De ce trebuie sa ii lasi pe copii sa faca lucruri pe cont propriu

/ / Modificat: 2021-11-22
De ce trebuie sa ii lasi pe copii sa faca lucruri pe cont propriu

De cele mai multe ori, parintii sustin nu este o idee buna sa-i lase pe copii sa faca singuri diverse lucruri de teama de a nu se rani sau de a nu se simti frustrati ca nu stiu cum sa se descurce. Cu toate acestea, este important ca micutii sa fie lasati sa faca singuri diverse lucruri, adecvate varstei, pentru a invata sa fie autonomi si sa aiba incredere in propriile puteri.

In plus, parintii nu trebuie sa uite ca prichindeii sunt persoane independente si autonome, care au dreptul de a creste, de a experimenta si de a se dezvolta liber. Acest lucru nu inseamna ca micutii trebuie sa fie lasati sa faca lucruri dificile varstei sau sa periculoase, ci doar sa fie lasati sa le faca singuri. De exemplu, pot fi lasati sa manance singuri, fara ajutor, sa deseneze singuri, sa se joace singuri, etc.

Acest lucru nu inseamna insa ca nu vei fi langa ei, ci doar ca nu intervii in acest proces daca nu iti cer ajutorul. Ii poti indruma insa cu sfaturi si ii poti sustine prin vorbe de incurajare.

Beneficiile incurajarii autonomiei la copii

Sa le oferi copiilor posibilitatea de a face lucruri pe cont propriu nu inseamna altceva decat a-i insoti in dezvoltarea independentei.

In termeni practici, autonomia are numeroase beneficii pentru dezvoltarea psihologica a copiilor, printre care enumeram:

  • Copiii invata sa se descurce singuri, ceea ce are un impact important asupra sentimentului de incredere in sine si a stimei de sine.

  • In plus, se obisnuiesc de mici sa gestioneze situatiile in care incearca sa faca un anumit lucru si nu reusesc. Acest lucru ii incurajeaza sa incerce din nou si din nou pana in momentul in care le iese, obicei care le va ramane intiparit in minte pe tot parcurusl vietii, inclusiv la maturitate. Prin urmare nu vor ajunge sa abandoneze lucrurile care nu le ies din prima.

  • Devin constienti de sensul efortului depus si al responsabilitatii si inteleg ca realizarile vin in urma unei munci asidue si ca toate actiunile au consecinte.

  • Invata sa-si cunoasca abilitatile si sa-si realizeze potentialul, dar si sa doreasca sa-si imbunatateasca aceste aspecte.

Ajutandu-ti copilul in permanenta sau facand lucrurile in locul lui nu faci decat sa-l impiedici sa faca lucruri pentru el insusi, protejandu-l in exces. Acest lucru il lasa fara aparare in viata reala, devin dependenti de parinti sau, mai tarziu, de partener, si tematori.

Cum sa-ti ajuti copilul sa faca lucruri pe cont propriu

Autonomia se dobandeste inca de la varste fragede, intai prin joc, apoi prin diverse activitati pe care copipul sa le poata face singur. De exemplu pri a-l lasa sa manance singura, sau sa faca alte activitati potrivite varstei, singur. Iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa dezvolti autonomia copilului tau.

Intreba-l cum se simte

Chiar daca copilul a luat initiativa de a face un anumit lucru singur, monitorizeaza-I activitatea si intreaba-l cum se simte. Este important sa fii alaturi de el, chiar daca nu doreste ajutor, si sa il incurajezi sau sa-l indrumi prin a-i da sfaturi, nu prin a face lucrurile in locul lui.

Totodata, trebuie sa fii pregatit sa intervii in cazul in care copilul renunta. Ca si adultii, copiii isi imagineaza diverse activitati ca fiind mult mai usoare sau mai placute, insa odata ce le fac fie se plictisesc si abandoneaza, fie vor realiza ca nu le place.

Nu grabi sau forta copilul

O greseala frecventa este aceea de a forta copilul sa faca lucrurile perfect, rapid, fara greseli. Parintii actioneaza pe fondul propriilor experiente, frustrari si dorinte, insa procesul de invatare al copilului este lent, trebuie sa invete din greseli si sa faca lucrurile in ritmul propriu.

Fii alaturi de el

Indiferent de activitatea pe care o face singur, fii mereu alaturi de el si indruma-l cu explicatii atunci cand are nevoie.

De asemenea, este important ca in tot acest procecs sa il motivezi si sa il incurajezi pentru a reusi sa duca un lucru la bun sfarsit. De asemenea, este important sa-I recunosti realizarile si sa-l feliciti pentru rezultat.

Ofera-i o autonomie cat mai mare

Este important sa-I oferim copilului, inca de la varste fragede autonomie. Inca de mic poate invata sa manance singur. Deisgur, pana invata sa foloseasca cutitul va fi necesar sa-i tai alimentele in bucatele potrivite. Isi poate alege singur hainele cu indrumari, in functie de ocazie si anotimp, te poate ajuta la framantat un aluat sau poate taia biscuitii cu forme speciale. Pe masura ce copilul creste, ii poti oferi o autonomie din ce in ce mai mare.

Sursa foto: pexels.com

Articole recomandate

Citeste si despre