Fraze pe care niciun copil nu ar trebui sa le auda vreodata de la parinti

/ / Modificat: 2022-12-02
Fraze pe care niciun copil nu ar trebui sa le auda vreodata de la parinti

Cuvintele pot fi un balsam pentru suflet, dar pot fi mai grele decat o lovitura de pumn in sufletul unui copil. Stii deja ce ar trebui sa-i spui copilului tau ca el sa creasca frumos, sa devina un OM de isprava, dar uitam uneori de acele expresii care, chiar si in gluma spuse, ranesc si lasa urme adanci pentru toata viata.

Iata ce fraze nu ar trebui sa i le spuna vreodata un parinte copilului sau. Pentru ca un parinte este supererou pentru fiul sau fiica lui, iar cuvintele care dor sunt cu atat mai greu de digerat.

„Ma innebunesti”

Expresia aceasta nu ii transmite copilului doar ca nu ai rabdare cu el, ci il si face, cumva, vinovat pentru reactiile tale necontrolate. Il faci responsabil de starea ta psihica, desi probabil motivele pentru care tu ti-ai pierdut cumpatul nu au nicio legatura cu el.

„Esti prost(?) / Termina cu prostiile!”

Asemenea calificative dureroase nu iti vor face copilul desptept peste noapte, ci il vor invata sa nu aiba niciodata incredere in el, sa intrebe atunci cand nu stie ceva, sa se desconsidere asa cum a simtit ca a fost desconsiderat acasa.

„Fratele tau/sora ta/prietenul tau cum poate?”

Comparatiile intre copii sunt cel mai nepotrivit lucru pe care il poti face. O astfel de expresie dinamiteaza stima de sine a unui copil, dar distruge si relatia cu ceilalti. Ce se intampla cu un copil care aude aceste cuvinte? Prinde dusmanie pe cei cu care este comparat. Iar asta nu ii va aduce nimic bun.

„Inceteaza cu plansul”

Plansul este o modalitate de a elibera emotiile negative. Cand acestea sunt suprimate, ele nu dispar, ci continua sa erodeze sufletul celui mic. Daca il inveti sa isi reprime sentimentele, va face acest lucru toata viata. Dar nu inseamna ca nu va simti, ci doar ca nu va recunoaste ca o face. Iar o astfel de atitudine este toxica si daunatoare.

„Nu trebuie sa ai incredere in nimeni”

Sigur ca este bine sa inveti copilul sa fie prudent cu strainii, sa incerce sa ii cunoasca pe ceilalti inainte de a investi in ei sentimente si incredere. Dar de la asta si pana la a-l invata ca toti cei din jur sunt rai sau au ganduri ascunse, e cale lunga. Crezi ca iti ajuti copilul invatandu-l sa fie sceptic? Gresit! Il inveti doar sa fie mereu singur!

„Daca faci asa ceva, mama/tata nu o sa te mai iubeasca”

Doua cuvinte: santaj emotional! O asemenea forma de manipulare este o forma de abuz asupra copilului. Il inveti pe cel mic ca nu va fi iubit decat daca se supune regulilor si dorintelor parintilor, fapt pe care mai tarziu il va translata in toate relatiile sale interumane. Cu aceste cuvinte ii spui, de fapt, copilului ca doar daca este intr-un anumit fel este demn de iubirea pe care o primeste. Iar asta este, pentru el, foarte dureros!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Fraze copii Parinti copii Comunicarea cu copilul

Articole recomandate

Citeste si despre