca persoana care are grija de cel mic sa fie sigura pe ea, sa aiba demnitate si, mai ales, sa fie fericita cu viata pe care a ales sa o duca. Adica sa ii placa sa traiasca. Si sa-i arate si sa-i transmita aceasta fericire si copilului.

Societatea traditionala fata de realitate

Multe persoane raman ancorate intr-o societate traditionala, o societate cu valori invechite care sustine ca fericirea celui mic consta in componenta clasica a familiei: tata, mama si copil. Chiar daca parintii nu se iubesc, chiar daca se insulta unul pe celalalt, chiar daca nu stiu sa fiu parinti pentru ca nu sunt fericiti. Si care este problema? Pentru a concepe un copil este necesar sa simti suficienta dragoste pentru a-l iubi din primul moment in care il tii in brate.

Faptul ca un copil este crescut intr-o casa in care parintii nu se iubesc si chiar se poarta urat, poate fi devastator pentru dezvoltarea lui psihica. Ceea ce conteaza nu este faptul ca cel mic creste cu un tata si cu o mama. Daca este doar cu mama sau cu tatal sau, ca si cum ar fi cu amandoi, poate deveni o persoana capabila sa se bucure de viata, capabila sa creasca linistit, sa fie o persoana de succes, cu respect de sine si siguranta.

Fericirea este o cale

Primul lucru de care trebuie sa tii cont atunci cand cresti un copil este ca fericirea este o cale si, desi viata iti pune obstacole, important este sa nu te victimizezi sau sa intri intr-o gaura fara iesire, ci sa cauti solutii pentru a vedea si micutul tau aceasta forta interioara, pentru a invata de la tine. Fericirea nu va fi intotdeauna prezenta in viata ta, fericirea vine si pleaca si este necesar sa intelegi asta pentru a lupta in perioadele grele.

Copilul are nevoie de parinti care sa ii insufle valori precum respectul, abilitati precum empatia si, de asemenea, sa simta ca este iubit in fiecare zi din viata lui, dar si respectat in orice moment. Aceste lucruri il vor ajuta sa se dezvolte si sa fie puternic, cu buna stima de sine si, mai ales, sa uite uneori de el, pentru cei din jur. 

Iubeste-te pe tine, pentru a putea iubi copilul

Daca nu esti capabil sa te iubesti pe tine si sa te respecti, cum o vei face cu copilul tau? Lucreaza-ti posibilele lipsuri, astfel incat cel mic sa nu le primeasca. Trebuie sa te respecti si sa te iubesti pentru a nu cadea in capcana unei educatii toxice. A te iubi este cel mai altruist lucru pe care il poti face pentru micutul tau. Cu sau fara un partener, ceea ce conteaza este sa te iubesti si sa te respecti ca om, sa iti doresti sa iti respecti copilul si sa-i  transmiti valori bune.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Fericire Copil

Articole recomandate

Citeste si despre