5 fraze pe care NU trebuie sa le spui copilului tau atunci cand plange

/ / Modificat: 2019-09-10
5 fraze pe care NU trebuie sa le spui copilului tau atunci cand plange

Plansul este un instrument pe care copiii il folosesc pentru a atrage atentia parintilor. Este, de asemenea, un raspuns la situatii pe care nu le poti controla sau evita, indiferent daca iti este foame, somn sau esti obosit.

Aceste lacrimi si suspine pot fi enervante pentru parinti, care ajung sa ii spuna micutului lucruri urate care le pot deteriora stima de sine.

Daca copilul tau plange, NU ii spune niciodata aceste expresii!

1. "Nu plange" sau "nu mai plange din orice"

Cu aceste fraze inveti copilul ca a plange este ceva rau. Astfel, el va incepe sa-si reprime emotiile, sa nu le arate sau sa le exteriorizeze, iar cand va fi adult nu se va descurca bine cu sentimentele lui si nu va sti sa isi controleze emotiile. Este de preferat sa-l intrebi de ce plange, sa-i oferi sprijin, sa-l imbratisezi si sa-l faci sa se simta iubit.

2. "Daca mai plangi te bat, ca sa plangi cu motiv"

Asa ameninti copilul cu o pedeapsa fizica si faci o mare greseala pentru ca asta inseamna educarea cu violenta si admiterea agresiunii ca parte a educatiei copilului. Astfel, il determini sa foloseasca violenta ca raspuns la anumite situatii. Ce este de facut? Acorda-i atentie si arata-i ca esti ingrijorat de ceea ce i se intampla, convinge-l sa iti marturiseasca de ce plange si spune-i ca il vei ajuta sa-si rezolve problema.

3. "Baietii nu plang"

Un mesaj sexist si perimat. Plansul nu are sex, fetele plang, baietii plang, chiar si adultii plang. Este expresia unei emotii care nu este rea sau apartine sexului masculin sau feminin. Expresii de genul "nu te comporta ca o fata" creeaza copii care isi reprima emotiile si nu le exploreaza, lucru fundamental in timpul dezvoltarii unei persoane. Ce sa faci? Evita intotdeauna aceasta expresie si educa micutii in egalitate.

4. "Nu exagera"

Cand ii spui asta minimalizezi motivele care pot face un copil sa planga. Daca ii spui ca nu se intampla nimic daca plange, pentru ca nu merge in parc sau pentru ca i s-a stricat papusa preferata, ii trimiti un mesaj. Nu ii oferi intelegerea si nici sprijinul de care are nevoie. Prin urmare, nu va veni la tine atunci cand i se intampla ceva. De aceea, trebuie sa fii intotdeauna acele urechi care asculta si acei umeri pe care sa planga. Si spune-i celui mic ca iti poate povesti despre problemele lui si ca esti acolo pentru a-l intelege.

5. "Daca plangi, pleaca din fata mea"

Departe de a promova o legatura cu copilul, creezi detasare. Ii spui micutului ca atunci cand plange, el nu se poate baza pe tine, ca nu vei fi acolo pentru a-l asculta sau pentru a-l ajuta. Ce este da facut? Sa intelegi copilul, sa te apropii de el, sa il imbratisezi si sa ii spui cat de mult il iubesti.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Copil care plange Linistire plans copil Copil plangacios

Articole recomandate

Citeste si despre