4 lucruri pe care sa le spui copilului tau atunci cand va luati "La revedere!"

/ / Modificat: 2019-04-18
4 lucruri pe care sa le spui copilului tau atunci cand va luati

De fiecare data cand iti iei "La revedere" de la copilul tau, sa te asiguri ca nu uiti sa-i spui aceste patru lucruri simple.

"Fii bun! Invata multe! Distreaza-te! Fa tot ce poti!"

Aceste patru indemnuri intruchipeaza obiectivele pe care speri ca micutul tau sa le poata aplica pe parcursul anilor de formare. Dar ce inseamna ele? Sau, mai precis, ce trebuie sa inteleaga copilul?

1. Fii bun!

Acest lucru este in parte un memento pentru a urma regulile si a adera la indrumarea profesorilor si a altor persoane care ar putea fi responsabile pentru siguranta si bunastarea lui. Dar nu este vorba doar de asta. "Fii bun" inseamna, de asemenea, "sa ia forta sa faci bine." Asta inseamna sa imbunatatesti mediul in care te afli. Fa bine si altora! Fii un prieten bun! Ajuta-i pe cei in nevoie!

2. Invata multe!

Sunt credincios ideii ca multe dintre problemele noastre pot fi rezolvate prin multa cunoastere. Educatia este fundamentala pentru imbunatatirea capacitatii noastre de a fi (si de a face) bine, pentru noi insine si pentru ceilalti. Cunostintele ne ofera materiile prime de care avem nevoie pentru a transforma lumea intr-un loc mai bun, pentru a ne imbunatati viata si pentru a gasi noi surse de implinire. In acest scop, copilul ar trebui sa caute intotdeauna sa invete, indiferent de mediul in care se afla. In scoala, invatarea este esentiala. Si fiecare situatie este o oportunitate de a invata ceva nou.

3. Distreaza-te!

Este copil. Si viata este scurta. Adultii sunt prea concentrati asupra obiectivelor, realizarilor si rezultatelor. Cel mic, in special, ar trebui sa se bucure de ceea ce face ... macar putin. Cea mai mare temere a unui parinte pentru copilul sau, si pentru copii in general, este ca asteptarile adultilor sa nu transforme bucuria unei activitati in stres, in vederea obtinerii unei performante. Invatarea este impiedicata de anxietatea testului. Performanta sportiva este subminata de stresul pentru rezultate (adica, "sufocarea"). De aceea, distractia ar trebui sa ocupe un loc important in viata fiecarui copil.

4. Fa tot ce poti!

Sper ca micutul meu va sti ca voi fi mandru de el, atata timp cat va pune tot sufletul in ceea ce face, indiferent de rezultatul obtinut. Oferind lucrurile care conteaza cel mai mult, astept ca eforurile lui sa fie sincere. In asta consta asteptarea mea de la el. Infrangerea si esecul poat fi chiar mai valoroase decat succesul in drumul catre viata de adult. Dar insuflarea ideii ca ar trebui sa depuna eforturi si sa se concentreze asupra lucrurilor pe care le face - este scopul acestei ultime misiuni.

Acestea sunt singurele indemnuri pe care un parinte le-ar putea folosi pentru copilul sau? Exista multe alte alegeri, poate mai bune. Dar orice parinte ar trebui sa fie multumit daca micutul lui va tine cont de acestea.

Si cand ii spui aceste lucruri, sa-i explici ca ele provin din cele mai bune intentii ale tale si termini cu "Te iubesc".

Pentru ca asta e cel mai important lucru din toate.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Parenting Comunicare Comunicarea cu copilul

Articole recomandate

Citeste si despre