6 lucruri pe care trebuie sa il lasi pe tati sa le faca cu copilul

/ / Modificat: 2019-01-22
6 lucruri pe care trebuie sa il lasi pe tati sa le faca cu copilul

Au apus vremurile in care mama era singura care se ocupa de copil (si de toate treburile din casa), iar tatal era responsabil doar cu asigurarea resurselor financiare. Si bine ca au apus!

Ce mamica nu se topeste de bucurie si dragoste cand ii vede pe bebe si pe tati ca interactioneaza? Dar timpul petrecut de ei doi impreuna nu trebuie sa se limiteze la joaca.

Tatal trebuie sa fie prezent in viata copilului inca din primele momente in care el ajunge acasa cu mami.

Unii poate se codesc, altii poate refuza, iar atunci mama trebuie sa fie liantul dintre cei doi. Altii s-ar putea sa fie implicati suta la suta, dar sa nu prea fie lasati sa se ocupe de bebelus, ceea ce iar nu e bine. Trebuie gasita calea de mijloc si toata lumea trebuie sa inteleaga ca legatura dintre tata si copil se creeaza inca din primele zile si luni de viata ale celui mic.

Elementul de legatura dintre bebe si tati este chiar mama. Si daca nu intelegi exact cum vine asta, continua sa citesti!

1. Implica-l si pe tati in procesul de hranire. Cand alaptezi la san e cam greu sa o faci, e drept. Pentru ca efectiv nu are cu ce sa te ajute. Dar poti foarte bine sa il lasi pe el sa se ocupe de eliminarea aerului inghitit de bebe.

hiar daca aerul va iesi si cu ceva lichid, in caz ca micutul a supt in exces, nu aveti decat sa radeti de asta. In caz ca nu reusesti sa alaptezi la san, ci te mulgi si apoi ii dai sa manance biberonul, ori daca sunteti pe lapte formula, puteti sa il hraniti cu randul. Momentul mesei este cel mai important pentru crearea relatiei dintre cel mic si parinti.

2. Lasa-i sa stea impreuna cat timp tu te ocupi de alte treburi prin casa. Mai ales seara, cand esti deja obosita si nu stii cum sa jonglezi cu tot ce mai ai de facut. Nu doar bebe are nevoie sa fie spalat, schimbat si hranit, ci si tu si partenerul tau. Toata lumea va avea de castigat.

3. Transformati baita bebelusului intr-un obicei de familie, pe cat posibil. Cand sunteti amandoi acasa la momentul baitei, impartiti-va sarcinile. Unul poate sa il spele pe corp, celalalt pe par; unul il usuca si ii face toaleta, altul se ocupa cu masajul de dupa baita pe care bebe pur si simplu il adora. Sunt momente cu care nu va veti mai intalni cand va fi mai mare, deci de ce sa nu profitati?

4. Implica-l pe tati in rutina de dimineata, daca programul va permite. De exemplu, cat timp tu pregatesti masa, lasa-i pe cei doi sa petreaca ceva timp impreuna. Cat timp copilul e mic, tati poate sa se ocupe de schimbatul scutecelor, cand mai creste il poate pregati pentru gradi sau pentru scoala. Daca tu ramai acasa cu copilul, vei avea timp tot restul zilei sa stai cu cel mic, iar pentru partenerul tau este un inceput de zi care il incarca cu energie pozitiva.

5. Roaga-ti partenerul sa il culce din cand in cand pe cel mic. Chiar si cand e bebelus. Este modalitatea perfecta de a se crea o conexiune intre ei. Bebe se va obisnui cu vocea tatalui pe care nu o aude chiar atat de mult in timpul zilei, iar pentru tati e un final perfect pentru o zi obositoare, in care se poate cufunda in ochii celui mic si se poate bucura de reactiile lui la ceea ce are sa-i spuna. Si cine ar putea intelege asta mai bine decat tine, mamico?

6. Lasa-i sa isi creeze propria relatie. Ca mama nu e ceva neobisnuit sa iti doresti sa controlezi absolut tot ce are legatura cu copilul tau. Dar sunt momente in care e mai bine sa iti infranezi aceasta nevoie sau acest instinct, cum vrei sa-i spui.

Lasa-i sa se bucure de timpul petrecut impreuna fara sa intervii cu sfaturi si indicatii pretioase. Tu ia o pauza si bucura-te de timpul pe care il castigi astfel pentru tine. E foarte important sa stii sa faci asta si meriti!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Tata Tata implicat Apropiere tata bebelus

Articole recomandate

Citeste si despre