Cum sa-i inveti pe copii cum sa piarda si cum sa castige la jocuri si in viata

/ / Modificat: 2022-08-01
Cum sa-i inveti pe copii cum sa piarda si cum sa castige la jocuri si in viata

Copiii trebuie sa invete cum sa castige, dar mai ales cum sa piarda. Iar cel mai bun mod in care pot invata acest lucru este prin jocuri. La jocurile de societate, copiii au sansa atat de a castiga cat si de a pierde.  

Este important pentru copii sa invete de mici cum sa piarda. In acest mod, cand vor ajunge adulti, vor sti cum sa faca fata pierderilor mai importante, faca ca acest lucru sa reprezinte o tragedie.

Totusi, cum victoria pare a fi in sine un "lucru bun", de multe ori parintii uita ca este important ca cei mici sa stie sa gestioneze si victoria. Prin urmare este important ca parintii sa-i invete pe copii sa piarda, dar si sa castige. Iata cum poti face acest lucru. 

Cum iti inveti copilul sa piarda

Este important pentru copii sa relativizeze atunci cand pierd un joc. Pentru a face acest lucru, exploreaza alaturi de ei ce inseamna sa piarda. Ce conotatii asociaza copiii cu pierderea? Este ceva ce copiii percep ca fiind "rau"?

Aceasta din urma se intampla in multe cazuri; prin urmare, este important sa deslusim aceste ganduri si emotii pe care copilul le asociaza cu pierderea si sa le putem reformula. Sa le intoarcem, sa le punem la indoiala.

Pentru a face acest lucru, va trebui sa reformulam conceptul de pierdere, deoarece pierderea inseamna si castigarea unor lucruri (de exemplu, invatare, experienta etc.).

Invatarea din greseli

Fiecare greseala duce la invatare? Da, dar nu intotdeauna. Asadar, sa nu ne intoarcem la pozitivismul naiv al unor fraze de genul "se invata din orice", pentru ca nu este intotdeauna asa. Dar, uneori, asa este.

Incurajati-va copilul sa gaseasca o valoare in pierderea unui joc, un fel de invatatura sau lectie. Iar daca nu o fac, lasati-i sa o considere doar o alta experienta (care nu trebuie sa fie atat de negativa).

Invatarea de a tolera frustrarea

Exista un lucru pe care copiii il pot invata atunci cand pierd la jocuri (sau in alte situatii, concursuri...): sa tolereze frustrarea.

Frustrarea este o emotie complet naturala si valida atunci cand ceva nu merge asa cum se asteapta, iar copiii ar trebui sa o poata experimenta pentru a o gestiona fara ca aceasta sa-i destabilizeze prea mult. Ar trebui sa fie capabili sa o normalizeze si sa o integreze ca parte a emotiilor pe care le vor simti.

Astfel, este important sa transmitem acest mesaj copiilor atunci cand pierd la jocuri sau concursuri.

Cum iti inveti copilul sa castige

Insa, pe cat este de important ca micutii sa invete sa piarda, este important sa stie si sa castige.

Dar ce se intampla cand copiii castiga la jocuri? Cei mai multi parinti nu ii invata pe copii acest lucru, deoarece presupun ca toata lumea stie sa castige.

Insa, cei mici pot fi confuzi cand vine vorba de castig. Daca au castigat o data, pot considera ca sunt cei mai buni, insa trebuie sa stie ca daca au castigat un meci, acest lucru reprezinta doar atat. Castigarea UNUI meci. Asta nu garanteaza nici castigarea meciurilor viitoare si nici nu inseamna ca este cel mai bun jucator. 

Lasa-l sa se bucure de mica victorie, insa incearca sa nu o vezi ca pe ceva indispensabil pentru viata copilului. Castigarea nu il defineste, nu are nevoie de ea, desi arata o mica realizare (adica nu este vorba de a o face neimportanta).

Bucurati-va de victorie

Si asa cum spunem ca nu totul este sa castigi, victoriile pot fi si ele savurate, iar copiii simt acest lucru.

Este normal sa va bucurati, atat voi, parintii, cat si copilul. Insa, copilul trebuie sa stie ca victoria este despre munca depusa pentru a ajunge acolo si ca, pentru a se bucura de victorii viitoare trebuie sa munceasca. Acelasi lucru este valabil si la multe jocuri de strategie. Pentru a castiga, trebuie sa gaseasca cea mai buna cale de a face acest lucru, spre deosebire de jocurile de carti sau zaruri, unde totul este relativ si depinde de cum sunt cartile amestecate sau ce zaruri pica.   

FOTO: freepik.com

Articole recomandate

Citeste si despre