6 indicii pentru a-ti ajuta copilul sa se cunoasca mai bine

/ / Modificat: 2018-12-18
6 indicii pentru a-ti ajuta copilul sa se cunoasca mai bine

Cunoasterea de sine este unul din pilonii fundamentali ai dezvoltarii inteligentei emotionale. Iar beneficiile pe care aceasta le implica pe termen lung sunt extraordinare. De mic, il inveti literele, culorile si cifrele ... si, din fericire, tot mai muti oameni vorbesc despre emotii. Dar cum iti poti ajuta copilul sa se cunoasca mai bine?

Ajuta copilul sa se cunoasca

Cunoasterea de sine este ceva cu care trebuie sa lucreze copilul tau, dar parintii il pot ajuta. Trebuie sa fii atent la felul in care te adresezi si la temelia pe care se bazeaza relatia construita cu micutul tau.

Ce poti face pentru a ajuta copilul sa se cunoasca

1. Intr-o situatie noua sau intr-un conflict, de exemplu, in care copilul se simte limitat sa rezolve, in loc sa-i oferi solutia, il poti intreba pe el care crede ca este rezolvarea. De asemenea, este important sa-i ceri sa propuna mai multe optiuni, contribuind astfel si la gandirea sa creativa. In plus, este necesar sa-si verbalizeze abilitatea de a gasi una sau mai multe solutii, pentru a fi constient de acea abilitate care, ca oricare alta, poate fi exersata.

2. Atunci cand se confrunta cu un esec sau cu o situatie neplacuta pentru el, este important sa ii fii aproape, sa-l intrebi cum se simte si sa reflectezi asupra a ceea ce l-a facut sa se simta asa. Astfel, va sti cum sa reactioneze in diverse circumstante cu care se va confrunta el sau persoanele din jurul sau.

3. Laudandu-l pentru ceva ce a facut sau spunandu-i cat de bine s-a descurcat va fi constient de abilitatile sale. Cu toate acestea, in acelasi mod, trebuie sa-i spui si ce nu a facut bine si este necesar sa imbunatateasca.

4. Solicitarea unei opinii despre ceva care s-a intamplat la scoala sau in parc, de exemplu, te va ajuta sa analizezi faptele intr-un mod obiectiv. In acest fel, se contribuie la gandirea critica.

5. Joaca-te pentru a asculta corpul. De exemplu, observa cum ii bate inima inainte de a merge in excursia de sfarsit de an sau cum este stomacul sau mainile, chiar inainte de serbarea de Craciun. Organismul ofera informatii si te ajuta sa te cunosti.

6. Fa o lista impreuna cu copilul pe care sa notezi alimentele preferate ale membrilor familiei, activitatile sau sarcinile la care se descurca bine etc. Este minunat sa te cunosti si sa recunosti punctele forte si slabiciunile tale, dar si pe ale altora.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Parenting Relatie copil parinte Cunoastere copii

Articole recomandate

Citeste si despre