Cat de sanatos este sa umbli dezbracat in fata copilului

/ / Modificat: 2018-11-15
Cat de sanatos este sa umbli dezbracat in fata copilului

Este inevitabil sa nu apari, cel putin o data, dezbracata in fata copilului. Unii parinti cred ca nuditatea este ceva normal si ii ajuta pe copii sa se simta bine in propriul corp. Altii sunt de parere ca este mai bine ca parintele sa nu apara dezbracat in fata copilului, dupa ce acesta incepe sa mearga.

Este bine sau nu sa apari dezbracat in fata copilului? Parerile sunt impartite si exista argumente de ambele parti.

Corpul parintelui, lectie de anatomie pentru copil

Cand ai un bebelus sau un copil foarte mic este aproape imposibil sa mergi la toaleta sau sa faci un dus de una singura. Copilul va dori cu orice pret sa deschida usa de la baie ca sa vada ce face mama. Iar daca este acasa doar cu tine, cu siguranta copilul nu va sta singur in timp ce tu iti faci dus!

Vazadu-te ca parinte dezbracat, iti poti invata micutul sa isi accepte corpul si sa aiba o parere pozitiva despre el. De asemenea, il poti invata diferenta dintre nuditate si sexualitate.

Apoi copilul va pune, cu siguranta, intrebari despre corpul tau. Mai ales daca este de sex opus cu tine. In acest caz este recomandat sa folosesti denumirile stiintifice, anatomice, ale partilor corpului. Pentru parinti, anumite intrebari pot fi stanjenitoare, dar nu si pentru copii. Acestia vor doar sa isi cunoasca corpul si este un semn de incredere daca isi intreba parintii dezpre corpul lor sau despre organele genitale.

Ce imagine au copiii despre corp si identitatea de gen

La varsta de doi ani, copiii stiu sa spuna daca sunt fete sau baieti si dezvolta un soi de curiozitate in legatura cu genul lor. La trei ani, copiii se identifica cu adultii apartinand aceluiasi gen. Iar la 6-7 ani sunt constienti de identitatea de gen.

Tot pe la sase ani, inteleg conceptul de intimitate si nu se mai simt nici ei confortabil sa isi vada parintii dezbracati. Incep sa inchida usa cand merg la baie sau cand se imbraca. Sau refuza sa mai faca baie cu fratiorul mai mic sau se uita in alta parte daca isi vad parintele dezbracat. In jurul varstei de sase-opt ani, copiii incep sa vada organele genitale ca parti sexuale.

Cand punem capat nuditatii parinte-copil

Psihologii sunt de parere ca nuditatea dintre copil si parinte este in regula atata timp cat amandoi se simt confortabil. Iar daca incepi sa te intrebi in ce masura mai este bine sa apari dezbracata in fata copilului acesta este un semn ca nu te mai simti confortabil facand asta.

Pe masura ce creste, copilul iti poate transmite si el ca este cazul sa nu mai apari dezbracata in fata lui. Daca iti cere intimitate sau daca este tentat sa te atinga in zonele intime sau sa se zgaiasca la aceste parti, sa rada sau sa spuna prostii, este un semn ca trebuie sa pui limite in legatura cu intimitatea.

Cum ii invatam pe copii despre intimitate

Copiii este bine sa fie invatati ca exista anumite lucruri pe care nu le facem in fata celorlalti si ca exista anumite parti ale corpului pe care le acoperim. Este de preferat ca nuditatea sa nu fie stigmatizata, iar copilul sa nu o asocieze cu rusinea sau vinovatia. In loc de replici de genul “Este rusine sa intri peste mine la baie!” ii poti spune copilului ceva de genul “Prefer sa fiu singura cand sunt la baie!” sau “Vorbim dupa ce ma imbrac!”.

De asemenea, poti sa stabilesti limite in legatura cu intratul in dormitorul parintilor sau in baie. Iar daca copilul nu mai vrea sa apara dezbracat in fata ta, este bine sa respecti acest lucru.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Relatie parinte bebelus Relatie parinte copil Comportament copii mici Comportament parinti

Articole recomandate

Citeste si despre